ANA SAYFA > GÜNDEM > Karşıyaka Müftüsü Millî Mücadele'ye katılan Müftü Rahmetullah Efendi’nin kabrini ziyaret etti

Karşıyaka Müftüsü Millî Mücadele'ye katılan Müftü Rahmetullah Efendi’nin kabrini ziyaret etti

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Karşıyaka Müftüsü Millî Mücadele'ye katılan Müftü Rahmetullah Efendi’nin kabrini ziyaret etti

Karşıyaka Müftülüğü Camiler ve Din Görevlileri Haftası nedeniyle düzenlediği etkinliklerin sonunda Millî Mücadeleye katılan Müftü Rahmetullah Efendi’nin kabrini ziyaret etti.

Karşıyaka Müftülüğü, İzmir’in emperyalistlerce işgaline ilk isyan bayrağını çekenlerden biri olan, Atatürk’ün takdirini kazanmış, Millî Mücadele'ye katkıları nedeniyle İstiklâl Madalyasıyla taltif edilen İzmir Müftülüğünü yapmış Müftü Rahmetullah Efendi'yi Kokluca Kabristanlığındaki mezarı başında anma etkinliği düzenledi.
Mustafa Kemal Atatürk’ün Latife Hanımla nikahını kıyan Müftü Rahmetullah Efendi, 33 yıl İzmir Müftülüğü yapmıştı.

“Bembeyaz sakalım kanımla kızarabilir…”
Etkinlikte Kur’an okundu, dualar yapıldı.  Müftü İsa Gürler Müftü Rahmetullah Efendi'nin mezarı başında bir konuşma yaptı.  Konuşmasında şunları söyledi; "İzmir'in emperyalistlerce işgalinde bir gün önce Vali İzzet Bey şehrin ileri gelenlerini toplantıya çağırmış. Toplantıya çağrılanlar arasında İzmir Müftüsü Rahmetullah Efendi de varmış.Vali toplantıda Yunan işgaline karşı çıkılmamasını, işgale direnilmemesini emretmiş. Bunun üzerine Rahmetullah Efendi "Vali Bey bu bembeyaz sakalım kanımla kızarabilir, ama bu alına işgalci Yunan alçağını sükunetle selamlamış olmanın karasını sürerek Huzuru İlahi’ye çıkamam" diye haykırmış ve toplantıyı terketmiş.14 Mayıs’ı 15 Mayıs’a bağlayan gece İzmirliler Maşatlık alanında işgali protesto mitingi yapmış. Bu mitingde Müftü Rahmetullah Efendi de bir konuşma yapmış, esaret altında yaşamaktansa vatan için şehadet şerbeti içmenin daha iyi olacağını, vatan sevgisinin imandan olduğunu söylemiş ve şu sözleri İzmir semalarında yankılanmış; “Kardeşlerim! ciğerlerinizde bir soluk nefes kaldıkça, damarlarınızda bir damla kan aktıkça ana vatanımızı düşmanlara teslim etmeyeceğinize Kur'an-ı Kerim'e el basarak benimle birlikte yemin edin". Müftü Rahmetullah Efendi işgalden sonra çalışmalarına gizli olarak devam etmiş, yeraltı direniş hareketinin önde gelen isimlerinden biri olarak "geldikleri gibi giderler”, diyen Ulu Önder Atatürk’ün “ya istiklâl ya ölüm" parolasıyla başlattığı Millî Mücadele'ye hizmet etmiş.” 

“İzmir’in işgaline ilk karşı çıkanlardan biri”
Müftü Gürler Camiler ve Din Görevlileri Haftasında İzmir’in işgaline ilk karşı çıkanlardan biri olan bu Millî Mücadele kahramanı müftümüzü anmadan olmaz diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü. “İşte Camiler ve Din Görevlileri Haftasında İzmir’in işgaline ilk karşı çıkanlardan biri olan, Ulu Önder Atatürk'ün takdirini kazanmış, vatanımız işgalden kurtarıldıktan sonra İstiklâl Madalyasıyla taltif edilmiş,33 yıl İzmir Müftülüğü yapmış Kuvayı Milliyeci Müftü Rahmetullah Efendi'yi mezarı başında rahmet ve şükranla anıyorum. Tabii en başta Mili Mücadelemizin Önderi Atatürk olmak üzere Cumhuriyetimizin kurucularını, tüm şehit ve gazilerimizi de."
Müftü İsa Gürler'in konuşmasından sonra okunan Kur'an ve Fatihalarla program sona erdi. Katılımcılar programı düzenleyen Müftü Gürler'e teşekkür etti.

Haber ve fotoğraf: Yılmaz Durmaz

HABERE AİT RESİMLER

PAYLAŞ
Beğendim 3 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Prof. Dr. Ahmet Ercan, İzmir'in en riskli ilçelerini açıkladı
Sonraki Haber Karşıyaka, Havran'da geri dönemedi...

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?