ANA SAYFA > EKONOMİ > Yorgancılar: İlk hedefimiz toplumsal huzur ve birliktelik olsun

Yorgancılar: İlk hedefimiz toplumsal huzur ve birliktelik olsun

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Yorgancılar: İlk hedefimiz toplumsal huzur ve birliktelik olsun

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye ekonomisinin bugün içinde bulunduğu durumdan kurtulmasının toplumsal huzur ve birliktelikten geçtiğini belirterek. “ Biz huzur ve birlikteliği sağlayamadığımız müddetçe başarılı olma imkanımız yok. Yatırımcı, huzurlu ve mutlu olmayan bir toplumda yatırım yapmak istemez ” dedi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yüksek İstişare Konseyi (YİK), Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar Başkanlığında toplandı. Kurul üyesi duayen iş insanlarının katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, İzmir’den ülkemize, ekonomiden iç ve dış politikaya kadar bir çok güncel konu ele alındı. Mevcut ekonomik koşullarla birlikte daralan iç piyasa talebinin yarattığı negatif etkiler paylaşılarak rekabet edebilir koşullarda üretim vurgusunun yapıldığı  buluşmada, ihracatın mutlak suretle arttırılması ve  hızlı bir toparlanma için yapılabileceklere ilişkin istişarelerde bulunuldu. 

Toplantıda dünya ve Türkiye ekonomisi üzerine bir sunum yapan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, küresel gelişmelerin etkilerine dikkat çekti. Başkan Yorgancılar  “ABD-Çin ticaret müzakerelerinde geçici bir iyimserliğin hakim olması, İngiltere’nin resmi olarak Çin ile yakınlaşması, ABD’nin, İran petrokimya sektörüne yönelik yeni yaptırımları göze çarpıyor.  FED’in ve Avrupa Merkez Bankası’nın faizleri sabit tutarak indirim sinyali vermesi, Brexit çıkmazında Başbakan May’in istifası ile AB’nin, önce Japonya ardından, Vietnam ve son olarak Güney Amerika Ortak Pazarı (Mercosur) ile imzaladığı STA’lar ile ticareti artırmaya yönelik adım atması da gelecekte yeni birliteliklerin önün açması açısından önemli. AB Komisyon Raporu’nda Türkiye için, yeni fasılların açılmasının veya açılan fasılların kapanmasının söz konusu olmadığının belirtilmesi de bizi yakından ilgilendiriyor” dedi.

Küresel belirsizliklerin de bizim ve diğer gelişmekte olan ülke ekonomileri için son derece önemli olduğunu ve gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini hatırlatan Başkanı Yorgancılar “ABD – Çin ilişkisi, Brexit çıkmazı, AB’nin toparlanamama thtimali, Fed’in politika belirsizliği, siyasi liderlerin ani çıkışları ve ABD 2020 Kasım seçimleri önümüzde sıkıntılı süreçlerin yaşanmasına neden olabilecek konu başlıkları” dedi. 

Ülkemizde ise artan faiz oranları ve kurdaki çıkışın, firmaları zor durumda bıraktığını, yatırım yapma  ve istihdam sağlama konusunda hamle yapmalarını ortadan kaldırdığının kaydeden Başkan Yorgancılar  “Faiz ve kurdaki olumsuz tablo firmaların finansman giderlerini artırmış ve Türk sanayicisi kontrolü dışındaki değişkenlerin de maliyetini yüklenmiştir. Bu nedenle açıklanan 7 destek paketi de ekonominin canlanmasına yetmemiştir” dedi. 

Rekabet edebilmek adına niteliksel bir sıçrama ihtiyacı olduğunu vurgulayan Başkan Yorgancılar “Defalarca belirttiğimiz gibi adalet, eğitim, demokrasi,  üretim  ve uluslararası politika başlıklarında ciddi ve akılcı hamlelerin hemen yapılması gerekiyor. Kısa vadede makro ekonomik istikrarın ve güvenin sağlanması, yeni bir heyecanın oluşturulması, yeni bir hikayenin pazarlanması, orta vadede katma değerli üretim ve  dijitalleşme doğrultusunda ilerlenmesi, yeni doğrudan yatırımların ivedilikle teşvik edilmesi kurumların yeniden yapılandırılması, uzun vadede üretim ve eğitim sisteminin sanayi 4.0 entegrasyonu gerekiyor dedi. 

Bu yıl dünyaya 88. kez kapılarını açacak olan İzmir Enternasyonel Fuarı ’nın partner ülkesinin, dev ekonomisiyle Çin olduğunu belirten Yorgancılar “İzmir Enternasyonel Fuarı’nda partner ülkemizin Çin olması Türkiye ve İzmir için çok önemli ve iyi bir şans.  İzmir olarak büyük bir sinerjiyle çalışıyoruz.  Tek şansızlığımız Çin konsolosluğumuz kapandı. O nedenle bu fuarımızı elbirliğiyle, fırsata çevirmemiz gerekiyor” diye konuştu. 
 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Narlıdere’nin sokaklarına kadın eli değdi
Sonraki Haber Karşıyaka'da yangına karşı önlem

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?