ANA SAYFA > KÜLTÜR-SANAT > Pullu Kadınlar Karşıyaka'da

Pullu Kadınlar Karşıyaka'da

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Pullu Kadınlar Karşıyaka'da

Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu(FIAP)’nun “Usta” unvanlı ilk Türk fotoğrafçısı Ali Rıza Demir, iki kadının hayat mücadelesini karelerine taşıdı.

Ali Rıza Demir’in bir buçuk yıl boyunca fotoğrafladığı Gülsüm ve Hülya’nın hikâyesi, 14-24 Kasım 2022 tarihleri arasında “Pullu Kadınlar” adlı sergi ile Karşıyaka Hamza Rüstem Fotoğraf Müzesi Galerisinde İzmir’de olacak. Demir, fotoğraflarının ve serginin hikâyesini anlattı.

Yüzme Bilmiyorlar
“Emekli subayım. Okul hayatımda da meslek hayatımda da her anımda fotoğraf oldu, ne yaptıysam fotoğraf yanımda ilerledi. Görev nedeniyle Malatya, Ağrı, İzmir, İstanbul ve Mersin’de hayatımı geçirdim. 2017 yılında emekli olunca Mersin’e yerleştim. Burada yaşadığım sitenin yakınlarında, bölgedeki herkesin yakından tanıdığı, sahilde balık temizleyen kadınları tanıdım. Altmışlı yaşlarındaki Gülsüm Çeyiz ve kırklı yaşlarındaki Hülya Ceviz. Sohbetlerle hayatlarının derinine indikçe onların hikâyelerini fotoğraflarımla anlatmaya karar verdim. Bir buçuk yıl boyunca aralıksız fotoğraflarını çektim. Yüzme bilmeyen ama hayatlarını denizden kazanan iki kadının hikâyesi...

Balık Temizliyorlar
Hayatın tüm zorluklarına direnen iki kadının hayat mücadelesi var fotoğraflarda. Kentte yazlıkçıların yaşadığı, hani sosyetik semt olgusu vardır ya kentlerde öyle bir site grubunun yakınında 2002 yılından bu yana balık temizliyorlar. Hayatın zorlukları karşısında abla kardeş olmuşlar, birlikte mücadele ediyorlar. Sahilde bir masa, iki sandalye, bir şemsiye ve balıkları koydukları buz dolu kaplar, hayatları olmuş. Kışın soğuğu, yazın sıcağı balık temizliyorlar. Temizledikleri balıkların pulları üzerlerine yapışıyor. Bu yüzden serginin adı “Pullu Kadınlar” oldu zaten.

Martılar Eşlik Ediyor
Gülsüm’ün Mersin’den Almanya’ya, sonrasında tekrar Mersin’e uzanan uzun bir hikâyesi var. Evlenip Almanya’ya gitmiş, aşkı uğruna Mersin’e dönmüş. İki çocuğu Almanya’da kalmış, iki çocuğu burada. Ölen kocası bugün, balık temizlediği sitelerden birinde güvenlik görevlisiymiş. Hülya ise aşkının peşinde Hatay’dan İskenderun’a, oradan Mersin’e taşınmış. Eşi bir taraftan taksicilik yapıyor, bir taraftan sitede güvenlikte duruyor. Martıların eşlik ettiği iki zorlu hayat mücadelesi.”

Ali Rıza DEMİR
Adana’da 1970 yılında doğan Ali Rıza Demir fotoğrafla 1985 yılında lise çağlarında arkadaşlarının anı fotoğraflarını çekerken tanışmıştır. Kara Harp Okulu'na 1989 yılında başlayıp 1993 yılında mezun olduktan sonra 2004–2006 yıllarında öğrenim gördüğü Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsünde Yönetim ve Organizasyon dalında yüksek lisans derecesi almış, Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim Fakültesi, Fotoğrafçılık ve Kameramanlık bölümünden ise 2014 yılında mezun olmuştur. Fotoğraf eğitimi ile ilgili okuma, izleme ve üretme süreçlerini hep birlikte yürüterek 2006 yılında fotoğrafı bir ifade biçimi olarak kullanmaya başlamıştır. Çeşitli kurum, kuruluş ve derneklerde fotoğraf eğitimi ve seminerler veren Ali Rıza Demir, ulusal ve uluslararası birçok yarışmada ödüller almış, kişisel sergiler açmış, karma sergilere katılmış, kişisel gösteriler yapmıştır. Galeri ve Müzelerdeki fotoğraf sergilerinde küratörlük, fotoğraf çalışmalarında da editörlük ve danışmanlıklar yapmıştır. Çok sayıda ulusal ve uluslararası yayında yer alan fotoğraflarının birçok uluslararası fotoğraf yarışmasında başarılı olması üzerine FIAP (Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu) tarafından 2010 yılında AFIAP (Artist: Sanatçı) unvanı ve 2011 yılında da EFIAP (Excellence: Mükemmellik) unvanı ile ödüllendirilmiştir. FIAP Yönetim Kurulunun fotoğraf sanatı dalındaki başarıları nedeniyle 2013 yılında FIAP Usta Fotoğrafçı MFIAP (Master: Usta) unvanını vermesiyle MFIAP unvanını alan ilk Türk fotoğraf sanatçısı olmuştur. 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 1 Haha 0 İnanılmaz 1 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Haber Bulunamadı
Sonraki Haber Bornova Belediyesi Karşıyaka galibiyete hasret kaldı

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?