ANA SAYFA > SAĞLIK > Çocuğunuz horluyorsa dikkat!

Çocuğunuz horluyorsa dikkat!

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Çocuğunuz horluyorsa dikkat!

Op.Dr. Fırat Demirtaşoğlu, horlayan çocukların mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini söyledi. Dr. Demirtaşoğlu, kemik eğriliği, enfeksiyon, geniz eti rahatsızlıklarının çocuklarda horlamaya neden olabileceğini söyledi.

ENTO Kulak Burun Boğaz Cerrahi Tıp Merkezi doktorlarından Op.Dr. Fırat Demirtaşoğlu,  çocuklarda görülen horlama rahatsızlığının bir çok sebebi olabileceğini söyledi. Horlamanın başlıca nedenleri  arasında enfeksiyon ve alerjik enflamasyonların sayabileceklerini belirten Dr. Demirtaşoğlu, "Ancak bunlar geçici horlama sebepleridir. Genellikle gribal enfeksiyon ya da sinüzit gibi enfeksiyonlarda, rahatsızlık geçinceye kadar devam eden burun tıkanıklığına bağlı horlama gelişebilir. Alerjik çocuklarda burun içerisindeki mukozaya bağlı horlama gelişebilir. Ancak bu da alerji tedavisiyle çözülebilir.Diğer bir horlama sebebi anatomik darlıklara bağlı horlamadır. Kemik eğrilikleri ve burun etlerine bağlı da horlama gelişebilir. En sık görülen sebep, geniz etine bağlı horlamadır" dedi. 

Çocuklarda burun kemik eğriliklerinin, belli bir yaşa gelip gelişimini tamamlayana kadar tedavisinin olmadığının altını çizen Dr. Demirtaşoğlu, "Bu rahatsızlığın ameliyatla düzeltilmesi mümkün olmasına rağmen, çocuklarda kemik gelişimi tamamlanıncaya kadar buruna yönelik cerrahi işlemler yapılmamaktadır.Bu dönemi  kimi otörler 14 yaş kimi otörler 16 -18 yaş olarak değerlendiriyor. Ancak belli bir kemik gelişiminin burunda tamamlanması lazım. Tamamlandıktan sonra burundaki kemik eğrilikleri tedavi edilebilir. Dolayısıyla, çocukta kemik gelişimini tamamlayıncaya kadar burun tıkanıklığı kaçınılmaz olacaktır" diye konuştu.

Horlamanın geniz etinden de kaynaklanabileceğini vurgulayan Dr. Demirtaşoğlu, "Geniz etinin cerrahilik mi yoksa takip edilmesi  mi gerektiğine karar verilmesi lazım. Onun için bizde bazı parametreler var. Horlama çok ciddiyse çocuğun nefesi kesiliyorsa böyle bir durumda cerrahi tedavi önerilir. Geniz etinin büyümesine bağlı kulaklarda sıvı birikmesi, işitme kaybı varsa böyle durumlarda cerrahi tedavi düşünülebilir" diye konuştu. 

"UYKUSUZ ÇOCUK GÜN BOYU KEYİFSİZ OLUR" 

Horlamanın uyku kalitesini bozduğunu belirten Dr. Demirtaşoğlu,  şunları söyledi: "Horlayan bir çocuğun bizim RAM dönemi dediğimiz uykunun en kaliteli dönemi, en dinlendirici fazı, bu RAM dönemini yaşaması çok zordur. Bunu yaşamadığı için çocuklarda uyku kalitesi bozulur. Ciddi düzeyde  apne yaratan horlamalarda çocuğun uykusu sürekli bölünür, çocuk sürekli uykudan uyanır. Dolayısıyla bu tip bir rahatsızlıklar yaratabilir. Çocuğun uykusuz olması tüm gün boyunca keyifsiz olmasına sebep olur.Horlama iştahı çok fazla etkilemez.Ancak keyifsizlik nedeniyle çocuğun iştahını etkileyebilir. Ciddi düzeyde horlaması olan çocuklarda, horlama nedeniyle apne dediğimiz olay gerçekleşiyorsa, uyku sırasında çocuğun nefesi kesiliyorsa ya da defalarca uykudan uyanıyorsa  mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına muayenesi yaptırılmalıdır" 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber İzmir Barosu, adli tatilde de çalışmaya devam ediyor
Sonraki Haber Uyku apnesi gizli düşmanınız olabilir

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?