ANA SAYFA > SAĞLIK > Bireyin Kendi İçerisinde Yaşadıkları Olumsuzlukları Dışarıya Yansıtmasına Neden Ruhsal Problem Histeri

Bireyin Kendi İçerisinde Yaşadıkları Olumsuzlukları Dışarıya Yansıtmasına Neden Ruhsal Problem Histeri

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Bireyin Kendi İçerisinde Yaşadıkları Olumsuzlukları Dışarıya Yansıtmasına Neden Ruhsal Problem Histeri

Histeri yani konversiyon bozuklukları kişinin kendi içinde yaşadıkları olayların fiziksel olarak dışa vurulması şeklinde tanımlanmaktadır.

Histeri yani konversiyon bozuklukları kişinin kendi içinde yaşadıkları olayların fiziksel olarak dışa vurulması şeklinde tanımlanmaktadır. Ruhsal bir hastalık olan histeri genellikle 20-35 yaş aralığındaki yetişkin bireylerde meydana gelmektedir. Ancak bazı vakaların bu yaş aralığının dışında da görülebildiği gözlemlenmiştir. Histeri sebepleri nelerdir ve belirtileri nelerdir şeklindeki bütün soruların cevaplarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Histeri hastalığına yakalanan kişilere histrionik kişilik bozukluğu teşhisi konulur. Uzmanlar hastaların tespit edilebilmesi için nevroz adı verilen toplumsal kurallara aykırı davranışların ve aşırı tepkilerinin izlenmesi sonucunda tanı koymaktadır.

Histeri hastaları kendilerini nevroz adı verilen bu durum ile ortaya çıkarmaktadır. Ancak histerik olan bu bireyler gözle görülür bir biçimde belirti gösterse de kendileri bu durumu kabul etmemektedirler. Histerik kişilerin ortaya çıkardığı fiziksel hareketlerin hiçbir dayanağı yoktur yalnızca kişinin düşüncelerinden kaynaklanan bir durumdur ve genellikle herhangi bir dürtüye bağlı olarak görülmektedir.

Histeri toplum içerisinde yüzde üçlük bir oranla nadir görülen, kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülen psikiyatrik bir rahatsızlıktır. Yapılan araştırmalara göre histerik bozukluk, geçmişte yaşanan hastalıklar, travmalar, stres ve korku gibi durumlarda ortaya çıktığı gözlemlenmiştir. Yüzyıllardır devam eden bu rahatsızlık ünlü nörolog Freud’a tarafından konversiyon bozukluğu şeklinde tıbbi sözlüğe isimlendirmiştir.

Histerinin Nedenleri Nelerdir ?

Günümüzde halen histerinin tam olarak neden meydana geldiği bilinmemektedir ancak bireylerin geçmişinde meydana gelen travmalar ve yaşanmışlıklar histerinin ortaya çıkmasında büyük bir öneme sahiptir. Histeri tedavisi ilaçları da altta yatan nedenlere göre belirlenmektedir. Bu duruma genellikle duygusal travmalar, yaşanmış hastalıklar, başkaları tarafından baskıya uğramak vb. nedenler sebep olmaktadır. Bazı uzmanlar ise kişinin ifade edemediği durumları fiziksel olarak dışarı vurduğunu düşünmektedir.

Histerinin birçok nedene bağlı olarak görüldüğünü belirtmiştik. Özellikle çocukluk yaşlarında meydana gelen iç ve dış çatışmalar zamanla histerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Histeri tanısının konulabilmesi için psikiyatri uzmanlarının hastaların çocukluğuna inmesi ve detaylı bir anamnez almaları gerekmektedir.

Histeri Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir ?

Histeri bozukluğuna yakalanan kişiler genel itibariyle fiziksel davranışlar ve nörolojik problemler ile kendini göstermektedir. Nörolojik problemler bir hastalık olarak değil de histerinin ortaya çıkardığı bulgular şeklindedir. Histeri hastalığında yaygın bir şekilde görülen belirti ve bulgular şu şekildedir;

  1. Korku krizleri
  2. Abartılı fiziksel hareketler
  3. Konuşurken gereksiz konulara girme
  4. Abartılı duygular yaşamak
  5. Sinir krizleri
  6. Uyku sorunları
  7. Uyuşmalar
  8. Titreme
  9. Hırsızlık hastalığı (mitomani)
  10. Abartılı cinsel aktiviteler
  11. Yalancı gebelik
  12. Konuşma problemleri
  13. Görme ve işitme kayıpları
  14. Bayılma gibi belirti ve bulgular yaygın bir şekilde görülmektedir.

Histerinin Tedavisi Nasıldır ?

Histeri mutlaka tedavi edilmesi gereken, tedavi edilmediği takdirde kişinin çevresindekiler ile çatışma yaşayabileceği ciddi bir hastalıktır. Tedaviye başlanmadan önce histerik hastaların psikiyatri doktorları ile iş birliği yapması ve hastalığı kabul ederek tedaviyi kolaylaştırmaları gerekmektedir. Bu durumda hastaların yanı sıra hastanın çevresindekilere de görev düşmektedir. Hatta kimi zaman terapiye hastayla beraber bile girmeleri istenebilmektedir.

Histeri tedavisi oldukça uzun sürebilen ve zorlu olan bir tedavidir. Bu nedenle hastalığın tedavisi süresince histerik atakları arttıran etkenlerden uzak tutulması ve o çevrede bulunmamaları gerekmektedir.

Tedavide esas olarak psikoterapi yöntemleri kullanılmaktadır. Psikoterapiye başlanmadan önce kişinin histerik duruma yakalanmasına neden olan faktörlerin bulunması gerekmektedir.

Histeri tedavisinde genel olarak psikoterapi yöntemleri kullanılır ancak bazı durumlarda tıbbi tedaviye de ihtiyaç duyulabilmektedir. Uzmanlar eğer ihtiyaç duyarsa antipsikotiklere ve antidepresanlara başvurulabilmektedir. Bu ilaçların kullanılmasının sebebi hastalığı iyileştirmek değil hastalığın ortaya çıkardığı belirtileri hafifletmek amacıyla kullanılmaktadır.

Tanıtım

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 1 Kızgın 0
Önceki Haber Pınar Karşıyaka, Bursa'da galibiyet arıyor
Sonraki Haber Vedat Ergin vefat etti

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?