ANA SAYFA > ÇEVRE > 1. Ege Ekoloji Buluşması sona erdi

1. Ege Ekoloji Buluşması sona erdi

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
1. Ege Ekoloji Buluşması sona erdi

KEÇİ Derneği’nin ev sahipliğinde 14-15-16 Nisan tarihleri arasında Seferihisar’da düzenlenen 1.Ege Ekoloji Buluşması dayanışmayı büyütme çağrısıyla son buldu.

1. Ege Ekoloji Buluşması, 14 Nisan’da katılımcıların konuşmaları ve Geniş Merdiven Orkestrası ile İlkay Akkaya’nın birlikte verdiği konserle gerçekleştirilen açılış etkinliğinin ardından, 15 ve 16 Nisan tarihlerinde atölyeler ve forum ile devam etti. Seferihisar Belediyesi’nin de desteklediği 1. Ege Ekoloji Buluşması’nın ikinci günü “Ekoloji Mücadelesinde Hukuk” atölyesi ile başladı. Hukuk atölyesinde ekoloji mücadelesine aktif destek veren hukukçulardan Hande Atay, Arif Ali Cangı ve İsmail Hakkı Atal birer konuşma gerçekleştirirken, Kazdağları’ndan Milas’a ekoloji ve çevre mücadelesi veren yaşam savunucuları karşılaştıkları sorunları paylaştı. Hukuk atölyesinde özellikle çevre davalarının kamu davası sayılarak giderlerinin hazineden karşılanması, ekokırım yasası gibi doğayı korumaya dönük ceza yasaları için mücadelenin geliştirilmesi, halkın hukuk süreçlerine katılımının sağlanması, çevre davalarında zaman aşımının kaldırılması gibi noktalara vurgu yapıldı.

Her ekoloji aktivisti biraz hukukçu, biraz gazeteci…
Hukuk atölyesinin ardından ekoloji mücadelesi verenlerin sesinin daha geniş bir kesime ulaşabilmesi için medyanın daha etkin kullanımı üzerine, ekoloji alanında çalışan gazetecilerin katıldığı medya atölyesi gerçekleştirildi. Belgeselci-gazeteci Gökmen Ulu’nun kolaylaştırıcılığında Yeşil Gazete’den Dilan Ela Pamuk, BirGün Gazetesi’nden Özgür Gürbüz ve Ajans Bakırçay’dan Oben Ulu birer sunuş yaptı. Doğadan ve yaşamdan yana taraf olmanın gazeteciler için bir kamusal sorumluluk olduğu, bunun gazetecinin tarafsızlığından ayrı bir tavır olduğu dile getirildi. Oturumda gazeteciler fotoğraf ve video çekiminden basın bülteni hazırlamaya bir dizi pratik öneri paylaştı. Mücadelenin her ekoloji aktivisitini biraz hukukçu, biraz gazeteci olmak durumuna getirdiği yönünde değerlendirmelerle birlikte yurttaş gazeteciliği üzerine görüşler paylaşıldı.

Buluşmanın üçüncü atölyesi olan “Ekoloji Mücadelesinde Bilimsel Dayanaklar” Prof. Dr. Ali Osman Karababa ve Ekosfer Derneği Yönetim Kurulu ve Nükleer Karşıtı Platform üyesi gazeteci Özgür Gürbüz ve jeofizik yüksek mühendisi Erhan İçöz eşliğinde gerçekleşti. Açılan davaların güçlü bilimsel dayanaklarla desteklenmesinin karar aşamasında çok önemli olabildiği vurgulandı. Nükleer enerjiden termik santrallere, doğanın yıkımına yol açabilecek projelerin sonuçlarının bilimsel olarak ve herkesin anlayacağı şekilde ifade edilmesinin, halkın katılımı ve tepkisi bakımından etkili olduğu deneyimlerle ifade edildi. Şirketlerden yana ve doğayı tahrip edecek projelerin önünü açan bilirkişi raporlarını hazırlayan bilim insanlarının teşhirine vurgu yapıldı.

İkizköy’ün çığlığı Orhanlı Köyü’nde yankılandı
İkinci günün sonunda Kazdağları’ndan İkizköy’e ekoloji mücadelesi verenler Orhanlı Köyü’nün geleneksel iftar imecesine katıldı. İkizköy direnişçileri adına Seferihisar’da düzenlenen 1. Ege Ekoloji Buluşması’na katılan Nejla Işık, 640 gündür ormanları, zeytinleri için direnen İkizköy halkının selamını Orhanlı Köyü’ne iletti.

Dayanışmayı büyütme çağrısı
Ege Ekoloji Buluşması’nın son günü deneyimlere ayrıldı. Orhanlı Köyü Derneği adına Galip Ener ve Doğa Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dicle Tuba Kılıç, Orhanlı Köyü’nün jeotermal elektrik santrallerine karşı mücadelesini ve kazanımlarını anlattı. Ardından Kazdağları Kardeşliği’nden Ferzan Aktaş Kirazlı’da altın madeni arama çalışmalarına karşı başlattıkları ve ülke çağında çığ gibi büyüyen mücadelenin deneyimlerini paylaştı. Atölye Salihli’den, Efes Selçuk’tan, Marmaris’ten, İkizköy’den katılımcıların deneyim aktarımlarıyla ve karşı karşıya oldukları ekolojik tehditlere ilişkin bilgilendirmeleriyle son buldu.

KEÇİ Kültür Ekoloji Çevre ve İletişim Derneği’nin ev sahipliğinde gerçekleşen 1. Ege Ekoloji Buluşması her yıl düzenlenecek. 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Aytaç Sefiloğlu ve Gaye Karadağ anıldı
Sonraki Haber Kanser hastaları İzmir'de birlikte iftar yaptı

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?