ANA SAYFA > KÜLTÜR-SANAT > Ebru ustasından ''Renklerin Suyla Dansı'' sergisi

Ebru ustasından ''Renklerin Suyla Dansı'' sergisi

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Ebru ustasından ''Renklerin Suyla Dansı'' sergisi

Ebru Sanatçısı Emine Esgici Renklerin Suyla Dansı adını verdiği sergisini İzmir’in Foça İlçesi’nde açtı. Çeşitli tekniklerle yapılmış 40 eserin yer aldığı sergi Foçalılar kadar turistik ilçeyi gezmeye gelenler tarafından da büyük ilgi görüyor.

Ebru sanatı ile 2009 yılında İstanbul İsmek kurslarıyla tanışan, daha sonra 5 yıl süreyle günümüzün en  iyi  ebru üstadlarından Ahmet Mahmut Peşteli’nin öğrencisi olarak ondan icazet alan Emine Esgici 2013 yılından beri yaşamını İzmir’in Foça İlçesi’nde sürdürüyor. Foça Halk Eğitimi Merkezi’nde derslerde veren Esgici  bugüne kadar çeşitli il ve ilçelerde, karma ve kişisel, 20’ye yakın sergi ve etkinlikte eserlerini beğeniye sundu.  

GELİRİN BİR BÖLÜMÜ DEPREMZEDELERE
Foça Reha Midilli Kültür Merkezi’nde açılan “Renklerin Suyla Dansı” sergisinde değişik tekniklerle üretilmiş 38 eser yer alıyor. Sanatçı, satışta yapılan serginin gelirinin bir bölümünü depremzedelere yardım amacıyla AHBAP Derneği’ne  aktaracak.

OSMANLI RESMİ ANTLAŞMA VE YAZIŞMALARDA EBRULU KAĞITLARI KULLANIRDI  
Ebru sanatının farklı bir sanat dalı olduğunu vurgulayan Emine Esgici suyla renklerin buluşmasının değişik tekniklerle tablolara dönüştüğünü söyledi. Emine Esgici; “Ebru sanatı diğer sanatlardan farklı bir sanat. Teknikleri var. Biraz sabır biraz zaman gerektiren bir çalışma. Kullanılan malzemeler arasında özellikle bir çok kişiyi rahatsız eden öd kokusu, artık bizi rahatsız etmiyor. Biz ona mübarek diyoruz. Farklı tekniklerle farklı, çeşitli ebrular  yapılıyor. En temel olanı battal ebrudur. Battal Ebru’yu bu işin hem ilkokulu hemde üniversitesi  olarak addeder büyük ustalar. Onun dışında taraklı ebrular., gelgit ebrusu, şal ebrusu,  çeşitli çiçekli ebrular, akkase ebru şu anda aklıma gelenler arasında.  Sergide de bu tarzların hepsini göstermeye çalıştım.  Foça sergisine İlgi de var, o da çok memnun edici. İlgilenenler aynı zamanda bilgi almaya da çalışıyorlar. Bir çok kişi ders almak için neler yapabiliriz diye sorular soruyorlar. Ebru Geleneksel Türk sanatları arasında yer alan bir sanat dalı. Sadece kağıt üzerine yapılmıyor, yada tablo olarak kullanılmıyor. Kumaş üzerine, deri üzerine de uygulanıyor.   Osmanlı zamanında antlaşmalar, resmi yazılar ebrulu zeminler üzerine yazılırmış. Çünkü ebru üzerinde herhangi bir deformasyon yada düzeltme yapılamıyor. Yapılıdığında, çok bariz belli oluyor.  Tahrifat yada düzeltme yapılamadığı için özellikle antlaşmalar ve resmi yazışmalarda hep ebrulu kağıtlar kullanılmış. Ebru’lu kağıtlar, Murakka çalışması ile görünütüyü zenginleştirerek çerçeveleme de ve  değerli kitaplar ciltlenirken süsleme de de kullanılmış. Günümüz de de keşke kullanılsa. “ dedi.

Esgici ebru sanatına kendisinin kattığı bazı çiçek çalışmalarının da olduğunu sözlerine ekledi. 26 Mart 2023 akşamına kadar devam edecek sergi her gün 09.00 – 18.00 saatleri arasında gezilebilir. 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Narlıderelilere, Mahalle Afet Gönüllüleri eğitimi
Sonraki Haber Konak’tan çadır kentte ilk iftar

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?