ANA SAYFA > ÇEVRE > Giritlilerin özlemi Karşıyaka’da limon ağaçlarını çoğalttı…

Giritlilerin özlemi Karşıyaka’da limon ağaçlarını çoğalttı…

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Giritlilerin özlemi Karşıyaka’da limon ağaçlarını çoğalttı…

Girit’ten Türkiye’ye göç eden Türkler, Girit özlemini bahçelerine diktikleri limon ağaçları ile gideriyorlar… Girit’den Karşıyaka’ya gelen Türkler bahçelerine aynen Girit’teki evlerindeki gibi limon ağacı dikti. Böylelikle de limon ağacı Karşıyaka’da bir kültür oldu ve neredeyse her evin bahçesinde limon ağacı görülmeye başladı.

Girit’ten göç edenler, “Girit’te ki evlerimizin bahçelerinde limon ağaçları vardı, onun içindir ki Türkiye’ye göç eden Giritli aileler buradaki evlerinin bahçelerine de limon ağacı ekmeye başlamışlar ve Girit’e olan özlemlerini bu şekilde hafifletmek istemişler.“ dediler.
Hamza Rüstem’in torunlarından Mert Rüstem ve Selma Aysu, Babaanneleri ve dedeleri Hamza Rüstem’in yıllar önce oturdukları evin bahçesine diktikleri limon ağacını oradan kaldırıp dedesinin adını taşıyan ve heykeli bulunan “Karşıyaka Hamza Rüstem Fotoğraf Evi Müzesi”nin bahçesine dikti.
Limon ağacının Giritli Türkler için büyük önem taşıdığını ifade edenler, limon ağacının müze bahçesine dikilmesi sırasında duygusal anlar yaşandılar.  Limon ağacı dikme törenine Hamza Rüstem’in torunlarının yansıra Girit Türkleri Kültür ve Dostluk Derneği Sekreteri Adile Özcan, Ayfer İşyar, Nevin Erken, Lozan Mübadilleri Vakfı’ndan Atıf Yıldız, Ogün Ağan, Hülya Orhon, Safiye Yıldız,1912 Karşıyaka Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Günay, Mustafa Karluk, Cem Karagözlü, MavişehirRotary Başkanı Sonay Günaydın, Fotoğraf Sanatçısı İpek Cabadak ve çok sayıda Girit’ten göç edek Karşıyaka ya yerleşen Girit’li katıldı.

Giritlilerin Limon ağacına olan sevgisi şarkılara konu olmuş.
İşte o şarkının birkaç sözü;
"Benim Giritli Limon ağacım
Seni nerelere dikeyim, dikeyim, dikeyim
Seni kalbime dikeyim"

Karşıyaka’da birçok evin bahçesinde hâlihazırda limon ağacı var bu kültür Karşıyaka’ya Girit’ten göç eden ailelerden kaldığını ifade eden  Mert Rüstem şunları söyledi;
“Babaannem ve Dedem Hamza Rüstem’in Girit’e duydukları özlemi hafifletme adına Karşıyaka’da ki evlerinin bahçesine kendi elleriyle diktikleri limon ağacını apartman bahçesi yerine adının verildiği ‘Karşıyaka Hamza Rüstem Fotoğraf Anı Evi’ müzesinin bahçesinde olmasının daha doğru olduğuna inandığım için buraya getirdik. Bu bahçede dedemin heykeli de bulunduğundan limon ağacı müzenin bahçesinde gerçek yerini buldu. Bu limon ağacı herhalde 70 yıla yakındır ayakta ve yılda üç kere limon veriyor. Şimdi bu limon ağacı sağında dedemin heykeli solunda Müze binası ağaç daha da mutlu olacak diye düşünüyorum çünkü olması gereken yerde artık. Bu limon ağacının müze bahçesine dikilmesinde bizlere destek olduğu için Karşıyaka Belediye Başkanımız Hüseyin Mutlu Akpınar’a çok teşekkür ediyorum.
Yazı, fotoğraf: Doğan Prepol

 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Karşıyaka’da şenlik zamanı
Sonraki Haber 1. Dönemi Karşıyaka'da değerlendirdiler...

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?