ANA SAYFA > İZMİR > Taşer: 15 Bin 700 Sancaklı Boşnak Çanakkale'de savaştı

Taşer: 15 Bin 700 Sancaklı Boşnak Çanakkale'de savaştı

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Taşer: 15 Bin 700 Sancaklı Boşnak Çanakkale'de savaştı

Bornova Belediye Başkan Yardımcısı, CHP Bornova Balkan Masası Sorumlusu ve İzmir Bosna Sancak Dernek Başkan Yardımcısı Barbaros Taşer Çanakkale Savaşı’na katılan Boşnaklarla ilgili bir açıklama yayımladı.

Balkanlardan Çanakkale Savaşı’na on binlerin katıldığını hatırlatan Taşer, “Arnavut, Türk, Boşnak, bizlerin ataları Çanakkale Savaşı’nda Türkiye'nin kurtulması için canlarını hiç düşünmeden verdiler arkalarında sevgililerini, ailelerini bıraktılar tek düşünceleri ülkenin kurtulmasıydı” dedi. 

Çanakkale’deki savaşa katılım çağrısının Novi Pazar’da, sonrasında da bölgedeki diğer şehirlere yayıldığını ve halktan yoğun ilgi gördüğünün altını çizen Barbaros Taşer şöyle devam etti: “Çanakkale Savaşı’na resmi kayıtlarda yer aldığı gibi 15 bin 700 Sancaklı Boşnak Osmanlının çağrısına cevap vererek sevdiklerini geride bırakarak Çanakkale ye savaşmaya gittiler, böyle kahramanların torunları olmak bizler için onur verici. O günlerde eski Yugoslavya sınırları içinde kalan günümüzde bir kısmı Sırbistan, bir kısmı ise Karadağ sınırları içerisinde kalan ve nüfusun büyük çoğunluğunu Boşnak Müslümanların oluşturduğu Sancak bölgesinden binlerce Müslüman, 1915 yılında Osmanlı ile omuz omuza savaşmak üzere Çanakkale’ye geldi. Halk arasında Rumeli’den Çanakkale Savaşı’na gelen gönüllülere, Gönüllü anlamına gelen “curumliye” deniyordu. Çanakkale’deki savaşa gönüllü olarak katılmak isteyenler arasında izdiham yaşandığını da anlatılanlardan biliyoruz, Sancaklı gençlerin yanı sıra Pomaklar, Kosova, Arnavutluk, Makedonya, Selanik ve Bulgaristan’dan da çok sayıda Müslüman’ın Osmanlı’nın yanında savaşmak için Çanakkale’ye gittiklerini biliyoruz. Balkanlar’daki topraklarını kaybetmeye başlayan Osmanlı’nın elinde kalan Türkiye'yi savunmak amacıyla savaşa katılmaya gönüllü olarak Çanakkale’deki savaşa büyük çoğunluğu Balkan Savaşları’nın ardından Türkiye’ye göç eden muhacirlerin de Çanakkale Savaşı’na katıldığını biliyoruz. Tabi ki sırf Çanakkale ye değil, Galiça, Yemen’e ve birçok cephenin yanı sıra Kurtuluş Savaşı’na da katıldılar. Kuvai i Milliye’yenin kurulmasını sağladılar ve kurtuluş savaşında yer aldılar. Balkanlar’dan Çanakkale Savaşı’na katılan gönüllülerin birçoğu cephede hayatını kaybetti. Başta Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Çanakkale de şehit olan Türklerin, Boşnakların ve Arnavutların ruhları şad olsun.”

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Karşıyaka'da ''Bir Ulusun Doğuşu'' canlandırılacak
Sonraki Haber Mehmet Tüver Resim Sergisi YKSM'de

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?