ANA SAYFA > ÇEVRE > İzmirli çevreciler Dünya Çevre Günü’nde taleplerini dile getirdi

İzmirli çevreciler Dünya Çevre Günü’nde taleplerini dile getirdi

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
İzmirli çevreciler Dünya Çevre Günü’nde taleplerini dile getirdi

5 Haziran Dünya Çevre Günü için bir araya gelen İzmir’deki çevre ve ekoloji hareketi temsilcileri, sorunların çözülmesi için öneriler içeren bir bildiri açıkladı.

İzmir Kent Konseyi’nin çağrısıyla Meles Deltası’nda bir araya gelen doğa savunucuları, çevre sorunların çözümü için taleplerini dile getirdi. 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Türkiye’nin birçok yerinde doğa koruma mücadelesinin sürdüğüne dikkat çeken katılımcılar, iki gün önce İzmir’de düzenlenen 1. İzmir Ekoloji Buluşması’nın sonuç bildirisini açıkladı. Bildiride, Türkiye’deki 25’e yakın ekoloji mücadelesin mevcut sorunların çözümü için dile getirdiği öneriler yer aldı.   

Meles Deltası’nda Dünya Çevre Günü nedeniyle bir konuşma yapan İzmir Kent Konseyi Başkanı s. Nazik Işık, Türkiye’nin her geçen gün çok daha fazla çevre sorunuyla boğuştuğunu ve bu sorunların Marmara’da Gaziemir’de görüldüğü üzere insan dahil tüm canlıların yaşamını tehdit ettiğini söyledi. Işık, ‘’Katılımcı ve demokratik olmayan süreçler yaşanan ekolojik yıkımı derinleştiriyor, rant projeleri bu ortamda hız kazanıyor, yükseliyor. Koruyabilmek, zararı durdurabilmek ve geri çevirebilmek için ‘’karar alma süreçlerine katılmak’’ ve katılım için de ‘’demokrasi’’ gerekiyor. Demokratik hak ve özgürlükler ekolojik dengeyi koruma mücadelesi için adeta bir ön şart. Bu kapsamda, Paris İklim Anlaşması gibi 1998 tarihli “Çevre Konularında Bilgiye Erişim, Karar Vermeye Halkın Katılımı ve Yargıya Başvuru Sözleşmesi” (Aarhus Sözleşmesi)’ne de Türkiye’nin taraf olması, katılım hakkının Anayasal bir hak haline gelmesi gerek.’’ dedi. Deneyim ve bilgi aktarımı sağlayan, Türkiye’deki ekolojik mücadelelerin ortak paydalarını düşünme fırsatı yaratan Buluşmaları sürdüreceklerini belirten Işık, İzmir’de çevre konusunda çalışan sivil toplum örgütlerini Konsey çatısı altında birlikte mücadele etmek üzere Ekoloji Meclisi kurmaya davet etti. Dünya Çevre Günü için bir araya gelen katılımcılar daha sonra iki gün önce İzmir Kültürpark’ta düzenlenen ve Türkiye’nin dört bir yanından çevreyi koruma mücadelesi veren doğa dostalarını ağırlayan İzmir Ekoloji Buluşması’nın sonuç bildirisini basın ve etkinliğe gelenlerle paylaştı. 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Konak Bilim Merkezi inşaatı altı ayda bitecek
Sonraki Haber Çevreci çocuklar Efes Tarlası Yaşam Köyü'nde

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?