ANA SAYFA > KÜLTÜR-SANAT > Türkiye’nin ilk “Türk Halk Resmi Sanatçısı” toprağa renk veriyor

Türkiye’nin ilk “Türk Halk Resmi Sanatçısı” toprağa renk veriyor

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Türkiye’nin ilk “Türk Halk Resmi Sanatçısı” toprağa renk veriyor

Kültür Bakanlığı’nın Somut olmayan Kültürel Miras Taşıyıcıları Değerlendirme Kurulunda Türk Halk Resmi Sanatçılığı dalında Türkiye’de ilk “Türk Halk Resmi Sanatçısı” unvanını alan İlknur Solmaz Çoban eserleri tescillendi.

1979 yılında Bolu'da dünyaya gelen İlknur Solmaz Çoban, ozan olan babasının bağlaması ile çaldığı türküler, yazdığı şiirler, aile büyüklerinin anlatmış olduğu efsaneler ve hikayelerle büyüyen Çoban, ailede Anadolu motifleriyle yapılan resimleri gözlemlemiş, resme olan ilgisi çocuk yaşlarda başlamış.
Çocuk yaşta resme olan ilgisinin başladığını belirten sanatçı şöyle konuştu “Genç kızların hasretini, sevdasını, sevincini, üzüntüsünü halı ve kilimlere nasıl dokuduğunu, bir Anadolu kadınının evini şenlendirmek için duvarlarını çiçek desenleriyle nasıl süslediğini, bir ahşabın usta ellerde Anadolu motifleriyle nasıl muazzam bir kapıya dönüştüğünü, toprağa en güzel halini vererek nasıl süslenip mutfak veya ev eşyası olarak kullanıldığını ve daha birçok duygunun, yaşam şeklinin nasıl sanat haline geldiğini gördüm. Bu güzel duygularla çalışmalarımı sürdürdüm. Kültürel mirasımızın bugüne taşınması için mirasın daha geniş kitlelere tanıtılması, yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılmasında büyük çaba ve mutlulukla çalışacağım.”
Birçok yerde sergiler açtığını da sözlerine ekleyen sanatçı Kültür Bakanlığı’nın Somut olmayan Kültürel Miras Taşıyıcıları Değerlendirme Kurulunda TÜRK HALK RESMİ SANATÇILIĞI dalında başarılı olarak, Türkiye’de ilk “Türk Halk Resmi Sanatçısı” unvanını aldığını, eserleri tescillendiğini söyledi.
Haber ve fotoğraflar: Yılmaz DURMAZ

HABERE AİT RESİMLER

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 2 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Karşıyaka Kızılay Kamil Karadeniz ile devam dedi
Sonraki Haber KSK'li yönetici Aygün dünya evine girdi

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?