ANA SAYFA > GÜNDEM > Karşıyaka Öğretmenler Lokali’nde tarihi ve sanatsal eserler kayboldu

Karşıyaka Öğretmenler Lokali’nde tarihi ve sanatsal eserler kayboldu

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Karşıyaka Öğretmenler Lokali’nde tarihi ve sanatsal eserler kayboldu

Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde büyük balo, kutlama ve etkinliklere sahne olan, şimdilerde ise öğretmenlere hizmet veren İzmir’in Karşıyaka ilçesindeki Karşıyaka Öğretmenler Lokali’nde bazı tarihi ve sanatsal eserlerin, yapılan restorasyonun ardından kaybolduğu ortaya çıktı.

Eserlerin kaybolduğunu ressam Ayla Erdur’un öğrencileri ortaya çıkardı. Öğretmenler Lokali’nde restorasyondan önce 4 yıl gönüllü olarak resim dersleri verdiğini belirten ressam Ayla Erdur, “2 sene süren bir restorasyon çalışması yapıldı. Restorasyonun sonunda binayı ziyaret eden öğrencilerim sergilenen tabloları göremeyince beni aradılar. Binaya gelip konuyu yetkililere sorduğumda tabloların ve diğer eserlerin kaldırıldığını öğrendim. Ancak nereye götürüldükleriyle ilgili bir yanıt alamadım” dedi. 

Eserlerin bulunması için çeşitli kurumlara başvurduğunu dile getiren Erdur, “İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile yaptığım görüşmelerden bir sonuç alamadım. Karşıyaka Kaymakamı ile görüştürülmüyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na dilekçe yazdım ancak beni telefonla arayarak konunun kendi alanlarına girmediğini söylediler. İzmir Valiliği’ne dilekçeler yazdım ancak eserlerin nereye götürüldüğünü söylemediler. Çabalarım sonucu en son İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden bir yanıt aldım. Bir müfettiş görevlendirildi, ifademe başvuruldu. Ancak bir yıldır oradan da bir yanıt gelmiyor” ifadesini kullandı.

Erdur, kaybolan eserler bulunana kadar çabalarını sürdüreceğini belirterek şunları söyledi: “Bu tarihi mekânın böyle bir hale gelmesi uykularımı kaçırıyor. Atatürk bu mekânda balolara katıldı, zeybek oynadı. Ülkemizin ve İzmir tarihinin izlerini taşıyor burası. Ben yalnızca kaybolan tablolarımın peşinde değilim. Tarihe saygının ve emeğe saygının peşindeyim. Demirbaş listesinde bulunan eserler kayboluyor ve hiçbir yetkili bu eserlerin nereye götürüldüğünü söyleyemiyor. Burada bir hırsızlık var. Tarihe olan saygım nedeniyle eserlerin kaybolmasını içime sindiremiyorum ve bulunması için mücadele ediyorum. Ne şekilde yok ettiler, sattılar mı çaldılar mı bunun ortaya çıkmasını istiyorum.”

Konuya ilişkin ulaştığımız İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise soruşturmanın sürdüğünü, kayıp eserlerle ilgili müfettiş soruşturmasının hassasiyetle yürütüldüğünü ve konunun önümüzdeki günlerde aydınlatılacağını bildirdiler.

Cumhuriyet

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Bir Fidan Bir Dünya kampanyası başladı
Sonraki Haber Sancar Maruflu için anma töreni düzenlenecek

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?