ANA SAYFA > ÇEVRE > CHP’li Sertel sordu, Bakan açıkladı: Gediz Nehri sınıf atlayacak

CHP’li Sertel sordu, Bakan açıkladı: Gediz Nehri sınıf atlayacak

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
CHP’li Sertel sordu, Bakan açıkladı: Gediz Nehri sınıf atlayacak

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a Aralık 2019 tarihinde Gediz Nehri’nde meydana gelen toplu balık ölümleri ile birlikte Gediz Nehri’nin temizlenmesine yönelik çalışmaları sordu. Sertel’in soru önergesini yanıtlayan Bakan Kurum, devam eden yatırımlar tamamlandığında Gediz Havzası’ndaki su kalitesinin önce 4’ten 3’e sonrasında da 2’nci sınıfa yükseleceğini söyledi. Balık ölümlerinin kirlilikten kaynaklandığının anlaşıldığını ifade eden Bakan Murat Kurum, yatırımların ne zaman tamamlanacağına ilişkin ise bilgi vermedi.

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in soru önergesini yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Gediz Nehri’nde 15 Aralık 2019 tarihinde gerçekleşen balık ölümlerinin doğal olmayan kirletici kaynaklardan kaynaklandığını belirterek, “Bakanlığımızca Gediz Nehri havzasında su kirliliğinin önlenmesi ve su kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla ‘Gediz Havzası Kirlilik Önleme Eylem Planı’ hazırlanmış olup eylem planında kısa, orta ve uzun vadede ulaşılması öngörülen hedefler çerçevesinde çevresel altyapı yatırımlarının ivedilikle tamamlanmasına yönelik planlamalar yer almakta olup, havzadaki çevresel altyapı yatırımları plan kapsamında yerel yönetimler tarafından yapılmaktadır” dedi. 

Atıksu arıtma tesisleri ile katı atık bertaraf tesislerine ilişkin yatırımlar tamamlandığında su kalitesinin yükseleceğini ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, şu bilgileri verdi:
“Yatırımlar tamamlandığında havzadaki su kalitesinin 4. sınıftan 3. sınıfa yükseleceği, diğer noktasal ve yayılı kaynaklı baskıların da kontrol altına alınması sağlanırsa, su kalitesinin 2. sınıfa kadar iyileştirilebileceği öngörülmektedir. Gediz Havzası’nda birleşik denetim, atık, su ve toprak konularında son üç yılda 1.596 adet denetim yapılmış olup, idari para cezası uygulanmıştır. Söz konusu havzada Evsel ve Endüstriyel Kirlilik İzleme Programı kapsamında 5 adet sıcak noktada (Gediz Nehri, Alaşehir Çayı, Nif Çayı, Ilıcak Deresi) ve Sürekli Atıksu İzleme Sistemi (SAİS) kurma zorunluluğu bulunan tesisler dahil 19 adet atıksu tesisinde yerinde düzenli izleme çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca havzada SAİS tebliği kapsamında kurulu kapasitesi 10.000 metreküp/gün ve üzeri 11 adet arıtma tesisi sürekli izlenmektedir.”

Gediz Nehri’nde yürütülen çalışmaların ve yapılacak yatırımların memnuniyet verici olduğunu ifade eden CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, eski Bakan Veysel Eroğlu’nun ‘2012 yılında Gediz’de balık tutacağız’ sözünü hatırlatarak oltalarıyla birlikte 7 yıldır bu sözün yerine gelmesini beklediğini söyledi. 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Karşıyaka futbolculara izin verdi
Sonraki Haber Buca’da merdiven altı hijyen imalathanesine suçüstü

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?