ANA SAYFA > SAĞLIK > Türkiye EKMUD 4. Bağışıklama Akademisi’nden aşıya çağrı

Türkiye EKMUD 4. Bağışıklama Akademisi’nden aşıya çağrı

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Türkiye EKMUD 4. Bağışıklama Akademisi’nden aşıya çağrı

Türkiye EKMUD 4. Bağışıklama Akademisi’nden aşıya çağrı: ‘’Sağlıklı Yaşayan Sağlıkla Yaşlanan Türkiye İçin Aşımızı Olalım’’

Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Derneği (EKMUD) 4. Bağışıklama Akademisi’nden ‘’Sağlıklı Yaşayan Sağlıkla Yaşlanan Türkiye İçin Aşımızı Olalım’’ çağrısı yapıldı.
Türkiye EKMUD Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu ve 18 Uzmanlık Derneği ile birlikte 23-24 Eylül’de gerçekleştirilen 4. Türkiye EKMUD Erişkin Bağışıklama Akademisi’nde konunun uzmanları tarafından bilimsel veriler ışığında erişkin bağışıklaması her yönü ile ele alındı.
Türkiye EKMUD 4. Bağışıklama Akademisi’nde EKMUD’tan Prof. Dr. İftihar Köksal, Prof. Dr. Serap Gençer, Prof. Dr. Meltem Işıkgöz Taşbakan, Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği’nden Prof.Dr. Selim Badur, Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Sebahat Aksaray, Aksaray Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. H. Şenol Atakan, Aile Hekimleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Dr. Orhan Aydoğdu, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) Prof. Dr. C. Tayyar Şaşmaz, Viral Hepatitle Savaşım Derneği (VHSD) Prof. Dr. Selma Tosun, Türk Cerrahi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Serdar Karaca aşılama ile ilgili görüşler bildirdi. 
EKMUD genel sekreteri Prof. Dr. Meltem Işıkgöz Taşbakan, Türkiye EKMUD 4. Bağışıklama Akademisinde 2022 yılının ‘’Herkes İçin Uzun Ömür” teması işlendiğini belirterek şunları söyledi. “Türkiye EKMUD Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu olarak 18 Uzmanlık Derneği ile birlikte gerçekleştirdiğimiz çalışma; aşıların hayatımızdaki önemi, sevdiklerimizi korumamız ve uzun, sağlıklı bir yaşam sürmemizi mümkün kılabileceği fikri etrafında insanları birleştirmeyi amacı ile yapıldı.  
Birçok ölümcül hastalık aşı ile önlenebilmiş ve salgınlar kontrol altına alınabilmiş
Çalışma gurubunda aşıların yapılması için şunlar önerildi. “Bağışıklama insanlık tarihinde önemli rol oynamıştır. Çiçek aşısından günümüze kadar hastalıklardan korunmada en etkili yolun aşılama olduğu bilinmektedir. Aşılar sayesinde çiçek hastalığı eredike edilmiştir. Çocuk felci de eliminasyon noktasına gelmiştir. Son yaşanan pandemide de olduğu gibi birçok ölümcül hastalık aşı ile önlenebilmiş ve salgınlar kontrol altına alınabilmiştir.
Tüm erişkinlerin her sonbaharda influenza, 10 yılda bir difteri-tetanoz (bir defa boğmaca), bağışık değilse Hepatit B ve Hepatit A aşısı olmasını önermekteyiz. Çocukluk çağında geçirmedilerse veya bağışık değillerse tüm bireylerin kızamık-kızamıkçık-kabakulak ve suçiçeği aşılarını da tamamlamaları gereklidir. Ayrıca her bireyin kendine özgü risk durumları ve yaşına göre pnömokok, meningokok, zona ve HPV aşılarını yaptırmalarını önermekteyiz.”
“Dünyada çocukluk çağı aşılamaları konusunda ülkemizin en yüksek seviyede”
Aksaray Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. H. Şenol Atakan Dünyada çocukluk çağı aşılamaları konusunda ülkemizin en yüksek seviyeye çıkarmış olmanın haklı gururunu yaşadıklarını belirterek şöylre konuştu. “ DSÖ verilerine göre ülkemizde 3 doz hepatit B aşısı uygulanan bebek oranı %96 dır. Bu oran gelişmiş ülkelerin çok çok ilerisindedir. Benzer bir durum yine difteri, boğmaca, tetanoz aşısı için de geçerlidir. Günümüzde 25’den fazla öldürücü hastalığa karşı koruma sağlayan aşı bulunmaktadır. Bunlar arasında yer alan bazı aşılar, yetişkinlerde ileri yaşta hastalık riskini azaltarak sağlıklı, aktif ve üretken yaşlanmalarını sağlamaktadır… Şimdi hedefimiz çocuk aşılarında yakaladığımız bu başarıyı erişkin aşılamasına da taşımaktır.”
Haber ve fotoğraf: Yılmaz Durmaz

HABERE AİT RESİMLER

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Başkan Sandal: Sanatla birleşeceğiz
Sonraki Haber Karşıyaka Kaymakamı Demir muhtarları dinledi

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?