ANA SAYFA > ÇEVRE > Karşıyaka Yamanlar Yangın Gözetleme Kulesi'ne termal kamera takıldı

Karşıyaka Yamanlar Yangın Gözetleme Kulesi'ne termal kamera takıldı

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Karşıyaka Yamanlar Yangın Gözetleme Kulesi'ne termal kamera takıldı

Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında, Karşıyaka Yamanlar Yangın Gözetleme Kulesi'ne termal kamera takıldı. Türkiye'de ilk kez İzmir'e takılan ve yerli yazılıma sahip kamera sayesinde yangın ve sabotajların önüne geçilmesi hedefleniyor.

Ülkemizde son yıllarda yaz aylarında artış gösteren orman yangınlarına çözüm bulmak için Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü'nün teknoloji hamleleri aralıksız olarak devam ediyor. Özellikle sabotaj ve ihmalden kaynaklanan yangınları kontrol altına almak için ormanlık alanlara sensör, fotokapan ve kameralar konularak alınan teknolojik önlemlere bu yıl termal kamera da eklendi.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatıyla başlatılan uygulama kapsamında, ilk termal kamera Karşıyaka Yamanlar Yangın Gözetleme Kulesi'ne takıldı. Pilot bölge seçilen İzmir'in ardından termal kameralar, ülkenin yüzlerce noktasındaki ormanlık alanlara takılacak. Yazılımı tamamen yerli ve milli olan termal kamera, 20'den fazla duman ayrıştırabilme algoritmasına sahip. Dumanın çıktığı kaynağı tespit edebilme yeteneğine sahip termal kamera bir metrekarelik bir yangını da otomatik olarak algılayabiliyor. Ormanlık alana giren araç veya insanlara otomatik olarak odaklanıp takip edebilme özelliğine sahip termal kamera ile sabotajların da önüne geçilmesi hedefleniyor. Dünya pazarında sınıfının en iyileri arasında gösterilen termal kameralar sayesinde ekiplerin yangınlara müdahale süresinin daha da kısalmasına kesin gözüyle bakılıyor.

İzmir Orman Genel Müdürlüğü Karşıyaka İşletme Şefi Zeynel Dönmez, termal kamera sayesinde yangınlara daha hızlı müdahale edileceğini söyledi. Dönmez, "Yamanlar Yangın ve Gözetleme Kulesi'nde, mevcut durumdaki iki kameramızla gözetlemelerimizi yapıyorduk. Bu sene ek olarak termal kamera da eklendi. Algılanan dumana yaklaşan termal kamera, direkt anlık bilgi ve görüntüyü verecek. Bu görüntüler hem Ankara'da merkezden hem de İzmir'de merkezden izlenebilecek. Bunların yanı sıra tespit süresi kısa olduğu için biz de yangın planlarımızı hızlıca yapıp müdahalede bulunacağız" dedi.

Orman yangınlarıyla müdahalede teknolojik gelişmelerden yararlanıldığının altını çizen Dönmez, "Termal kamera, bizlere net bilgiler verecek. Aldığımız yangın ihbarlarının ardından ekiplerimiz zaten hızlıca olay yerine gidiyorlar. Ancak yangının büyüklüğü ve sıçrama yerlerini kamera sayesinde belirleyeceğimiz için yangın planımızı ortaya koyacağız. Kısa sürede müdahale de başarıyı getirecek. Bunun yanı sıra yangının ilk çıkış anında verdiği bilgi yangınların daha fazla büyümeden kontrol altına alınmasında çok yardımcı olacak. Ormanlarımızı korumak için teknolojiden oldukça fazla yararlanıyoruz. Yaz sezonuna da hazırlıklıyız ve tedbirlerimizi de aldık. Umarım yaşamayız ancak olası yangınlar için planlarımızı ve hazırlıklarımızı yaptık" ifadelerini kullandı.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Karşıyakalı futbolcuda koronavirüs çıktı...
Sonraki Haber Tolungüç: Artık tek düşüncemiz armamızı bir üst lige çıkartmak

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?