ANA SAYFA > İZMİR > İzmir İktisat Kongresi 98 yaşında

İzmir İktisat Kongresi 98 yaşında

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
İzmir İktisat Kongresi 98 yaşında

17 Şubat 1923’te yapılan İzmir İktisat Kongresi’nin 98. yıl dönümü Konak Belediyesi tarafından düzenlenen özel bir etkinlikle anıldı.

Sancar Maruflu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen etkinliğe Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İzmir Esnaf ve Odalar Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Dilek Gappi, İzmir Ticaret Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Tanyeri, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Eyüp Sevimli ve Dr. Serdar Şahinkaya katıldı.
 
“Pandemi Döneminde Ekonomi” başlığıyla düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını Sancar Maruflu yaptı.   98 yıl önce gerçekleşen kongrenin günümüzde düzenlenen modern organizasyonlarla aynı niteliği taşıdığını vurgulayan Sancar Maruflu, bu kongrenin savaştan sadece 6 ay sonra ve Lozan görüşmeleri gerçekleşirken düzenlendiğinin altını çizdi.
Maruflu 17 Şubat’ın aynı zamanda Türk Medeni Kanunu’nun kabulünün yıl dönümü olduğunu belirtti.
 
Önceliğimiz Vatandaşa Sahip Çıkmak 
 Konak Belediyesi Başkanı Abdül Batur ise İzmir İktisat Kongresi’nin tarihteki ve Türk ekonomisindeki önemini vurgulayarak “Mustafa Kemal Atatürk, asıl zaferin ekonomide gerçekleştiğini belirtmiştir” dedi.
 
Başkan Batur konuşmasına şu sözlerle devam etti; “Cumhuriyet’in ilk yıllarında bu kongrede belirlenen hedefler doğrultusunda çok önemli işler yapıldı. Ancak bugün yaşadığımız dönemde ekonomik olarak zorlanıyoruz. Pandemi de bu durumun yaşamasında etkili oldu. Belediyeler çok büyük kesintilere maruz kalıyor. Hizmetin aksamaması için merkezi yönetimden bu kesintilerin kaldırılmasını talep ediyoruz” 
 
İzmir iktisat Kongesi’nde Ekonominin Yol Haritası Çizilmiştir
İzmir Esnaf ve Odalar Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu da şunları söyledi; “Bu tür etkinlikler son derece önemli, şehrin sorunlarına değinmek, bunlar için çözüm bulmaya çalışmak o yerin gelişimine olanak sağlıyor. Mekan olarak İzmir’in seçilmesi sıradan bir karar değildir. İzmir Türkiye’nin batıya açılan kapısıdır. Alınan kararlar ve sonuca baktığımız zaman dışa bağımlılığı azaltan kararlar alınmıştır. Üretim ön plana çıkarılmıştır”  Mutlu ayrıca günümüz koşullarına da değinerek,
 
“Esnafımız zor durumda. Otel işletmelerinin açık tutulması, etkinlikler yapmaları serbest ama esnafın dükkanları kapalı tutuluyor. Bu büyük bir adaletsizliktir.” dedi.
 
1923: Topyekun Bir Kalkınma Ruhu -  2021: Bireysel ve Rant Odaklı Ekonomi
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Dilek Gappi, Kurtuluş Savaşı’ndan ve Büyük İzmir Yangınından sonra   İzmir İktisat Kongresi’nin bu kentte yapılmasının, “Küllerinden yeniden doğan   şehir ve küllerinden yeniden doğacak ülke” vizyonu taşıdığını söyledi. 

İGC Başkan Yardımcısı Dilek Gappi sözlerini şöyle sürdürdü: “İzmir İktisat Kongresi, Cumhuriyet döneminde ekonomi alanında düzenlenen ilk kongre olmasıyla ve dönemin sanayi ürünlerinin tanıtılmasıyla “expo” olarak da nitelendirilebilir. 
Ayrıca geçmişe baktığımızda 1923 topyekûn kalkınma ruhu taşırken, yaşadığımız çağ ve 2021 bireysel ve rant odaklı bir kalkınma politikası karşımıza çıkarıyor. 

Yaptığı sunumda çok sayıda veri paylaşan Gappi, pandeminin işsizlik sorununu büyüttüğünü ve zorluk yaşayan sektörler içinde basın sektörünün de üst sıralarda yer aldığını vurgulayarak, ekonomik sorunların bağımsız bir basın anlayışıyla paylaşılmasının  gerekliliğine dikkat çekti.  
 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Karabağlar’ın fidanlığı yeşerdi
Sonraki Haber CHP'li Sertel: Basın kartlı gazeteci sayısı iki yılda geriye gitti

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?