ANA SAYFA > GÜNDEM > Cafer Yarkent'i kaybettik...

Cafer Yarkent'i kaybettik...

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Cafer Yarkent'i kaybettik...

Türkiye’de bilgisayarlı gazeteciliği başlatıp, basında daktiloyu kaldırtıp bir devrime imza atan duayen gazeteci yazar Cafer Yarkent’i kaybettik.

Cafer Yarkent'in cenazesi yarın (2 Aralık Cumartesi) saat 12.00'de İzmir Gazeteciler Cemiyeti önünde düzenlenecek törenden sonra Alsancak Hocazade Camii’nde kılınacak öğle namazı’ndan sonra  kılınacak cenaze namazının ardından Yeni Bağarası Eski Foça Yolu üzerindeki anıt mezarın yanındaki mezarlıkta ebedi istiratgahına uğurlanacak.

Cafer Yarkent'e ALLAH'tan rahmet, ailesi sevenlerine başsağlığı diliyoruz...

CAFER YARKENT
1949 Muğla Güllük’te doğdu. Ege Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu. 1969’da mesleğe başladığı Yeni Asır Gazetesi’nde magazin ve birinci sayfa sekreteri, sorumlu yazıişleri müdürlüğü, makalelerden sorumlu müdürlük görevlerinde bulundu. Ar-Ge Bölümü’nün başında birçok teknolojik gelişmeye önderlik ederken, gazetenin bilgisayarla hazılanması konusunda eğitim aldı. 1984’te Sabah Gazetesi’nin alt yapılanması çalışmalarında bulundu. Aynı yıl Yeni Asır’ın spor sayfasını İstanbul’da bilgisayarla hazırlayarak, teknik ekibi (Nilüfer Öktem ve İlhan Türkeli) ile Avrupa’da bilgisayardan şehirlerarası (İstanbul’dan İzmir’e) ilk sayfa naklini gerçekleştirdi.
* 1985’te Sabah Gazetesi kuruluşunda teknik ekibin yönetmenliğini yaptı.
* Bir yıl sonra İstanbul Hürriyet Gazetesi’ne yine ekibiyle birlikte bilgisayar ile gazete hazırlama kursları vererek, editöryal olarak bilgisayar ile hazılanır hale getirdi.
* İstanbul Hürriyet’in bilgisayar ortamına geçmesinin ardından Ankara, İzmir, Adana, Trabzon bağlantılarını sağlayarak, gazeteyi bilgisayar ortamına taşıdı. 1988’de Hürriyet Frankfurt ile İstanbul yazıişlerinin bilgisayar ortamında haberleşmesini gerçekleştirdi.
* 1988’de Almanya’nın Darmstadt şehrinde düzenlenen IFRA Dünya Matbaacılık Fuarı’ndan Hürriyet Gazetesi adına seçtiği Apple Macintosh’un Türkiye’ye girişini sağladı.
* Türkiye’de ilk kez taşınabilir dizüstü bilgisayarları gazete ortamında kullanılır hale getirdi.
* 1989’da Moskova Hürriyet Bürosu’dan ilk kez İstanbul’a haber giriş-çıkışını oluşturdu.
* 1988-1989 yılı boyunca teknik ekibi ile birlikte Apple Macintosh’un Türkçe’ye adaptasyonu ve dolayısıyla Türkçe olarak sayfa hazırlanır hale getirdi. Bu teknolojik formasyon ile Apple Macintosh Türk basınına yerleşti ve o tarihe kadar sadece 4 renk kullanabilen Türk basını “milyon renk” ile tanışmış oldu.
* 1989’dan sonra tamamen bilgisayar ile hazırlanır hale gelmesi ile ayni düzeni şehirlerarası ortamını sağladı. Hürriyet, bu devrimi gerçekleştiren Avrupa’da ilk gazete oldu.
* Apple Macintosh ile Frankfurt Matbaası’nı da yine aynı yıl Türkiye’ye bağlayarak, Hürriyet Gazetesi’ni ülkeler arasında tamamen bilgisayar ortamında hazırlanıp basılır hale gelmesini sağladı. “Matris” adı verilen sayfaların film halinde taşınır olması tarihe karıştı.
* 1998 yılında Star Gazetesi’ni kurmakla görevlendirilen ilk gazeteci oldu. Yazıişleri Müdürü ve Yayın Koordinatörü olarak 9 yıl çalıştı.
* 2008’de bir yıl süreyle Vatan Gazetesi’nde Genel Yayın Yönetmeni Danışmanlığı yaptı.
* 1988–1997 arasında Eskişehir Anadolu Üniversitesi, 1998–2000 arasında da “Akademi İstanbul”da ders verdi, çeşitli üniversitelerde konferaslar verip, panellere konuşmacı olarak katıldı.
* 2009 yılından bu yana K ve F Dergileri’nin kurucusu olarak Yayın Danışmanlığı’nı sürdürüyor.
* Mesleki yarışmalarda 7’si birincilik olmak üzere çok sayıda ödülü bulunuyor.
* İzmir Gazeteciler Cemiyeti adına ”9 EYLÜL” Gazetesini yayına hazırladı. 9 EYLÜL Gazetesi 28 Temmuz tarihinde yayın hayatına başladı. Cafer Yarkent bu gazetenin künyesine ilk Yayın Yönetmeni olarak geçti.
* Sürekli Basın Kartı sahibi. Evli, biri kız iki evladı var

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Karşıyaka'da 1 ton kaçak içki yakalandı!..
Sonraki Haber İzmirli bisikletseverler Bostanlı sahil yolu için eylem yapacak

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?