ANA SAYFA > ÇEVRE > Foça’da 44 bin zeytin ağacı korunacak

Foça’da 44 bin zeytin ağacı korunacak

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Foça’da 44 bin zeytin ağacı korunacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Foça’da zeytin üreticilerinin başına bela olan “zeytin sineği” sorununa el attı. Kimyasal yöntem kullanmadan zeytinin verimini ve kalitesini artıracak “besi tuzakları” İzmir Büyükşehir Belediyesi Gönüllü Takımı’nda yer alan üniversite öğrencilerinin desteği ile ağaçlara asıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentte sağlıklı gıda üretimi teşvik etmek, ürün kalitesini ve verimini arttırmak amacıyla üreticiye destek çalışmalarını sürdürüyor. Zeytin ağaçlarını tehdit eden “zeytin sineğine” karşı da üreticilerle işbirliği yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, binlerce ağacın kimyasal kullanmadan bu hastalıktan kurtulması için kolları sıvadı. Karaburun’da 654 üreticinin zeytinliklerine “besi tuzağı şişesi” asarak 82 bin zeytin ağacını koruyan, zeytinin verimini ve kalitesini arttıran Büyükşehir, şimdi de Foçalı zeytin üreticilerine ulaştı. Foça’da Ilıpınar, Kozbeyli ve Yeniköy mahallelerindeki 191 üreticinin 44 bin 107 ağacına 46 bin besi tuzağı hazırlandı. Besi tuzakları gönüllü üniversite öğrencilerinin desteği ile ağaçlara asıld ı. Böylelikle gençler hem doğayla buluşturuldu hem de zeytin ağaçlarını koruma yöntemi öğretilerek çevrelerine anlatması hedeflendi.

Ürünün kalitesi artıyor
Üreticiler ve gönüllü gençlerle birlikte Foça Ilıpınar’daki zeytin ağaçlarına besi tuzağı asan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan, amaçlarının kimyasal ilaç kalıntılarından arınmış, temiz ve güvenilir gıda üretmek olduğunu söyledi. Üreticilere hastalıkla doğal yöntemlerle mücadele etmeyi öğrettiklerini belirten Özkan, “Daha önce Karaburun’da yapmıştık. Bu sefer Foça’daki mücadeleye gönüllü üniversite öğrencilerimiz de katıldı. Gençlerimiz bizim pek çok sosyal projemizde yer alıyor, bizi umutlandırıyor. Bu umudu büyütmeliyiz. Böyle gençler olduğu sürece biz umudu çok rahat büyütebiliriz” dedi.

Üretici mutlu
Büyük bir özveriyle çalışan ve zeytin ağaçlarına üreticilerle birlikte besi tuzaklarını asan gönüllü üniversite öğrencileri ise bu çalışmaya katılmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek,  ekolojik dengenin bozulmaması için mücadele ettiklerini, doğal yöntemleri çiftçilere ve çevrelerindeki insanlara anlatacaklarını söyledi. Foça Ilıpınarlı zeytin üreticisi Fazıl Avlar ise, besi tuzağı yöntemi sayesinde zeytinin kalitesinin artacağını, organik üretime geçebileceklerini belirterek, “Daha da önemlisi İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile insan sağlığı için önemli bir çalışma yapıyoruz. Çocuklarımız ilaçsız, zehirsiz ürün yiyecekler” şeklinde konuştu. İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Foç a’da üç mahallede yürütülen çalışmanın ilçe genelinde yaygınlaşacağını bildirdi.

Zeytin üreticilerine doğru zamanda doğru uygulamaların yapılması ve uygun teknikle koruma yöntemlerini anlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı uzmanlar, tuzakların ve zeytinliklerin periyodik kontrollerini yapmayı da sürdürüyor. Geçtiğimiz yıl Karaburun’da hayata geçirilen proje ile bölge çiftçisinin en önemli gelir kaynaklarından biri olan zeytin ve kaliteli zeytinyağı üretimi desteklenmiş, yarımada zeytin havzası zeytin sineği tahribatına karşı korunmuştu.

Sinekler zeytini nasıl etkiliyor?
Zeytin sineği,  kışı genelde toprağın 2–5 cm derinliğinde pupa halinde veya zeytinlik ve fundalıklarda ergin halde geçirir. Erginler, toprak sıcaklığının 10 dereceyi bulmasıyla genellikle haziran ayından itibaren topraktan çıkmaya başlar. Larva döneminde, meyve etinde zararlı olarak bulunur. Larva gelişme sürecinde ise çekirdek etrafında galeriler açarak beslenir. Böylece meyvelerin çürüyerek dökülmesine, zeytinyağı miktarının azalmasına kısmen de yağda asitliğin yükselmesine neden olur. Özellikle sofralık zeytinlerde zararı daha büyük önem taşır. Yağlanmaya başlayan iri ve parlak zeytin tanelerine vuruklar açarak büyük zarar veren zeytin sineğine karşı kurulan besi koruma tuzakları ise zeytinliklerin ömrünü, verimini ve ürünün kalitesi artırır, zeytin sineğ ini meyveye zarar vermeden etkisiz hale getirir. Sinek daha ağaçla temasa geçmeden asılan şişeler içerisindeki gübre sayesinde sineği kendisine çekiyor ve içerisine topluyor. Şişenin içerisinde ilaç yok; ekolojik dengeleri bozmayan, organik tarım yapanların da kullandığı DAP gübresi yer alıyor.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Bostanlıspor'a Muay Thai'den 3 madalya...
Sonraki Haber Karşıyakalı eski milli yelkenci vefat etti

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?