ANA SAYFA > SAĞLIK > Detoks yapayım derken sağlığınızdan olmayın

Detoks yapayım derken sağlığınızdan olmayın

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Detoks yapayım derken sağlığınızdan olmayın

Diyetisyen Diğdem Özkahya "Önce yeme-içmede sınır tanımadığınız tatiller, sonra detoks diyetler derken sağlığınızdan olmayın" dedi.

Özkahya, sağlıklı detoks için dikkat edilmesi gerekenleri paylaştı.

Detoks yapmak son yıllarda giderek daha çok popülerleşti. Peki ama detoksu doğru uyguluyor muyuz?

Detoks; kızartma, aşırı yağlı besinler, ateşe direk temas ederek pişirilen etler, alkol gibi besin ve içeceklerin tüketiminden sonra vücutta oluşan serbest radikalleri azaltmayı amaçlayan bir diyet programıdır. Radikallerin oluşumu antioksidanlar yoluyla engellenebilir. Yeterli miktarda meyve ve sebze tüketimi ile antioksidan kapasiteyi artırmak mümkün.

Ancak tüm diyet programlarında olduğu gibi, detoks diyetlerinin içeriği ve süresinin de bireyin kendisine özel planlanması gerektiğini söyleyen Özkahya, "Günümüzde oldukça popüler hale gelen detoks programlarının pek çoğu, bireyler tarafından uzun süreler boyunca uygulanıyor. Oysa ki, pek çok detoks diyet programı düşük kalorili olup, vücut için gerekli besin ögeleri açısından yetersizdir. Bu nedenle, bu tarz detoks programları uzun süre uygulandıkları takdirde bireylerde sağlık sorunlarına yol açabilir. Detoks diyeti uygulamak isteyenler için önerim; ihtiyaçlarına özel hazırlanacak bir programın en fazla 3 gün sürdürülmesi yönünde olacaktır. Detoks diyeti dendiğinde akla ilk gelenler, sebze ve meyve suları tüketmek, çiğ besinlerle veya tek bir besin grubuna ait besinlerle beslenmektir. Bu tip bir beslenme, bireylerde besin ögesi eksikliklerine yol açabilir. Bu nedenle uygulanacak detoks diyetinde öğün içeriklerinin dengeli beslenme kurallarına uygun olmasına dikkat edilmelidir." dedi.

Sağlıklı detoks için bunlara dikkat!

Detoks programları aynı diyet programları gibi kişiye özel hazırlanmalı
Detoksun süresi de kişiye özel olarak belirlenmeli
Sadece sebze, meyve suları ya da çiğ besinlerle detoks yapılmamalı
Pek çok detoks programının vücut için gerekli besin öğelerini içermediği unutulmamalı, bu nedenle uzun süre uygulanmamalı

Detoks sırasında da dengeli beslenme kurallarına uyulmalı

Sağlıklı ve formda bir yaşamı tercih edenleri deneyimli diyetisyen ve egzersiz uzmanlarını buluşturan interaktif platform Diyetkolik.com'u ziyaret ederek kilo vermek, kilo almak ve sağlıklı beslenmekle ilgili daha birçok öneri ve bilgiye ulaşabilirsiniz.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber I-Phone 6'da yenilikler
Sonraki Haber Arabalı vapura zam geldi

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?