Hamileler dikkat! Bakla tüketimi bebeğe zarar verebilir...

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Muhittin Erel Amfisi’nde gerçekleştirilen “Hematolojik Genetik Sempozyumu” kapsamında sunum yapan Doç. Dr. Zühre Kaya, “Kadınların hamilelik döneminde fazla bakla tüketmesi sonucu bebek sarılık hastalığıyla doğabilir ya…

Karşıyaka Haber

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zühre Kaya, “Enzim Eksikliğine Bağlı Kalıtsal Hemolitik Anemilerde Klinik” konulu sunumu yaptı.

Doç. Dr. Zühre Kaya, “Alyuvarların normal işlevini sağlayan bazı enzim sistemleri vardır. Bunlardan biri glukoz 6 fosfat dehidrojenaz (kısaca G6PD) denen bir enzimdir. Sağlıklı bir insanda bu enzimin düzeyi  yüzde yüz düzeyinde olması gerekirken düşükse o kişinin alyuvarları hem metabolik atıklar hem de bazı dış etkenler tarafından hasarlanabilmektedir. Türkiye’de en sık görülen enzim eksikliği, Glikoz 6 Fosfat Dehidrogenaz enzimi. Görülme sıklığı Akdeniz ülkeleri, Afrika ve Çin’de fazla olmakla birlikte tüm etnik gruplarda tanımlanmıştır. G6PD enzim eksikliği Türkiye genelinde  yüzde 0.5 Çukurova bölgesinde  yüzde  8.2 oranında görülmektedir. G6PD eksikliği genetik bir hastalıktır” dedi.

“BAKLA TÜKETİMİNE DİKKAT”

Doç. Dr. Kaya, “Kadınların hamilelik döneminde fazla bakla tüketmesi sonucu bebek sarılık hastalığıyla doğabilir ya da doğumdan 2-3 gün sonra sarılık ortaya çıkabilir. Buna yeni doğan sarılığı diyoruz. Kan değişimi yapılmasını gerektirecek kadar ağır düzeyde sarılık saptanabilir. Klinik bulgular bakla yenmesinden 5 ila 24 saat sonra ortaya çıkar ve sıklıkla 1-5 yaş arasındaki erkek çocuklarda görülür. Hemoliz sonucu gelişen anemi genellikle ani ve çok ağırdır. Böbrek yetmezliği bile gelişebilir. Bakla polenlerinin solunması ya da süt veren annenin bakla yemesi de bebekte klinik bulgulara neden olabilir. Bakla tüketiminde bilinçli ve dikkatli olunmalı” diye konuştu.