ANA SAYFA > GÜNDEM > HKP, Karşıyaka'da asgari ücret görüşmelerini protesto etti

HKP, Karşıyaka'da asgari ücret görüşmelerini protesto etti

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
HKP, Karşıyaka'da asgari ücret görüşmelerini protesto etti

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapılan asgari ücret görüşmelerini Karşıyaka’da protesto etti.

Karşıyaka İZBAN İstasyonu önünde bir araya gelen HKP üyeleri, “Asgari Ücret Yoksulluk Sınırı Olan 10.393 TL’nin Altında Olamaz” ve “Sefalet Ücretlerine ve Acımasız Zamlara Karşı HKP Saflarında Örgütlü Mücadeleye” yazılı pankart açtı.

HKP’liler adına basın açıklamasını HKP İzmir İl Yöneticisi Fahri Kaya gerçekleştirdi. Kaya, 2022 yılsonuna kadar geçerli olacak asgari ücreti belirleme için toplanacak komisyonda işçi sınıfını “gerçekten temsil edecek kimsenin olmadığını” savundu.
AKP iktidarının ülkeyi uçuruma sürüklediğini belirten Kaya, “Cumhuriyet döneminin tüm fabrikalarını ve kurumlarını yerli ve yabancı Parabalarına yeyim ettirdiler. AKP’giller ülkemizi ekonomik bir krizin içine soktular. Bu kriz diğer tüm krizlerde olduğu gibi halkımız için daha çok işsizlik, daha çok pahalılık olarak katlanılamaz bir cehennem yarattı” ifadelerini kullandı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu görüşmelerini ortaoyun diye adlandıran Kaya, “Her yıl oynadıkları orta oyununu bu yıl kısa kesmek peşindeler. Çünkü namuslu ekonomistlerin belirttiği gibi AKP’giller iktidarda tutuldukları sürece Türkiye Ekonomisi daha da batağa saplanacak. Bu durumda ortaoyununu uzatmak yerine son yılların sözde en büyük artışını yaptık diyecekler. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay  “45 yıllık Asgari Ücret tarihine bedel bir artış sağlayacağız” diyor. Ne yazık ki işçi sınıfımızın örgütsüzlüğünün sonucu olarak açık bir ihanet içinde olan bu zat halen Başkan ve halen Asgari Ücret Tespit Komisyonu masasında işçiyi temsil ediyor. AKP’giller karşısında asgari ücret için bir rakamda zikredemiyor, sadece  “Makul bir rakam” diyebiliyor. Bu yıl AKP’giller’in Reisi’nin, 2022 Asgari Ücretini, süresi gelmeden ve figüran kullanmadan kendisinin açıklayacağını öğreniyoruz. Aslında Türkiye Cumhuriyeti Tarihinin yaşadığı en büyük ekonomik kriz ortamında, ücretlere gelecek zammın üç beş mislisi iğneden ipliğe yapılacak zamlarla çok kısa bir süre içerisinde kuşa döneceğini biliyorlar. Kaşıkla verdiklerini, kepçeyle alacaklar” ifadelerine yer verdi.
Kaya, Geçtiğimiz günlerde 2022 yılı vergi, ceza ve harçlara yüzde 36.20’lik zam geldiğini hatırlattı.

Kaya, Ekim ayı enflasyon rakamlarına göre halkın alım gücünün düştüğünü belirtti. Kaya,  “TÜİK’in yalancı rakamları bile %20 enflasyon demektedir. Bağımsız araştırma kuruluşu ENAG’a göre ise enflasyon %49,87’dir. Bu da demektir ki emekçi haklarımızın alım gücü %50 azalmıştır. İşsizlik ise almış başını gitmiştir, iş bulabilenler 2825 liralık sefalet ücretine mahkûm edilmiştir. 1 Ocak 2021’de asgari ücret 380 dolar ediyorken, an itibariyle ise 209 dolar ediyor. Yine an itibariyle yaklaşık 171 dolar kayıp var. Bunun TL karşılığı yaklaşık 2301 liradır. Ki bu rakamlar her saat emekçiler aleyhine değişiyor. Bu tablo asgari ücret ile çalışmak zorunda bırakılan milyonlarca insanımızın içler acısı durumunu ortaya koymaktadır” diye konuştu.

Kaya açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Ülkemizde milyonlarca emeklinin durumu, sefalet ücretine mahkûm edilen asgari ücretliye göre daha da içler acısıdır. Çünkü asgari ücretin yarısı kadar bir maaşla, ileri yaşlarına rağmen, emekliliğin tadına varamadan yine çalışmak zorunda kalıyorlar. Emekli maaşlarında da Normal Geçim Endeksi oranında iyileştirme yapılmalıdır.”

Türk Lirası’nın Dolar ve Euro karşı pula döndüğünü belirten Kaya, “Aralık ayının da Halkımız için işsizlik ve pahalılık cehenneminin daha da katmerleneceğini göstermektedir” dedi.

Kasım ayı verilene göre açlık sınırının 3.193 TL, yoksulluk sınırının ise 10.393 TL olduğunu hatırlatan Kaya, “Bu rakamları baz aldığımızda bile 2022 yılı için açıklanacak olan Asgari ücretin yine sefalet ücreti olacağı ortadadır. Asgari ücreti belirlerken çay-simit (ki simit dün gelen zamlarla 3,5-TL’ye çıkmıştır) hesabı yapanlar; milyonlarca çalışanı şu kadar simit yerseniz ay sonunu çıkarırsınız diyenler, ne yazık ki halkımızın örgütsüzlüğünden güç alarak, boyunlarına doladıkları 4.983 TL’lik atkıyla halkın karşısına çıkabilmektedir. Kamuda birden fazla kurumdan yüz binlerce maaşlar alanlar, halkın parasıyla halka caka satmaktadırlar. Asgari ücret normal geçim endeksinden aşağı olmamalı, yoksulluk sınırı olan 10.393 TL’nin de altına düşmemelidir. Yani asgari ücret sefalet ücreti olmamalı, insanca yaşam ücreti olmalıdır” ifadelerine yer verdi.
HKP üyeleri eylemde sık sık, “Sefalet Ücreti İstemiyoruz”, “İnsanca Yaşam Ücreti İstiyoruz”, “Zam Zam Zam Ucuzluk Ne Zaman?” sloganları attı.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 2 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Eşrefpaşa Hastanesi Karşıyaka’da hizmet birimi açtı
Sonraki Haber Çiğli'de Güzeltepe Kentsel Dönüşüm görüşmeleri sürüyor

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?