ANA SAYFA > ÇEVRE > Karşıyaka Kent Ormanı'nda örnek uygulama

Karşıyaka Kent Ormanı'nda örnek uygulama

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Karşıyaka Kent Ormanı'nda örnek uygulama

Karşıyaka Belediyesi, Mustafa Kemal Mahallesi’nde 23 hektarlık arazi üzerinde kuruluş çalışmalarına devam ettiği Kent Ormanı’nda yağmur sularının yeraltı rezervlerine ulaşmasını sağlayan ve sel oluşumunu önleyen örnek bir sistem kurdu.

Geçtiğimiz yıldan bu yana orman alanında açılan çok sayıda su tutucu hendek ve yağmur kapanı sayesinde, tonlarca yağmur suyunun toprak tarafından tutulması sağlandı. 

Karşıyaka Kent Ormanı’nda model olarak gerçekleştirdikleri uygulamanın hem doğa hem de kentler için büyük önem taşıdığını ve yaygınlaşması gerektiğini belirten Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, örnek çalışmayı şöyle anlattı: “Yağmur sularının toprakla ve dolayısıyla yeraltı su rezervleri ile buluşmasını sağlamak için Karşıyaka Kent Ormanı’nda kurduğumuz yağmur kapanları ve hendeklerin sağladığı yararları gözlemlemeye başladık. Toprağın canlılığının her geçen gün daha da arttığını görüyoruz. Yaygınlaştırma hedefiyle Kent Ormanı’ndan model olarak başlattığımız bu çalışma, dünyada oldukça başarılı örnekleri olan bir uygulama. ‘Sünger Şehir’, ‘Sünger Köy’ gibi başlıklar altında kapsamlı çalışmalar yapılıyor. Bizim geçen yıldan beri yaptığımız uygulama kapsamında da ormanımızda yüzlerce hendek kazılmış, yağmur kapanı denilen sistemler oluşturulmuş durumda. Bu şekilde temiz yağmur sularının kanallardan ve derelerden geçip denize karışmasının, yani kaybedilmesinin önüne geçilmiş oluyor. Yağmur suları toprak tarafından tutuluyor ve emiliyor, yeraltı su kaynakları beslenmiş oluyor.”

SEL RİSKİ AZALIYOR
Bu uygulamanın, ileride karşılaşılacak su krizine karşı yapılması gereken en önemli işlemlerden biri olduğunu vurgulayan Başkan Tugay “Yağmur yağdığı zaman su akıp gidiyor, toprak tarafından emilemiyor. Bu nedenle söz konusu su tutucu çalışmalar büyük önem taşıyor. Biz Karşıyaka’da kurduğumuz sistem sayesinde tonlarca yağmur suyunun kaybedilmesinin önüne geçmiş olduk. Diğer taraftan, bu sistemlerin başka bir önemli faydası da sel riskini azaltması. Bir anda meydana gelen aşırı yağışlarda taşkınlar yaşanabilecekken, su toprak tarafından tutulup emiliyor ve sel önlenmiş oluyor. Bütün yamaçlarda bu uygulamanın yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

PAYLAŞ
Beğendim 2 Muhteşem 1 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'ne dünyaca ünlü konuşmacılar
Sonraki Haber 12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü töreni gerçekleştirildi

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?