ANA SAYFA > MEDYA > CHP’li Sertel: BİK Yönetim Kurulunun kararları hükümsüzdür

CHP’li Sertel: BİK Yönetim Kurulunun kararları hükümsüzdür

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
CHP’li Sertel: BİK Yönetim Kurulunun kararları hükümsüzdür

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, Basın İlan Kurumu (BİK) yönetim kurulunun görev süresi dolmasına rağmen seçim yapılmamasını Meclis gündemine taşıdı. Sertel, “BİK Yönetim Kurulunun kanunla belirlenen görev süresi 2021 yılının Şubat ayında sona ermiştir. Aradan altı ay geçmesine rağmen BİK Genel Kuruluna toplantı çağrısı yapılmamış ve dolayısıyla yeni Yönetim Kurulu seçilmemiştir. Dolayısıyla 2021 yılının Şubat - Ağustos ayları arasında alınan BİK Yönetim Kurulu kararlarının geçersizliği söz konusudur” dedi.

Kısa bir süre önce TRT Genel Müdürlüğü’ne atanan Mehmet Zahid Sobacı’nın aynı zamanda BİK Yönetim Kurulu Başkanı olduğunu hatırlatan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Sobacı’nın ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerinin BİK’teki koltuklarını haksız ve hukuksuz olarak işgal ettiklerini söyledi.

Yasaların ve teamüllerin birer birer çiğnendiği, liyakatın rafa kaldırıldığı bir ülke haline gelindiğini belirten Atila Sertel, şunları söyledi: “195 sayılı Kanun’la kurulan Basın İlan Kurumunun (BİK) en önemli görevi, resmi ilanları gazetelere hakkaniyetli bir şekilde dağıtarak basına destek olmak ve basının gelişimini sağlamaktır. Ancak, son dönemde BİK tarafından muhalif basına yönelik yapılan susturma ve cezalandırma amaçlı ilan kesme uygulamaları, BİK’i kuruluş amacından saptırmaktadır. Muhalif televizyonlara yönelik olarak da RTÜK tarafından yapılan susturma ve cezalandırma amaçlı benzer uygulamalar, tek merkezden yürütülen ve toplumu kutuplaştırmaya yönelik bir operasyona girişildiğini düşündürmektedir.

BİK Yönetim Kurulu tarafından alınan kararlarla gazetelerin ilanları kesilmektedir. Ancak mevcut BİK Yönetim Kurulunun kanunla belirlenen görev süresi 2021 yılının Şubat ayında sona ermiştir. Aradan altı ay geçmesine rağmen BİK Genel Kuruluna toplantı çağrısı yapılmamış ve dolayısıyla yeni Yönetim Kurulu seçilmemiştir. An itibariyle, 2021 yılının Şubat - Ağustos ayları arasında alınan BİK Yönetim Kurulu kararlarının geçersizliği söz konusudur.”

195 Sayılı Kanun’da yer alan maddelerin açık olduğunu ifade eden Sertel, “195 sayılı Kanun’un ‘5. Maddesinde BİK Genel Kurulu 36 üyeden oluşur ve bu üyelerin iki yıllık süre ile seçilir, 6. Maddesinde Genel Kurul 3 ayda bir toplanır, toplantı tarihi ve yeri 15 gün önce üyeler bildirilir, 7. Maddesinde Genel Kurul çoğunlukla toplanır, çoğunluk yoksa ertesi gün çoğunluk aranmaksızın toplantı yapılır, 10. Maddesinde ise BİK Yönetim Kurulu, Genel Kurulca kendi üyeler arasından seçilecek  altı üye ile Kurum Genel Müdüründen oluşur, Yönetim Kurulunun karar alabilmesi için dört olumlu oy şarttır’ hükümleri yer almaktadır. BİK Genel Kurulu ve yönetimi kanun hükümlerini açıkça çiğniyor. AKP’nin koltuk sevdalıları paraşütle indikleri koltukları bırakmak istemiyor. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı olarak bir dönem benim de görev aldığım BİK Genel Kurulu derhal toplantı çağrısı yapmalı ve yasaları uygulamalıdır” diye konuştu.

BİK’te yaşanan kanunsuzluklarla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, şu soruları yöneltti:

1 - BİK Genel Kurulunun 2021 yılı Şubat ayından beri altı aydır toplantıya çağrılmamasının kanuni gerekçesi nedir? Seçilmiş Genel Kurul üyelerinin kanunla verilen kamu görevlerini yapması neden engellenmektedir?

2- 2021 yılı Şubat ayından beri altı aydır süresi bitmesine ve dolayısıyla yetkisizliğe rağmen görev yapan BİK Yönetim Kurulunun aldığı kararlar iptal edilecek midir?

3- 2021 yılı Şubat ayından itibaren BİK Genel Kurulunda görev yapması gereken on iki Cumhurbaşkanlığı temsilcisi hangi kanuni gerekçeyle atanmamıştır? Atanacaklarsa, ne zaman ve hangi kritere göre atanacaklardır?

4- Önceki hükümet  sisteminde Maliye, Adalet, İçişleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik gibi Bakanlıkların üst düzey bürokratları BİK Genel Kuruluna hükümet temsilcisi olarak atanmaktaydı. Yeni hükümet sisteminde,  yine, gazetecilere yönelik yaptığı fişleme çalışmasıyla bilinen SETA’ya mensup temsilciler mi atanacak?

4- İletişim Başkanlığının, hükümet adına hesap ve işlemlerini denetleme yetkisi dışında BİK üzerinde başka bir yetkisi var mıdır? BİK’e emir veya talimat vermekte midir? BİK’e tavsiye veya telkinde bulunmakta mıdır?

5- BİK Genel Kurulunda, yönetim ve denetim kurullarının oluşumu için yapılacak seçimlere hükümet adına liste çıkarmak veya başka suretle müdahale edilecek midir?

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Başkan Sengel: Ortak çalışmalara açığız
Sonraki Haber Başkan Eriş, günün ilk ışıklarında Ödemiş’i adımladı

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?