ANA SAYFA > GÜNDEM > Rotarylerden Karşıyaka'da panel ve sergi

Rotarylerden Karşıyaka'da panel ve sergi

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Rotarylerden Karşıyaka'da panel ve sergi

Cumhuriyet tarihinin en önemli günlerinden biri olan 9 Eylül İzmir’in kurtuluşunun 100. Yılı’nı Rotary, birbirinden özel etkinliklerle kutlanıyor.

100 yıl önce Türk Ordusu Mustafa Kemal Atatürk komutasında Dumlupınar’da yendiği emperyalist güçleri ilk kurşunun atıldığı İzmir’de son kurşunu atarak fiili savaşı bitirdi. Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu’na bağlı tüm kulüpler Bölge Federasyon Başkanı Serdar Durusüt liderliğinde üç gün sürecek olan etkinliklerle bu anlamlı günü kutluyor. İlk olarak 8 Eylül akşam üzeri Karşıyaka Belediyesi Hamza Rüstem Fotoğraf Müzesinde Rotary 2440. Bölge Federasyonu ve Bostanlı, Çakabey, Çiğli, Foça, Karşıyaka ve Mavişehir Rotary Kulüpleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karşıyaka Belediyesi iş birliğinde “Barışa Giden Yolda 9 Eylül” konulu panel ve “İzmir’in Kurtuluşu” konulu fotoğraf sergisi düzenliyor. Rotary Geçmiş Dönem Federasyon Başkanı Esat Kardıçalı Moderatörlüğü’ndeki panelin konuşmacıları Prof. Dr. Ahmet Talimciler, Dr. Erkan Serçe ve Dr. Şule Sevinç Kişi olurken panelin ardından Koleksiyoner Mert Rüstem’in kendi arşivinden hazırladığı “100. Yılında İzmir’in Kurtuluşu” fotoğraf sergisi ise Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir günleri, Büyük Yangın ve Büyük yangın sonrası imar, 9 Eylül kutlama fotoğrafları ve farklı yıllarda yayınlanmış 9 Eylül gazeteleri olmak üzere dört bölümden oluşuyor.
 
İkinci gün Varyant Rotary Kulübü organizasyonu ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 9 Eylül kutlamaları kapsamında Basmane’den başlayıp Cumhuriyet Meydanı’nda sona erecek olan 9 Eylül Kortejinde geniş bir katılım gösterecek olan Rotaryenler, 10 Eylül cumartesi günü tüm gün süren zeybek gösterileri ile kutlamaları sürdürüyor. 9 Eylül Rotary Kulübü ve Bölge Kültür Sanat Komitesi iş birliğinde İzmir’in özgürlüğe kavuşmasının 100. Yılı kapsamında hazırlanan gösterilerde “En Büyük Zafer Barışı Korumaktır” diyen Rotaryenler, ODTÜ Mezunlar Derneği, İzmir Folklor Derneği, Tarihi Kemeraltı Yatırım A.Ş (TARKEM) iş birliğinde İzmirlilerle, İzmir’in önemli meydanlarından Kemeraltı, Karşıyaka ve Cumhuriyet Meydanı’nda Zeybek oynanacak.
 
Kurtuluştan Kuruluşa Barışın 100. Yılı kutlamalarının önemini anlatan Bölge Federasyon Başkanı Serdar Durusüt, “100 yıl önce, o ne heyecan, 2.Süvari fırkası komutanı Ahmet Zeki ve Mürsel Paşa komutasındaki 1. Süvarı fırkası şehre giriyor. Bir anda İzmir’li vatandaşlar sokaklardan koşarak sevinç gözyaşları ile ordumuzu selamlıyor. Düşman vatandan gitti. Özgürlük ve mutluluk coşkuya dönüşüyor. Artık güzel İzmir’in dağlarında çiçekler açacak, acıların açtığı yaralar sarılacak. 9 Eylül yalnız İzmir’in değil ‘Vatanın Kurtuluşu’dur aslında… Bu nedenledir ki Basmane’ den başlayan yürüyüş, bir anda hepimizi tarihin derinliklerine götürüyor. 9 Eylül aynı zamanda son savaşın günüdür ve bizler barışın ne denli önemli olduğunu dile getiriyoruz. İzmir sabahında, ne güneş ne nem bizi etkilemez. Çünkü Zafer sonunda bize barışı getirmiştir. Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün sözü, ne kadar çok şey ifade ediyor. Bir asker olarak Atamız, savaşın acı ve göz yaşı getirdiğini bilerek ”Yurt da Sulh, Cihanda Sulh” diyerek bize yol gösteriyor. Barış yürüyüşümüz daima devam edecek” şeklinde konuştu. 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber İzmir’de yüzyılın gecesi yaşanacak
Sonraki Haber Karşıyaka Türkiye Kupası'nda Bergama ile 14 Eylül'de oynayacak

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?