ANA SAYFA > ÇEVRE > Özen: Organikte öncü şehiriz

Özen: Organikte öncü şehiriz

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Özen: Organikte öncü şehiriz

İzmir’de yürütülen Organik Tarım faaliyetleri ile ilgili değerlendirme yapan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen organikte öncü şehir olduklarını söyledi.

İzmir’de yürütülen Organik Tarım faaliyetleri ile ilgili değerlendirme yapan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen “Organik tarım, ekolojik sistemde hatalı uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengenin yeniden kurulmasını sağlaması, insana ve çevreye dost üretim sistemleri kullanarak doğayı koruması, Organik ve yeşil gübreleme, münavebenin düzenli kullanılması sonucunda da toprağın muhafazasının sağlanması açısından oldukça önemli. Ayrıca organik tarım; üretimde sadece miktar artışının değil aynı zamanda ürün kalitesinin de yükselmesini amaçlayan alternatif bir üretim şeklidir. İzmir’de toplam tarım alanlarımızın %7’sinde organik tarım yapılıyor. Bu oran Türkiye ortalamasının üzerinde. Organik ihracatın büyük bir kısmının ilimizden yapılması, organik faaliyet gösteren işletmelerin yine çoğunluğunun burada faaliyet göstermesi ve organik fuarın İzmir’de düzenlenmesi nedeniyle de organikte öncü şehiriz” dedi.  

Tarım ve Orman Bakanlığı’nca yetkilendirilmiş, organik tarım faaliyetlerinin kontrolünü ve sertifikasyon işlemlerini yapan ve dünya çapında iyi konumda olan kuruluşların 14 tanesinin İzmir’de faaliyet gösterdiğini söyleyen Özen “İlimizde kurum ve kuruluş çalışanlarına, tüketicilere ve özellikle ilk ve orta öğretim öğrencilerine yönelik organik ürün bilincinin artırılması amacıyla eğitimler verildi, verilmeye de devam edilecektir. Bu eğitimlerde amacımız bilgi kirliliğini önlemek. Eğitimler doğrultusunda tüketicilerin organik ürüne olan güveninin ve taleplerinin artması hedefleniyor. Son yıllarda satış yerlerinde organik ürün çeşitlerinin ve raflarının artması, yapılan çalışmaların doğru olduğunun göstergesidir Bu şehir organik tarımın doğduğu şehir ve biz bu şehirde tüm üretimin organik olmasını ve herkesin organik beslenmesini istiyoruz” diye konuştu.

 “Tüm üreticilerimizi Ditap’a bekliyoruz”
Özen sözlerini şöyle tamamladı: "Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi kapsamında İzmir’de demonstrasyon ve eğitim amaçlı projeler yürütüldüğünü belirten Özen şunları söyledi: “İzmir Organik tarımın doğduğu şehir. Bu şehirde doğru organik üretim yapılıyor. Bakanlık olarak tüketicilerin organik ürüne olan güveninin artmasını sağlamak amacıyla projelerin yönünü 2019 yılında hasat öncesi ve hasat sonrası numune alımı olarak değiştirdik. Toplam 59 adet gıda numunesi 2019 yılında alınmış ve hiçbir kalıntıya rastlanmamıştır. İzmir’de yetişen organik ürünlerde hiçbir kalıntı olmadığını ve üretimin doğru şekilde yapıldığını gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. 2020 yılında da numune alma işlemlerine devam edeceğiz. Organik tarım faaliyetlerinde alan veya çiftçi sayısının artırılmasından önce mevcut sayının korunması önceliğimiz. Organik ürünlerin pazarlanmasında yaşanan sorunların giderilmesi gerekiyor. Bu noktada da tüm üreticilerimizi ürünlerini değer fiyattan satabilecekleri, üreticiler ve alıcıları buluşturan online platformumuz Ditap’a bekliyoruz. Ditap yani Dijital Tarım Pazarı’na ditap.gov.tr veya dijitaltarimpazari.gov.tr adresleri üzerinden E-Devlet şifreleri ile giriş yapabilirler. Tarım ve Orman Bakanlığı Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan tüm üreticilerimiz SATICI olarak kayıt olabilir ve bu platformda alıcılarla buluşabilirler. Ayrıca İzmir’de Organik pazarların sayısını arttırarak üreticilerin ürünlerini daha fazla yer ve zamanda tüketiciye ulaştırılmasını sağlamak için çalışmalar yürütüyoruz.”
 

PAYLAŞ
Beğendim 1 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Konak’ta esnafa desteğe devam kararı
Sonraki Haber Başkan Soyer: Küresel salgının temel öğretisi doğaya saygılı yönetim anlayışı

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?