ANA SAYFA > ÇEVRE > Gültekin: 2000’den önce inşa edilen tüm yapılar yenilenmeli

Gültekin: 2000’den önce inşa edilen tüm yapılar yenilenmeli

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Gültekin: 2000’den önce inşa edilen tüm yapılar yenilenmeli

İzmir Ticaret Odası inşaat komitesi meclis üyesi ve Karşıyaka Yapı Müteahhitleri Derneği başkanı Niyazi Gültekin 17 Ağustos Marmara Depremi yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, 2000 yılından önce yapılan tüm binaların yenilenmesi gerektiğine dikkat çekti.

1999 Marmara depreminin hemen ardından 2000 yılında yapı denetim yasası ve deprem yönetmeliğinin yayınlandığını belirten Niyazi Gültekin, “Marmara depreminin ardından yapı güvenliği konusunda çok önemli adımlar atıldı. Yapı denetim yasası ve deprem yönetmeliği ile inşaatlar depreme karşı güvenli hale getirildi. Zemin etüdü ve demir, betondan numuna alımı zorunlu hale getirildi. Demir ve betonun standardı artırıldı. Demir ve beton fabrikaları disiplin altına alındı. Şantiye şefliği zorunluluğu getirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve belediyelerin denetimleri arttı. Bugün bina yapmak istediğinizde kullanmanız gereken demir ve betonun standartlarını devlet belirliyor. Deprem yönetmeliğine uygun olmayan projeler yapı ruhsatı alamıyor. Depreme dayanıksız bina inşa etmek mümkün değil. Bu yüzden yeni yapılan binaların tamamı depreme dayanıklı inşa ediliyor” dedi. 

2000 yılından önce yapı denetiminin olmamasından dolayı binaların denetlenmediğini belirten Niyazi Gültekin sözlerini şu şekilde sürdürdü, “2000’den önce yapılan binalar tamamen denetimsizdi. Müteahhit kendi kafasına göre demir ve beton kullanıyordu. Binanın sağlamlığı tamamen müteahhitlerin inisiyatifine ve bilgisine kalmıştı. O dönemde inşa edilen binaların büyük bir kısmı risk taşıyor. 2000 öncesi yapılan yapıların tamamının riskli alan olarak ilan edilmesi ve ivediyle dönüştürülmesi gerekiyor. Kentsel dönüşümde teşvikler artırıldı ancak hala bürokrasi engeli var. Yeni imar yönetmeliği ve otopark yönetmeliği ile beraber dönüşümde şartlar daha da zorlaştırıldı. Önceliğimiz riskli binaları yıkarak güvenli binalar inşa etmek olmalı.”

Türkiye’de deprem gerçeğinin hiçbir zaman unutulmaması ve buna göre önlemler alınması gerektiğini ifade eden Gültekin şu ifadelere yer verdi, “Türkiye fay hatları üzerinde bulunduğu için depremleri önlememiz mümkün değil. Deprem bu coğrafyanın kaderi. Ancak depreme karşı önlemlerimizi alarak deprem riskini en az seviyeye indirilebiliriz. Yapılarımızı depreme karşı güvenli hale getirirsek Marmara depremi gibi afetlerde yıkımı azaltabiliriz. Deprem önlemleri alma konusunda ısrarcı ve aceleci olmamız lazım.”

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Karşıyaka'da Soner Tolungüç yeniden takımın başına geçebilir...
Sonraki Haber Karşıyaka’da Taş Heykel Sempozyumu sona erdi

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?