ANA SAYFA > SAĞLIK > Çocuğunuzun uyuşturucu kullandığını yüzünden anlayabilirsiniz!

Çocuğunuzun uyuşturucu kullandığını yüzünden anlayabilirsiniz!

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Çocuğunuzun uyuşturucu kullandığını yüzünden anlayabilirsiniz!

Son yıllarda özellikle gençler arasında yaygın olarak kullanılan sentetik uyuşturucular, ailelerin korkulu rüyası... Anne-babaları “Acaba benim çocuğum da kullanıyor mu?” diye kara kara düşündüren ve endişeye sevk eden madde bağımlılığını anlamanın artık bazı ipuçları var… İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Kliniği, bu konuda önemli tespitlere ulaştı. Ani başlayan, tedaviye dirençli şiddetli sivilceler, uyuşturucu madde kullanımını ele veriyor.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi  Öğretim Üyesi, Dermatoloji ABD Başkanı Prof. Dr. Şemsettin Karaca, uyuşturucu kullanan kişilerin derilerinde farklı bulgulara rastlandığını, bu yolla ailelerin, hekimlerin ve toplumun, madde kullanan kişilerin tespiti konusunda,  farkındalık oluşturabileceğini belirtti.

MADDE BAĞIMLISI 136 DENEK DEĞERLENDİRİLDİ…

Sentetik kannabinoid içeren ürünler Avrupa’da “Spice”, Amerika’da “K2”, Türkiye’de ise “Bonzai” veya “Jamaika” olarak adlandırılıyor ve bu maddeler genellikle esrara benzer biçimde, sigara şeklinde tüketiliyor. 

Sentetik uyuşturucu kullanımı sonrası; kusma, nefes darlığı, çarpıntı, tansiyon yüksekliği, kalp krizi, anksiyete, psikiyatrik belirtiler ve böbrek yetmezliği en sık bildirilen yan etkiler. Hastaların acil servislere en çok bu şikayetlerle başvurduklarını söyleyen Prof. Dr. Karaca, sentetik uyuşturucuların, derideki CB1 ve CB2 kannabinoid reseptörlerini uyarması nedeniyle, hastalarda dermatolojik bulgulara da neden olduğunu, bu bulguların diğer akut bulgular kadar ciddi ve acil sorunlara yol açmaması nedeniyle gözden kaçabildiğini belirtti. Karaca; “Bu dermatolojik etkilerin hasta yakınları veya muayene oldukları hekimler tarafından bilinmesi, erken tanı ve tedavi fırsatı oluşturması açısından önemli.” dedi ve yürüttükleri çalışmayla ilgili bilgi verdi. 

 "İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Kliniği olarak, Psikiyatri  ve  Farmakoloji Anabilim Dallarıyla ortak yürüttüğümüz çalışmada, yaklaşık 136 madde bağımlısı, deri bulguları açısından değerlendirildi. Yaptığımız bu çalışmada en çok dikkat çeken bulgu; zamansız, ani başlangıçlı, tedaviye dirençli akne (sivilce) yakınmaları oldu. Bu nedenle madde kullanım şüphesi olan ve yakın zamanda yeni oluşmuş ya da şiddetlenmiş ciddi akne şikayetleri bulunan hastalarda, sentetik kannabinoid kullanımının sorgulanması ya da şüphelenilmesi hastaya yönelik ileri sağlık sorunlarını erken önleyici olması açısından önemli. Dermatolojik muayenede akneye ek olarak hastalarda dikkat çekici diğer bulgular; dövme, faça izleri, saç dökülmesi, seboreik dermatit (yağlı ekzema), trikotillomani (saç yolma hastalığı), göz çevresinde koyulaşma, keilitis (dudak iltihabı), ağız kokusu, tat bozukluğu, yüzde damarlanma artışı, tırnaklarda onikofaji (tırnak yeme bozukluğu)  şeklinde gözlenmiştir. Madde kullanan gençlerde risk alıcı davranışların fazlalığı, dürtüsel davranışların artması, cinsel yolla bulaşan hastalık riskini artırmaktadır. Madde bağımlılığından şüphelenilen durumlarda hastaların bu yönde sorgulanması ve değerlendirilmesi, hem hasta hem de toplum sağlığı açısından çok önemlidir.” 

Sentetik uyuşturucuların deri üzerine etkileriyle ilgili literatürde yapılmış bir çalışmanın olmadığını söyleyen Prof. Dr. Karaca, öncü olma niteliğindeki çalışmalarının, yapılacak diğer araştırmalara referans olacağını söyledi. Karaca; “Bu çalışmayla vurgulamak istediğimiz; özellikle hekimler ve aileler için bu şikayetleri bulunan kişilerin her yönüyle değerlendirilmesinin ve gözlenmesinin, olabilecek ruhsal ve bedensel travmaların önlenmesine imkan sağlaması açısından önemidir.” dedi. 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Halk sağlığı için haftada iki gün balık
Sonraki Haber Pınar Karşıyaka, Royal Halı Gaziantep karşısında

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?