ANA SAYFA > İZMİR > İzmir Uluslararası Bir Arada Yaşam Zirvesi’ne ev sahipliği yapıyor

İzmir Uluslararası Bir Arada Yaşam Zirvesi’ne ev sahipliği yapıyor

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
İzmir Uluslararası Bir Arada Yaşam Zirvesi’ne ev sahipliği yapıyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Eşit Yurttaşlık Mümkün” vizyonu doğrultusunda insan hakları ve bir arada yaşam kültürü konularına dikkat çekmek amacıyla Üçüncü Uluslararası Bir Arada Yaşam Zirvesi İzmir’de düzenleniyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Eşit Yurttaşlık Mümkün” vizyonuyla Montreal ve Düsseldorf’tan sonra üçüncüsü İzmir’de düzenlenen Uluslararası Bir Arada Yaşam Zirvesi (Living Together Summit) başladı. Pandemi başta olmak üzere küresel sorunlara çözüm bulabilmek ve daha yaşanabilir kentler oluşturmak için dünyanın dört bir yanından belediye başkanlarını bir araya getiren zirvenin çevrim içi yapılan açılışında Başkan Tunç Soyer ile birlikte Montréal Belediye Başkanı Valérie Plante, Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı  (UNAOC) Üst Düzey Temsilcisi Miguel Angel Moratinos, UNESCO Politika ve Program Direktörü Ângela Melo da konuşma yaptı. Düsseldorf Belediye Başkanı Dr. Stephan Keller ise zirveye video mesajı göndererek katıldı. Bugün de çevrim içi olarak devam edecek zirve, 10 Aralık'ta fiziki olarak Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde yapılacak.

"Şehirler eşit bir gelecek yaratma planlarımızın merkezinde yer almalı"
“Kentlerde Sosyal Uyuma Dair Belediye Başkanları Diyaloğu” başlığıyla yapılan ilk oturumda konuşan Başkan Tunç Soyer, kentlerdeki yaşamın sadece Covid-19 ile zorlaşmadığını ifade ederek “Ayrıştırıcı kentsel politikalar, artan gelir farkı ve iklim acil durumu milyonlarca insanın hayatını zorlaştırıyor. Covid-19 salgını belediyelerin ve diğer yerel teşkilatların acil durumlara hızlı tepki verme ve harekete geçirme konusunda olağanüstü bir potansiyele sahip olduğunu gösterdi. Pandemi geleceğimiz için çok önemli bir deneyim oldu. Bu verimliliği daha da arttırmanın yolu, bir araya gelmektir. Şehirler daha demokratik, doğa dostu ve eşit bir gelecek yaratma planlarımızın merkezinde yer almalıdır” dedi.

Döngüsel kültür vurgusu
İzmir’de düzenlenen UCLG Kültür Zirvesi'nde açıklanan deklarasyondan ve döngüsel kültür kavramından söz eden Başkan Soyer, İzmir’in dünyanın ilk Cittaslow Metropol pilot kenti ilan edildiğini de vurguladı. Soyer, "Pandeminin patlak vermesi mevcut eşitsizlikleri daha belirgin hale getirdi. Bu zorlu koşullarda şehirler artık yerel demokrasiyi güçlendirme fırsatına sahipler. Dolayısıyla her şey gibi eşitsizliklerle mücadelenin de kültürel bir temele, döngüsel bir kültüre ihtiyacı var" şeklinde konuştu. Soyer, sürdürülebilir bir gelecek için doğa ile uyumun da altını çizerek "Bir arada yaşam sadece insanlarla değil, doğayla da bir arada yaşamaktır. Doğamızla da uyum içinde yaşamayı öğrenmemiz lazım" dedi.

Başkanlara Terra Madre daveti
Dünyanın en büyük gıda fuarlarından biri olan ve Eylül 2022'de İzmir ev sahipliğinde düzenlenecek Terra Madre’ye tüm belediye başkanlarını davet eden Başkan Soyer, “Terra Madre Anadolu, farklı tarım kültürlerinin merkezi olacak. Tarımda endüstriyel koşullara ve gıdanın standardizasyonuna teslim olmayı reddeden fuar, gıdaya erişilebilirlik ve sosyal eşitlik konusundaki tartışmalarımızı ilerletmek için büyük bir fırsat olacak. Bu zirveyle, Uluslararası Belediye Başkanları Gözlemevi olarak, yarının uyumlu şehirleri için ilham verici bir vizyon yaratmak amacıyla açık bir alan oluşturuyoruz. Bu zirvenin şehirlerin mevcut ve gelecekteki sorunlarına pratik çözümler ve uzun vadeli stratejiler sunacağından eminim” diye konuştu.

“Şehirler birbirinden öğrenebilir”
Zirveye ev sahipliği yaptığı için Başkan Tunç Soyer’e teşekkür ederek sözlerine başlayan Düsseldorf Belediye Başkanı Dr. Stephan Keller, "Şehirlerin birbirlerinden öğrenerek daha iyi yol alabileceğine gerçekten inanıyorum. Düsseldorf'un bu zirveye ev sahipliği yapmasından bu yana çok şey değişti. Kimsenin tahmin edemeyeceği bir salgın süreci yaşadık. Şehirlerimizde salgınla mücadelede ön saflarda yer alıyoruz. Bu nedenle İzmir'deki üçüncü zirvenin salgınla başa çıkarken sosyal uyumu nasıl sağlayacağımız ve ekonomik başarı elde edebileceğimiz konusunda yardımcı olacağına inancım tam" dedi.  

Başkanlar geleceğe dair sorulara cevap aradı
Açılış konuşmalarının ardından Kanada’nın Quebec, Burkina Faso’nun Ouagadougou, Fransa’nın Strazburg kentlerinden belediye başkanları ve yerel temsilciler Belediye Başkanları Diyaloğuna katıldı. Oturumda sosyal uyum konusunda yerel düzeyde yapılacaklar, “bir arada yaşam” ile ilgili politikalar üzerine konuşuldu.

10 Aralık’ta başkanlar İzmir’de buluşacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Dairesi ve Dış İlişkiler Dairesi iş birliği ile Kentsel Adalet ve Eşitlik Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen Bir Arada Yaşam Zirvesi, bugün saat 16.00-20.30 arasında çevrim içi olarak devam edecek. “Kentlerde Dirençlilik Oluşturmak”, “Çeşitliliği, Eşitliği ve Kapsayıcılığı Teşvik Etmek” ile “Diyalog ve Dayanışmayı Teşvik Etmek” başlıklarıyla üç tematik çalıştay yapılacak.

Zirveye katılım aşağıdaki bağlantı linki ile yapılabilecek: https://us02web.zoom.us/j/87841375683?pwd=YjRreVVxWnJJaUxuOXRMQVB2OXhVQT09

10 Aralık’ta ise fiziki katılımla Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde “Belediye Başkanları Zirvesi” düzenlenecek. “İnsan Hakları ve Demokrasi Oturumu”na Derin Yoksulluk Ağı Kurucusu Hacer Foggo, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Kurucular Kurulu ve Etik Kurul Üyesi Prof. Dr. Nilgün Toker, Kültürel Gelişimden Sorumlu Belediye Eski Başkan Yardımcısı, Roma Kent Konseyi ve 2020 Roma Sözleşmesinin Başlatıcısı Luca Bergamo,  İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel ve Aydın Milletvekili, CHP Parti Meclis Üyesi Bülent Tezcan katılacak.

“Bir Arada Yaşam ve İnsan Hakları Üst Düzey Paneli”nde ise Başkan Tunç Soyer ile birlikte Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı ve Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay konuşma yapacak. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise video mesaj ile katılacak.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber MHP'den Başkan Sengel'e nezaket
Sonraki Haber Çiğli Belediyesi UNESCO Medya ve Bilgi Okuryazarlığı Birliği'ne katıldı

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?