ANA SAYFA > İZMİR > Çiğli Belediyesi kadın buluşmasına ev sahipliği yaptı

Çiğli Belediyesi kadın buluşmasına ev sahipliği yaptı

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Çiğli Belediyesi kadın buluşmasına ev sahipliği yaptı

Çiğli Belediyesi, kadınların hukuki ve sosyal anlamda maruz kaldığı ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına destek olmak amacıyla Çiğli Kadın Buluşması etkinliğine ev sahipliği yaptı.

Çiğli Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Çiğli Kadın Buluşması etkinliğine TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP Çiğli İlçe Başkanı Mert Özcan ile Demokrat Kadınlar Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Fatma Uğuz ve kadınlar katılım gösterdi. Gerçekleşen toplantıda İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden yürürlüğe sokulması, Aile Sigortası uygulamasının hayata geçirilmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadınların maruz kaldığı ayrımcılığın ortadan kaldırılması noktasında atılacak adımlarla ilgili bilgilendirmede bulunuldu.

Gümrükçü: “Kadınlar ne kadar güçlüyse Çiğli de o kadar güçlü”
Kadınların toplumsal hayatın her alanında güçlü bir şekilde yer alması adına çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, “Kadının güçlü olduğu yerde çocuk da, erkek de güçlü olur. Dolayısıyla bir toplum gelişmek istiyorsa, bir kent ilerlemek istiyorsa o kentteki kadınların güçlü olması gerekiyor. 2019 yılında göreve geldikten sonra ilk iş olarak Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğümüzü kurduk. İki buçuk yıldır ciddi çalışmalar yaptık. En son 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde 4 katlı ve tam donanımlı Kadın Yaşam Merkezimizin açılışını yaptık. Kadınlara ve çocuklara yönelik hayata geçirilecek tüm hizmet ve projeler burada tek bir çatı altında yürütülecek. Hizmetlerimizin yanı sıra yaşam merkezimizde görev alacak avukat, sosyolog ve psikolog arkadaşlarımız talepte bulunan kadınlara uzmanlıkları doğrultusunda destek verecek. Yaşam merkezimizin kapıları tüm kadınlara sonuna kadar açık. Meslek eğitimlerimize katılarak mesleki yeterlilik sertifikalarını alan kadınlara Atatürk Organize Sanayi ve Kooperatifimiz üzerinden iş imkanı da sunacağız. Kadınlar ne kadar güçlü olursa Çiğli de o kadar güçlü olur” ifadelerini kullandı.

Sevda Erdan Kılıç: “Yoksulluk bitsin istiyoruz”
Konuşmasında kadınların maruz kaldığı zorluklara vurgu yapan TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, “Ülkemizin mevcut şartlarında kadın olmak daha zor. Giydiğiniz kıyafetten tutun da süreceğiniz rujun rengine, doğuracağınız çocuğun sayısına kadar karışan bir iktidarla karşı karşıyayız. İçerisinde bulunduğumuz yoksulluktan ilk önce kadınlar etkileniyor. Geçtiğimiz günlerde karşılaştığım bir teyze ‘elektriğe zam geldi bulaşıkları artık elimde yıkayacağım’ dedi. Bu ve benzer örneklerde gördüğümüz gibi her türlü zorlukla baş etmek maalesef ki kadınlara düşüyor. Yoksulluk oranı ve şartları her geçen gün daha da ağırlaşıyor. Biz istiyoruz ki hiçbir vatandaşımız yatağa aç girmesin. Kadınlar, eşlerinin veya yardım kuruluşlarının eline bakmak zorunda kalmasın. CHP iktidar olursa yardımlar kesilecek diye kara propaganda yapanlara en güzel cevabı CHP yönetimindeki belediyeler verdi. Yandaşa değil vatandaşa hizmet dönemini yerelden genele taşıyacağız” dedi. 

“Aile Sigortası nefes aldıracak”
CHP iktidarında hayata geçirilecek Aile Sigortası uygulaması hakkında bilgi veren Sevda Erdan Kılıç, “İktidara geldiğimizde başlatacağımız Aile Sigortası uygulaması ile devletin yapacağı yardım direk kadınların hesabına yatırılacak. Nereye harcayacaklarına kadınlar karar verecek. O ailede okuyan çocuk mu var? Eğitim hayatını devlet karşılayacak. Ya da işsiz genç mi var? İşe alımlarda o ailedeki gence öncelik tanınacak. Bunun yanında yaşlı bakım aylığı ya da engelli bakım aylığı alan ailelerden o ücretler kesilmeyecek. O aile devamlı takip edilecek, o genç yahut kadın işe girmişse destek o aileden alınıp başka ihtiyaç sahibi bir aileye verilecek. Ama bu projenin gerçekleşmesi için karabasan gibi üzerimize çöken iktidardan el birliğiyle kurtulmamız lazım. Biz CHP ve Millet İttifakı olarak hiçbir kadının yatağa aç girmesini, şiddete, tacize, tecavüze uğramasını istemiyoruz. Hiçbir devlet kurumunun da bunu normal görmesini ve cezasız kapatmasını da istemiyoruz. İstanbul Sözleşmesi tek adam imzası ile geriye çekildi. Aile birliğine karşı olması ve kadının bir sözü ile kocasının hapse atılacağı söylemleriyle kara propaganda yaptılar. Söylenenlerin aksine bu sözleşme ülkemizdeki kadınları her türlü şiddetten korumayı hedefliyordu. İktidara geldiğimizde ilk iş olarak İstanbul Sözleşmesini tekrar yürürlüğe koyacağız” diye konuştu.

“Devlet her koşulda kadının yanında olmalı”
Devletin her zaman kadınların yanında olması gerektiğini belirten Kılıç, “İktidara geldiğimizde yapacağımız düzenlemelerle eğer ki bir kadın boşanmak zorunda kalıyorsa devlet bu kadının arkasında duracak. Ona ev, eşya ve iş yardımı yapacak. Yani aldatılan ve şiddet gören kadınların yanında olacağız. Bizim aile bütünlüğüne karşı olduğumuzu söylüyorlar. Kesinlikle böyle bir durum söz konusu değil. Aksine bizler aile bütünlüğünü savunuyoruz ancak kadının gidecek yeri olmadığını hissetmesinden ötürü o evde şiddet görmesini istemiyoruz. Benim annem beni ve kız kardeşlerimi patik ve dantel örerek okuttu. Geçmişten bugüne toplumumuzun saç ayağı kadınlardır. Burada özellikle erkek annelerine çok iş düşüyor. Erkek çocuklarımızı yetiştirirken hayatın müşterek olduğunu, kadın ve erkeğin her alanda eşit haklara sahip olduğunu, karşılıklı olarak fikirlere saygılı olmayı ve empati kurmayı öğretmeliler. Böylece hayalini kurduğumuz eşit ve adil toplum yapısını çok daha çabuk kurabiliriz” ifadeleri ile konuşmasını tamamladı.

Deniz Yücel: Kadın-erkek eşitliği içselleştirilmeli”
Kadın erkek eşitliğinin içselleştirilmesinin toplumun gelişmesi açısından elzem olduğunu ifade eden Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Deniz Yücel,  “Mümkün olduğu kadar ev kadınları ile bir araya gelerek kendimizi anlatmak istiyoruz. Çünkü biz kendimizi anlatmaz ve ifade etmezsek başkaları bizi farklı şekilde anlatıyor ve ön yargılar oluşuyor. Ülkemizin birçok sorunu var. Bunların başında ekonomi ve işsizlik geliyor. En az bunlar kadar önemli bir konuda kadınların karşı karşıya olduğu sorunlardır. Son 20 yılda kadına karşı bakış açısındaki sakatlıktan dolayı kadının toplumdaki yeri her geçen gün kötüye gidiyor. Kadına değer verilmesi, hak ettiği değeri alması, hak ettiği yerde olması gibi bir takım ifadeler var. Bunu kadınlara yapılmış bir haksızlık olarak görüyorum. Bizim hayata bakış açımızda kadının değer verilmeye ihtiyacı yok. Çünkü kadın ve erkek eşit varlıklardır. Erkeğin herhangi bir konuda kadınlardan bir üstünlüğü yok. Aksine kadınlar çok yönlü düşünme anlamında erkeklere nazaran daha ilerideler” diye konuştu.

“Erkek şiddeti yüzünden kaybettiğimiz kadın sayısı her geçen yıl artıyor”
22 yıldır ülkeyi yöneten siyasi anlayış kadınların yaşam alanlarını oldukça daralttı. Kadınları ikinci sınıf birey olarak görüyorlar. Kadınları çalışmayan, ekonomik ve sosyal hayatın içerisinde olmayan sadece çocuk doğuran ve ev işi yapan sığ bir yerde konumlandırıyorlar. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizler yerel yönetimlerde kadınların sosyal ve ekonomik hayatın içerisinde olmasının önünü açan birçok projeye sahibiz. Belediyelerimiz buna çok önem veriyor. CHP iktidara geldiğinde bunu Türkiye geneline yayacak. Diğer yandan iktidara geldiğimizde hayata geçireceğimiz Aile Destek Sigortası ile; bir ailenin asgari ücret veya asgari ücretin altında bir geliri varsa Anayasamıza göre sosyal devlet olan Türkiye Cumhuriyeti o ailenin geçimini sağlaması için bu sigorta ile o aileye en az asgari ücret seviyesinde bir destek sağlamakla mükellef olacak. Şu anda ülkemizin böyle bir kaynağı var mı? Var, ama yapmıyorlar. Çünkü onların dertleri başka, yoksul bir toplum daha kolay yönetilir. Sosyal yardımlarla bunu yıllardır yapıyorlar. Ankara’yı ve İstanbul’u CHP kazandığında sosyal yardımları kesecekler gibi bir algı yarattılar. Ama ne oldu CHP sayesinde sosyal yardımlar katlanarak arttı. Bunları ifşa ve deşifre etmeden yaptık. Hayati bir konu da 2021 yılında erkekler tarafından katledilen kadın sayısı. Yalnızca geçtiğimiz yıl bu sayı 367 ve her geçen yıl daha da artıyor. Çünkü devlet, erkek şiddetini engelleyecek gerekli tedbirleri almıyor. Hatta bir gece yarısı kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıldı. Çünkü belli yapıların baskısına direnemediler. Kadınların sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürmesi o baskılara ne yazık ki yenildi. Mustafa Kemal’in kurduğu bu ülkede bizim buna izin vermemiz mümkün değil. CHP ve Millet İttifakı iktidara geldiğinde bu sözleşme tekrar devreye girecek” ifadelerini kullandı.

Fatma Uğuz: “Birlikte mücadele edeceğiz”
Görevi devraldıkları günden bu yana kadınların ve çocukların her koşulda yanlarında olduklarına vurgu yapan İzmir Demokrat Kadınlar Sosyal Yardım Derneği Başkanı Fatma Uğuz, “Biz kadınlar son yıllarda pandemi ile artan ekonomik krizin de etkisiyle aile içi huzurumuzun kalmadığı zamanlardan geçiyoruz. Bu zor günleri kadınlar olarak birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde atlatacağımıza inanıyorum. Bu duruma düşmemize neden olanlara cevabı da yine biz kadınlar vereceğiz. Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi; ‘Ey Kahraman Türk kadını sen yerlerde sürüklenmeye değil omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın’ ifadeleri ile sözlerine son verdi.

Özcan: “Kadınların hakları göz ardı ediliyor”
Toplantıda konuşan CHP Çiğli İlçe Başkanı Mert Özcan, “Dünyada kadın olmak zor. Ülkemizde ve bizden daha az gelişmiş ülkelerde kadın olmak daha da zor. Çünkü kanunların uygulanmadığı, kadına fiziksel, duygusal, ekonomik şiddetin uygulandığı, erkek hegemonyasının bulunduğu bir düzen içerisinde kadın adına çıkarılan yasalar da ne yazık ki uygulanmıyor. 2011 yılında imzalanan İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhuriyet Halk Partisi’nin iktidarında hayata geçireceğinin sözünü veriyorum” dedi.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Akpınar'dan Gökçek'e tokat gibi cevap...
Sonraki Haber Çocuklar ve gençler Bayraklı için çalışıyor

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?