ANA SAYFA > EKONOMİ > Hem sağlık hem lezzet

Hem sağlık hem lezzet

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Hem sağlık hem lezzet

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle üretimi giderek artan istiridye mantarı, yüksek fiyatı yüzünden kırmızı et tüketemeyen dar gelirli vatandaşlar için ciddi bir protein kaynağı oluşturuyor. Kolesterol içermeyen bu mantar türü antioksidan ve antibakteriyel özelliklere sahip; bağışıklık sistemini de güçlendiriyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kiraz'daki desteği sonrasında kısa sürede yaygınlaşmaya başlayan istiridye mantarı üretimi, dar gelirli vatandaşların sağlıklı beslenmesi için de ciddi bir alternatif ortaya koydu.
Büyükşehir Belediyesi'nin kırsal kalkınma hedefiyle Kiraz ilçesinde kurduğu "İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği ve Uygulama Merkezi" sayesinde köylülerin yaşam standardı gelişirken, tüketiciye de son derece değerli bir besin sunuluyor. Protein, demir, vitamin, madensel tuzlar, kalsiyum, çinko, demir, magnezyum, selenyum, folik asit, karoten ve fosfor zengini istiridye mantarı, özellikle yüksek fiyatı nedeniyle kırmızı et tüketemeyenler tarafından büyük rağbet görüyor. Besin değeri ve uygun fiyatıyla yıldızı giderek parlayan bu mantar türü aynı zamanda kolesterol içermiyor; üstelik antioksidan, antibakteriyel ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye de sahip.
Lif bakımından zengin olan istiridye mantarı, mide ve bağırsak çalışmalarını güçlendiriyor ve tokluk hissi veriyor.
Bir kilogram dana veya kuzu etinin fiyatı  45 liradan başlarken, istiridye mantarının pazar ve marketlerdeki fiyatı ise 14-18 lira arasında değişiyor.

Lokman Hekim'in "ye" dediği
İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Diyetisyen Doktoru Tuğçe Kahraman, istiridye mantarının hem sebzelerde bulunan besin öğelerini hem de  hayvansal kaynaklı proteinleri içerdiğine dikkat çekti. Dr. Kahraman, istiridye mantarının düşük yağ oranıyla kalp ve damar koruyucu, antioksidan olarak kanser koruyucu ve bileşimindeki bazı maddeler nedeniyle de özellikle karaciğer kanserinde tümör küçültücü işleve sahip olduğunu söyledi.
İstiridye mantarlarının hem sebzelerde bulunan besin ögelerini hem de hayvansal gıdalardaki proteinleri içerdiği için sebzeler ile hayvansal kaynaklı besinler arasında köprü olduğunu söyleyen Diyetisyen Tuğçe Kahraman, şu bilgileri verdi:
"Yapılan bazı çalışmalarda, istiridye mantarından elde edilen polisakkaritlerin, karaciğer kanser hücrelerine karşı antitümör aktivite gösterdiği not edilmiştir. Yüksek antioksidan kapasiteye sahiptir. Kalp ve damarları korur, kansere karşı savaşır. İstiridye mantarında gribe karşı koruyucu bileşikler de vardır. Bu nedenle  doğal antibiyotik işlevi de görür."  

En büyük destek Başkan Kocaoğlu'ndan
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin desteği ile Kiraz'da faaliyete başlayan İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği ve Uygulama Merkezi'ndeki üretim,  Kırköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından gerçekleştiriyor. Kooperatife yalnızca kadınlar üye olabiliyor. 21  ortağın yer aldığı kooperatif, işgücü gerektiren tüm çalışmaları da üyelerine yevmiye usulü ücret ödeyerek yaptırıyor. Büyükşehir Beledilyesi tarafından kurulan soğuk hava depolu tesiste, her ekim periyodunda 4-5 hasat yapma  imkanı bulunuyor  ve yılda 20 ton istiridye mantarı üretilmesi hedefleniyor.
Projeye en büyük destek, yerelde kalkınma çalışmalarına büyük önem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'ndan geliyor.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber İzban, Metro istasyonlarıyla vapur ve iskelelerde müzik keyfi
Sonraki Haber Bu bacadan 10 yıldır sanat tütüyor

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?