ANA SAYFA > GÜNDEM > Karşıyaka Cumhuriyet Mahallesi’nde planlar askıya çıktı

Karşıyaka Cumhuriyet Mahallesi’nde planlar askıya çıktı

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Karşıyaka Cumhuriyet Mahallesi’nde planlar askıya çıktı

Karşıyaka'da daha önce yargıya da taşınan 29 hektarlık alana yönelik 1/5000 Ölçekli Cumhuriyet Mahallesi 1. ve 2. Etap Nazım İmar Plan Revizyonu İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından askıya çıkartıldı.

Cumhuriyet Mahallesi 1. ve 2. Etap 1/5000 ölçekli Revizyon Nazım İmar Planı ile Cumhuriyet Mahallesi 1. Etap 1/1000 ölçekli Revizyon Uygulama İmar planına İzmir 7. İdare Mahkemesinin 2022/579 E. sayısıyla, Cumhuriyet Mahallesi 2. Etap 1/1000 ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planına İzmir 7. İdare Mahkemesinin 2022/572 E. sayısıyla dava açılmıştı. TMMOB Mimarlar Odası ve Şehit Plancıları Odası tarafından açılan dava sonucunda imar planların yürütmenin durdurma yönünde karar alındı.

Raporda, Cumhuriyet Mahallesi 1. ve 2. Etap nazım ve uygulama imar planı revizyonlarının iptali talebiyle açılan ve devam eden dava sürecinde, Bilirkişi Raporu ve Yürütmeyi Durdurma kararı esas alınarak, yaklaşık 29 hektarlık alanda nüfus ve donatı alanlarını tekrar düzenleyerek bölgede yaşanan uygulama sorunlarının giderilmesi, bölgenin sağlıklı bir yapılı çevreye dönüşmesi, uygulama kabiliyetine sahip, eşitlikçi, erişilebilirliğin sağlandığı yoğunluk ve kullanım kararlarının yönlendirici olacak nazım imar planlarının elde edilmesi amaçlandığı ifade edildi.

İlgili raporda, Cumhuriyet Mahallesi’nin güneyinde heyelan, kaya düşmesi ve kütle hareketi gözlemlendiğine dikkat çekilerek önlemler alınması gerektiği vurgulandı. Sıralanan önlemler şu şekilde:

-Zemin etütlerinde bu alanlarda yapılacak kazılar planlanacak yapı yükleri ve dış yükler hesap edilerek yamaç boyuna stabilite analizleri yapılmalı, stabiliteyi sağlayacak mühendislik önlemleri belirlenmelidir.

-Yapı yükleri, stabilite sorununa neden olacak zemin seviyeleri altındaki stabil jeolojik birimlere taşıttırılmalıdır.

-Yapı parselini veya komşu parselleri tehdit edecek kazı şevleri açıkta bırakılmamalı uygun projelendirilmiş istinat yapıları ile korunmalıdır.

-Kazı öncesi yol, altyapı ve komşu parsel güvenliği sağlanmalıdır.

-Parselde stabilite sorununa neden olacak ve yapı temellerini olumsuz etkileyecek yüzey ve yeraltı sularının uzaklaştırmasına yönelik uygun drenaj sistemleri yapılmalıdır.

-Yapılaşmayı etkileyecek her türlü stabilite sorunu ile şişme oturma, taşıma gücü vb. soruna yönelik önlemler, parsel/bina bazı zemin etütlerinden elde edilecek sonuçlara göre uzman mühendislerce projelendirilmeli ve belediyesi kontrolünde uygulandıktan sonra yapılaşmaya izin verilmelidir.

Temel tipi, temel derinliği ile yapı yüklerinin taşıttırılacağı seviyelerin mühendislik parametreleri (taşıma gücü, oturma, farklı oturma, şişme, zemin grubu, zemin sınıfı, zemin titreşim periyodu, zemin büyütmesi vb) zemin ve temel etütlerinde belirlenmelidir.

-Yapı-zemin etkileşimine uygun temel sistemi geliştirilmelidir. Yapılaşmaya bağlı zemin deformasyonlarına yönelik gerekli zemin iyileştirmeleri yapılmalıdır.

-Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine uyulmalıdır.

-Yürürlükte olan " Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik” hükümlerine mutlaka uyulmalıdır.

29 hektarlık alanı kapsayan 1. ve 2. Etap 1/5000 Nazım İmar Planı Revizyonu’nun sonuç kısmında ise şu değerlendirmelere varıldı:

-Etap Planlama Alanı yaklaşık 23 ha olup Cumhuriyet, Örnekköy, İnönü Mahalleleri 1/5000 Nazım İmar Planı Revizyonunun 1. Etap Planlama Sınırı içerisinde kalan bölgede yaklaşık 3,6 hektar konut alanı, 3,8 hektar ticaret, 3 hektar ticaret-konut kullanımları belirlenmiştir.

-Planlama Alanında kat adetleri 1 kat ile 10 kat arasında değişmektedir. Parsel büyüklüğü ortalaması ise 160 metrekaredir.

-Planlama Alanı kuzeyinde yer alan ve ıslah parsellerine yönelik 2981 sayılı yasa kapsamında. Islah planları ve sonrası imar planları ile oluşan dokuya göre büyük ve daha düzenli parsellerden oluşmaktadır. Ticaret, yoğun olarak Anadolu Caddesi üzerinde yer almaktadır.

-Alanın topografyası incelendiğinde; bölgenin kuzey kesiminde eğimin arttığı görülmektedir.

-Alanın mülkiyet yapısı incelendiğinde; imar parselleri ile büyük bir bölümünün kadastral parsellerden oluştuğu görülmektedir. Alanda şahıslara ait parsellerin yanı sıra TEİAŞ, Maliye Hazinesi ve Karşıyaka Belediyesi mülkiyetinde parseller de bulunmaktadır.

-Etap Planlama Alanı, Cumhuriyet Mahallesinin yaklaşık 7 hektarlık kısmını oluşturmaktadır. Çalışma alanı içerisinde yer alan konutlar, 775 sayılı yasa doğrultusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Konutları olarak projelendirilmiştir. Tamamı İzmir Büyükşehir Belediyesi adına kayıtlı iken 1990'lı yıllarda encümen kararları doğrultusunda vatandaşlara tescili yapılmıştır. Bahse konu apartmanlar betonarme kargirdir. Yapı sınıfı 3/B'dir.

-Etap Planlama Alanının çevresi, kent dokusunun çoğunluğunu gecekonduların oluşturduğu, 2981 sayılı yasa kapsamında ıslah planları ile yapılaşmıştır. Yapılan bu planlar ile mülkiyet sorunları kısmen çözülmüş ancak ıslah planları doğrultusunda yapılan 1/1000 ölçekli imar planları bölgenin planlama ilkeleri dışında bir yerleşime; sağlıksız yapıların yer aldığı, donatı alanlarının yeterli olmadığı, yaşam standartlarının düşük olduğu bir kargaşa ortamına hapsolmasına neden olmuştur.

-Planlama Alanı yukarıda tariflenen kentsel dokunun içine sıkışmış 7 ha'lık bir alan olup alanın yaklaşık 3 hektarlık kısmı Cumhuriyet, Örnekköy, İnönü Mahalleleri 1/5000 Nazım İmar Planı Revizyonunda konut alanı olarak belirlenmiştir.

-Planlama Alanında kat adetleri 1 kat ile 9 kat arasında değişmekle birlikte büyük çoğunluğu 5 katlıdır

-Alanın topografyası incelendiğinde genel olarak eğim yüzde 6-10 arasında değişmektedir.

-Alanın mülkiyet yapısı incelendiğinde; şahıslara ait parsellerin yanı sıra Karşıyaka Belediyesi mülkiyetinde parsel de bulunmaktadır. Ayrıca mülkiyeti Karşıyaka Belediyesine ait olan taşınmaz Bülent Ecevit Kültür Merkezi yapılmış olup kullanımı devam etmektedir.

PLANDA NE YER ALIYOR?
Plan onama sınırı içinde, plan kapasite nüfuslarının ihtiyacı doğrultusunda 0,17 hektar Eğitim Tesisleri Alanı, 1 ha hektar Hizmet Alanı, 0,2 hektar Spor Alanı, 22 hektar Park, 11 hektar pasif yeşil alan belirlenmiştir. Nüfusun ihtiyacı doğrultusunda da planda 2 hektarlık otopark alanı ayrıldı.

Yenigün

PAYLAŞ
Beğendim 1 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 1
Önceki Haber Bornovalılar ''Sürdürülebilir Yaşam Şenliği''nde buluştu
Sonraki Haber Boluspor'dan Karşıyaka'ya

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?