ANA SAYFA > EKONOMİ > Gönen: Kahvenin ucuza satılması mümkün değil

Gönen: Kahvenin ucuza satılması mümkün değil

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Gönen: Kahvenin ucuza satılması mümkün değil

Brezilya'nın en büyük kahve üretim merkezlerinde yaşanan don olaylarından sonra kahve fiyatlarında artış görüldü. İzmir'de de kahve fiyatlarının arttığını söyleyen İzmir Kuru Kahveciler, Kuru Yemişçiler ve Baharatçılar Esnaf Odası Başkanı İlyas Gönen, artışlara rağmen bilinçsiz kahve satıcılarının normalde satması gereken fiyatın çok aşağısında fiyatlara kahve sattığını ve bu durumun kahve satıcısı esnafı zor duruma soktuğunu söyledi.

Gönen, " Brezilya'da meydana gelen dondan sonra kahve fiyatları arttı. Biz işini layıkıyla yapan esnaflar, bilinçsiz satıcılar yüzünden zor duruma düşüyoruz. Kahvenin bu kadar ucuza satılması mümkün değil" dedi. 

Brezilya'da meydana gelen iklim olayları sonrasında kahvenin fiyatının zirveye çıkmasına sektör temsilcileri olarak üzüldüklerini belirten Gönen, " Dünya kahve sektörü şu an itibariyle Brezilya'da olan don ve iklim değişikliklerinden dolayı etkilenmiş durumda. Yeni ekilen ağaçların da anca bir iki sene sonra ürün verebileceğini düşündüğümüz zaman kahve fiyatlarında yüzde 60 seviyesinde artış var. Bu da eski tahmis geleneğinden gelen kuru kahveci mesleği satanları üzmüş durumda. Biz de kahve çıkmaz ama bizim topraklarımızda kültür olarak kahvenin önemli bir yeri vardır. Ve bizler Türk kahvesi kültürünü dünyada ilk sıraya yerleştirmiş durumdayız" ifadelerini kullandı. 

"Durum böyleyken tiryakinin tadını ve zevkini kaçırmama adına biz eski kuru kahveciler olarak diğer şehirlerde yüksek rakamlara satılan kahvenin kilosunu 80 ila 100 lira arasında satmaya başladık" diyerek sözlerine devam eden Gönen, "Fakat bunun yanında kahve sektörünü bilmeyen, parası olup da kahveyi getirip ama bunun bilgisine sahip olmayan yani kısaca kahve hakkında hiç bir bilgisi olmayan kahve satıcıları türemiş durumda. Bu kişiler ise kahveyi bizim sattığımız fiyatın neredeyse yarısına sattıklarını görmekteyiz" diyen konuştu. 

Dernek başkanı olarak yıllardan beridir çalışmalar yaptığını da dile getiren Gönen "Ben buradan İzmir Kuru Kahveciler, Kuru Yemişçiler ve Baharatçılar Esnaf Odası Başkanı olarak yalvarıyorum. Ne olur bilinçli tüketici olun. Ucuz satılabilir ama ucuz etin tadı yavan olur. Burada meydana gelen fiyat makası, kalite makasıdır. Ürünü nasıl kavurduklarını, neyle kavurduklarını, kaç kalibre kahve aldıklarını bilmedikleri için hem paralarını yakıyorlar. Kahveyi çekmeyi de bilmedikleri için kalite olarak düşük ürünü halka satıyorlar. Biz bu konudan rahatsızız" dedi.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Nostalji vapuru 65 yaş üzeri yolcular için seferde
Sonraki Haber MHP Karşıyaka Aşure Günü düzenledi

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?