ANA SAYFA > İZMİR > Neptün Soyer: Zeytinliklerimizi korumalıyız

Neptün Soyer: Zeytinliklerimizi korumalıyız

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Neptün Soyer: Zeytinliklerimizi korumalıyız

Kamuoyunun tepkisine rağmen zeytinlik alanların madenciliğe açılmasını düzenleyen teklifin AK Parti tarafından yeniden Meclis’e sunulmasına ilişkin konuşan İzmir Köy Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer, “Karşı karşıya kaldığımız Covid-19, afetler, iklim ve su krizi gibi tüm zorluklarla mücadele edebilmek için zeytinliklerimizi korumalıyız” dedi. Neptün Soyer, zeytincilikle uğraşan binlerce ailenin geçim sıkıntısı ile baş başa kalacağını da vurguladı. 

İzmir Köy Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer, zeytinlik alanda madencilik yapılabilmesinin önünü açan kanun teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulmasıyla ilgili konuştu. Binlerce yıllık köy yaşamının sadece 300 yıllık bir geçmişi olan endüstriyel tarım anlayışı ile değiştirilmek istendiğini belirten Neptün Soyer, “Sağlıklı gıda, gıda güvenliği ve gıda egemenliğimiz için, geleceğimiz için zeytin ağaçlarımıza, biyoçeşitliliğimize, geleneksel yerel tohumlara, risk altındaki türlere sahip çıkmalıyız. Teknolojiden de faydalanarak, biyoçeşitliliği, kültürel mirası, geleneksel üretimi ve yerinde üretimi, aile çiftçiliğini korumak ve yaşatmalıyız. Karşı karşıya kaldığımız Covid-19, afetler, iklim ve su krizi gibi tüm zorluklarla mücadele edebilmek için zeytinliklerimizi korumalıyız” dedi. 

“Susuzluğa karşı dirençli ölmez ağaç zeytinliklerimizi koruyalım” 
Zeytin ağaçlarının ekolojik dengenin devamlılığı açısından oldukça önemli olduğunu da vurgulayan Neptün Soyer, “Zeytin ağaçları kurak arazilerde yaşayabilen, toprak açısından çok da seçici olmayan, hiçbir ilaca gerek duymadan büyüyebilen bir ağaç. Susuzluğa karşı dirençli ölmez ağaç zeytinliklerimizi koruyalım. Yoksa zeytincilikle uğraşan binlerce aile geçim sıkıntısı ile baş başa kalacak. Su konusunda bu kadar büyük problemlerimiz varken enerji lazım diyorsunuz. Su enerjisini önceleyelim, zeytin dikelim, zeytin yetiştirelim, zeytinciliği destekleyelim” diye konuştu.

“İzmir Köy Koop Birliği toprağa, tohuma, zeytine sahip çıkmaya devam edecek”
İzmir Köy Koop Birliği’nin 1960 yılından bu yana üretim yapan, Cumhuriyet tarihinin en güçlü örgütlenme yapılarından biri olarak toprağa, tohuma, zeytine sahip çıkmaya devam ettiğini belirten Neptün Soyer, sözlerini şöyle tamamladı: “Bir rivayete göre Ege kıyılarında gezen Hemoros, bir zeytin ağacına yaslanıyor. Ağaç ‘'Herkese aitim ve kimseye ait değilim, siz gelmeden önce de buradaydım, siz gittikten sonra da burada olacağım’' der”
 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Gaziemir Belediyesi’nin filosuna taze kan
Sonraki Haber Torbalı’da 2 taziye evi hizmete açıldı

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?