ANA SAYFA > KÜLTÜR-SANAT > İzmir'in müziği yüz yıl sonra yeniden canlanıyor

İzmir'in müziği yüz yıl sonra yeniden canlanıyor

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
İzmir'in müziği yüz yıl sonra yeniden canlanıyor

İzmirli müzik aşığı üç genç, evlere kapandığımız pandemidöneminde müzik çalışmaları yaparken, 1920 yıllarında İzmirli Türk, Ermeni ve Yunanmüzisyenlerin beteleyipçaldığı ve o dönemde çok sevilen Rebetika türü müzikleri yeniden canlandırmaya karar vermişler ve bu amaçla gece gündüz çalışarak bir grup kurmuşlar.

Rebetika müziği mübadele ile İzmir’den bütün dünyaya yayılmış. Vokalde ve perküsyonda Özgür Ozan, Bulgar tamburası ve Yunan curasındaMutlu Boran, akustik gitardaSertaç Adan’dan oluşan grup üyeleri adına konuşan solist Özgür Ozan, “Rebetiko İzmir’den bütün dünyaya yayılan bir müzik ve yaşam kültürüdür. Öz İzmirlidir.  1920’li yıllarda bu müziği dinlemek için bütün dünyadan insanlar İzmir’e gelirlermiş. Mübadele ile bu müzik önce Yunanistan’a ve Amerika’ya sonra bütün dünyaya dağılmış ve yayılmış. O dönemde bu müziğe “göçün müziği” diyenler olmuş.Rembetiko müziği 9 aralık 2017 tarihinde Unesco’nun somut olmayan kültürel miras listesine alındı.  Bu sayede bu müzik stili enstrümanları vefelsefesi uzun yıllarkorunup yaşatılabilecek.

Patika Rebetika, 26 şubat 2022 Cumartesi günü Konak Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde ikinci konser için sahne alacak.
Rebetika müziğini İzmir’de yeniden canlandırmak amacıyla bir araya gelerek Patika Rebetika Trio adında bir grup kuran gençlerden; solist Özgür Ozan Demirel, şair ve söz yazarı,  Bulgar tamburası ve Yunan Curasında Mutlu Boran (Kimya Mühendisi), akustik gitarda Sertaç Adan (elektrik, elektronik mühendisi)

Grubun sahne aldığı Mechanic.incCafe Bar rebetiko severlerle doldu. Çalgı yapımcısıOzan Özdemir de konserin sonlarına doğru, gruba Yunan santuru ile eşlik etti.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Buca’nın bilim üssü Dubai’de
Sonraki Haber Işın Karaca Konak’ta sesiyle büyüledi

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?