ANA SAYFA > MEDYA > SGK gazetecileri bilgilendirdi

SGK gazetecileri bilgilendirdi

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
SGK gazetecileri bilgilendirdi

İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi iş birliğiyle düzenlenen toplantıda, SGK İzmir Bölge Müdürlüğü medya çalışanlarına, fiili hizmet zammı ve emeklilik konularında bilgilendirme yaptı.

Gazetecilerin emeklilik yaşı ve emeklilik aylığının hesaplanmasına zemin hazırlayan 5953 sayılı Basın İş Kanunu’nda geçtiğimiz yıllarda yapılan değişiklikler, soru işaretlerine yol açıyordu. Bu soru işaretlerinin giderilmesi adına İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi iş birliğinde, Sosyal Güvenlik Kurumu İzmir Bölge Müdürü Yavuz Kurt ve SGK İzmir Bölge Müdürlüğü uzmanlarının katılımıyla, Uluslararası Basın Merkezi’nde “Fiili Hizmet Zammı ve Emeklilik Bilgilendirme Toplantısı” düzenlendi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Ekonomi Muhabirleri Derneği Başkanı Murat Demircan, kanunda yapılan değişikliklere yönelik kendisine iletilen soruları paylaştı. Toplantıdaki konuşmaların ardından Basın İş Kanunu’nda yapılan değişiklikler hakkında Konak Sosyal Güvenlik Merkez Müdür Yardımcıları İsmail Ok ve Caner Akış, gazetecilere bilgi verdi. Bilgilendirme sunumunun ardından toplantıya katılan gazeteciler Ok ve Akış’a çok sayıda soru yönelterek fiili durumları ve emeklilikleriyle ilgili bilgi aldı.

Toplantıda İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, meslekteki sorunları gündeme getirdi. Başkan Gappi, gazetecilerin sistematik olarak baskı gördüğünü dile getirerek, “Bizlerin bir meslek kanunu yok, disiplin hukukumuz yok. Tüm bunlar yetmezmiş gibi bir de meslekte istihdam sorunu yaşıyoruz. Bugün Türkiye’de her 4 gazeteciden 1’i işsiz. Mesleğimizde sendikalaşma oranı 7.7’ye kadar düştü. Sektörün yaşadığı bu tarz sorunlar umutsuzluğa kapılmamıza neden oluyor. Tarihe tanıklık eden, toplumsal olumsuzluklara dur deme görevine sahip bir mesleğin böylesine sorunlar içerisinde olması çok üzücü” sözlerini kaydetti.

Gazetecilerin yaptığı işin önemine dikkat çekerek söz alan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İzmir Bölge Müdürü Yavuz Kurt ise gazetecilerin iş ve çalışma hukukuna yönelik düzenlemeler hakkında bilgi verdi. Gazetecilerin her zaman yanında olup onların sorularını yanıtlamaya her zaman hazır olduklarını ifade eden Kurt, “Basın çalışanlarının özellikle biliyorsunuz iş ve çalışma hukukuna ilişkin düzenlemeler Türkiye’de 5983 sayılı yasa ile sağlanmış durumda. Emekliliğe ilişkin hususlar ise 5510 sayılı ‘Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası’ kanunu ile sağlanıyor. Bunun öncesinde 506 sayılı bir yasamız vardı bizim orada itibarlı hizmet süreleri öngörülmüştü. Sarı basın kartı olan basın mensupları için yani fiili olarak çalışılmış her bir yıl için 90 gün itibari hizmet süresi tanımlanmıştı. Daha sonra 1 Ekim 2008’de Sosyal Güvenlik Reformu ile birlikte 5510 sayılı yasa yürürlüğe girdi ve bizi de üzen yasa da bir hukuk boşluğu doğdu. Ne oldu bu itibari hizmet süreleri kaldırıldı. 1 Şubat 2013 tarihinden itibaren yeniden bu kez fiili hizmet süresi zammı ile tekrar döndük. 1 Ekim 2008 öncesinde itibari hizmet sürelerinde aynı zamanda yaştan da indiriliyordu kazanılan günler. 2008 sonrasında tabi kazandığımız bu her 365 güne 90 günün aynı zamanda yarısının yaş akdinden indirilmesi şeklinde bir düzenleme de hayatımıza girdi” diye konuştu.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Çiğli’ye 1 milyarlık dev bütçe
Sonraki Haber Erken tanı konan ilk bebek Pera, SMA ile savaşıyor

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?