ANA SAYFA > MEDYA > Sertel: Türk basınına ''Abdülhamit dönemi'' yaşatanlar yolun sonuna geldi

Sertel: Türk basınına ''Abdülhamit dönemi'' yaşatanlar yolun sonuna geldi

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Sertel: Türk basınına ''Abdülhamit dönemi'' yaşatanlar yolun sonuna geldi

Basında Sansürün Kaldırılışının 111’nci yılı nedeniyle yazılı açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, “24 Temmuz’u çok uzun zamandır bayram olarak kutlamıyoruz. Bugün, kalemini kırıp, satmayan gazeteciler için mücadele günüdür” dedi.

“Yıllarca bayram olarak kutladığımız 24 Temmuzlar, medya üzerindeki ağır baskılar, düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki engeller dolayısıyla tıpkı “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı” gibi bayram olma niteliğini kaybederek, “Gazeteciler Günü” olarak anılır hale geldi” diyen CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Türk basınına “Abdülhamit” dönemi yaşatanların yolun sonuna geldiğini ve gazeteciler için bayramın yakın olduğunu söyledi. 
  
Tıpkı “Adalet” gibi özgür basının da herkes için gerekli olduğunun bugünlerde daha iyi anlaşıldığını belirten Atila Sertel, şunları söyledi: “Basın tarihimizin en karanlık dönemlerinden biri olarak bilinen Abdülhamit’in sansür uygulamaları, 24 Temmuz 1908’de İkinci Meşrutiyet’in ilanı ile son buldu. Ve bugün Türk basınında sansürün kaldırılışının 111. Yıldönümü. 1908’de Anayasa’nın yeniden yürürlüğe girmesinin ertesinde çıkan gazetelerin, gazeteciler tarafından sansür memurlarına verilmeden, gösterilmeden çıkarılmış olduğu bir gün. Yani özgürlük yolunda atılmış önemli bir adım. Abdülhamit’in sansür rejimi, ikinci meşrutiyetle yıkıldı. AKP iktidarının 17 yıllık sansür rejimi ise İstanbul, Ankara zaferleriyle yıkılmaya başlamıştır. Bir dönem Başbakanlık, Bakanlık yapanlar, tek tip basın oluşturulmasına ve yandaş kalemlerin beslenmesine göz yumanlar dahi az sayıda kalan muhalif basından medet umar hale geldi. Gazetecilik mesleğini onuruyla, hakkıyla yapanlar işsiz kalma ve hatta hapse atılma tehlikesine rağmen mesleğinin gereği olarak her düşünceyi halkla buluşturuyor. Hak, hukuk, adalet, demokrasi ve özgür basın bir gün herkese lazım olacak.” 

Yaptığı açıklamada 24 Temmuz’un aynı zamanda Lozan Zaferi’nin 96’ncı yılı olduğunu anımsatan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Lozan Barış Antlaşması Türkiye Cumhuriyeti’nin tapu senedidir. Lozan tam bağımsız Türkiye’dir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, İsmet İnönü’yü ve Kurtuluş Savaşımızın tüm kahramanlarını saygı ve minnetle anıyorum” diye konuştu.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Fıtık uzmanı cerrahlar İzmir’de buluşacak
Sonraki Haber Pınar Karşıyaka, FIBA Europe Cup'ta eleme oynayacak

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?