ANA SAYFA > İZMİR > Buca’dan Türkiye’ye örnek proje: Engelsiz Tamir İstasyonu

Buca’dan Türkiye’ye örnek proje: Engelsiz Tamir İstasyonu

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Buca’dan Türkiye’ye örnek proje: Engelsiz Tamir İstasyonu

Hayata geçirdiği projelerle engelsiz bir kent için ilkleri hayata geçiren Buca Belediyesi, engelli yurttaşlara özgür bir yaşam sunmaya devam ediyor.

Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç’ın talimatıyla Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen Engelsiz Tamir İstasyonu, akülü tekerlekli sandalye kullanan engellilerin olası arızalarına müdahale ederek yolda kalma engelini ortadan kaldırdı. 

Proje kapsamında akülü tekerlekli sandalyelerin bakım ve onarımı için yetkin bir personel, belediye bünyesinde görevlendirilerek tam teşekküllü bir tamir atölyesi kuruldu.  İki ay önce hizmete açılan atölyede,  gün içerisinde akü, lastik, kumanda gibi çeşitli nedenlerle yolda kalan 30 engelli vatandaşa yardım edildi.  

Yaşadıkları sıkıntı nedeniyle 0 538 848 36 87 numaralı çağrı merkezi üzerinden yardım talep eden vatandaşlara, yolda kaldığı yere giderek müdahale edildi. Yerinde müdahale edilemeyen arıza durumunda ise ekipler, engelli servis araçlarıyla tamir atölyesine taşıdıkları tekerlekli sandalyeleri onardı. Yolda kalan engelliler için 3 adet engelli servis aracı görevlendirilerek, gelen tüm taleplerin hızlı bir şekilde yerine getirilmesi sağlandı. Yol yardımının yanı sıra çok sayıda engelli yurttaş, rutin bakım ve onarım işlemleri, parça değişimi gibi yüksek maliyetlere sebep olan işlemlerini de ücretsiz olarak gerçekleştirdi. 

Buca Belediyesi, tamir istasyonunun yanı sıra Türkiye’de ilk defa görme engelliler için Braille alfabesiyle hazırlanan Nutuk projesi, kentin stratejik noktalarında konumlandırılmış 11 adet engelli şarj istasyonu, engelli yolları, İzmir’in en fazla engelli servis aracına sahip filosu, engellileri yaşama yeniden bağlayan meslek edindirme ve hobi kursları, zihinsel engelliler için gerçekleştirdiği istihdam kadrosu ve engelleri yaşamın merkezine koyan faaliyetleriyle Türkiye’ye örnek oldu. 

Kent genelinde yürütülen çalışmalar ise kısa sürede İzmir’in sınırlarını aştı. Uzun yıllar İstanbul’da ikamet eden Ahmet Özüm isimli engelli vatandaş, İstanbul’un engelli yaşamına elverişli olmaması üzerine yaptığı araştırma sonunda Buca’ya taşınma kararı aldı. Tamir istasyonunda engelli aracını onarmak için gelen Özüm Buca’nın engelli vatandaşlar için en yaşanabilir kent olduğunu ifade etti.

Engelliler Haftası nedeniyle Buca Engelliler Merkezi’ni ziyaret eden Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç, tüm engelli vatandaşların Engelliler Haftası’nı kutladı. Kılıç, “Buca’da yaklaşık 80 binin üzerinde engelli vatandaşımız var. Bu sebepten dolayı yaptığımız bütün hizmetlerde engellilerimizi düşünerek çalışma yapıyoruz. Buca, engelli vatandaşların çok ciddi anlamda tercih ettiği bir kent. Buca’ya taşınan çok ciddi anlamda bir engelli yurttaşımız var. Biz yine çalışmalarımızı daha da arttırarak, engellilerimiz için engelsiz bir Buca’yı sağlamak için çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu. 

TÜRKİYE’DE BİR İLK 
Uygulamanın paydaşlarından Buca Engelliler Derneği Başkanı Harun Kara, “Akülü tekerlekli sandalyeli engellilerimiz araçları arıza yaptığında, yolda kaldığında taksiye, otobüse binemiyordu. Şimdi belediyemizle birlikte önemli bir projeyi hayata geçirdik.  Artık engelliler yolda kaldığında yardım hattımızı arayarak hem yolda kalmayacak hem de arızaları giderilecek.  Ayrıca maalesef dışarıda parçaların değişimi için de ciddi bir işçilik ücreti alınıyor. Hemşehrilerimizi bu yükten de kurtarmış olacağız. Bu proje Türkiye’de bir ilk oldu. Umuyoruz Buca’dan başlayan bu çalışma tüm belediyelere de örnek olur” diye konuştu.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Pınar Karşıyaka Triche ile yollarını ayıracak
Sonraki Haber Başkan Batur kentsel dönüşüm için tarih verdi

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?