ANA SAYFA > Yazarlar > > Zamansız kayan yıldızlar…

Zamansız kayan yıldızlar…

  • Yazar :
  • E-posta :
Sosyal Medya :
07 Ocak 2019, Pazartesi 17:53
3544 kez okundu

Sevgili Okuyucularım. Sancar Maruflu kulunuz olarak Bendeniz. 1950 yılının 7’nci günü, yani 66 yıl önce Bu Gün, İzmir Karşıyaka’da dünyaya gelmişim. Son 5,5 yıldır sağlığımla ilgili çok sıkıntılar yaşadım. Ancak sevildiğimin ve sevenlerimin çok olduğunu gördüm. Sağlık sorunlarım da olsa, yaşadığım kadar yaşamaya ve halkımıza hizmet için yaşamak için direnmeye kararlıyım. 66 yıllık yaşantım süresince en büyük mutluluğum; halen başkanlığını sürdürdüğüm; 69 yıllık, ecdat yadigarı,  derneğim “İzmir İl Fakirlerine Yardım Derneği’nin 45 yıllık mensubu ve yöneticisi olarak, fakir, fukarayı ve mağdur insanları mutlu etmek olmuştur. Şayet; son 4,5 ayda 6600 İzmir’li aileye yardım yapabilmişsek işte bu Benim ve arkadaşlarımın mutluluğudur. Bu köşeden yaptığım çağrılara yanıt vererek; derneğimizi ve Beni destekleyen herkese teşekkür ederim. 15 Temmuz darbe kalkışması sırasında yaşadıklarımıza ve yitirdiklerimizin acılarına henüz alışamadan Ağustos’un ilk haftasında da maalesef terör örgütlerine kurban verdiğimiz asker ve polis şehit haberleri geldi. Şehit cenazeleri nedeniyle yine yüreklerimiz acıdı. Geride bıraktığımız Cuma günü, Başkanı olduğum İzmir İl Fakirlerine Yardım Derneği olarak, İstişare Kurulu Başkanımız Erdoğan Tözge’nin de destekleriyle, İlahiyat Duayeni, Başimam ve Hacı Hafız Lütfü Görmez Hocamızın yönetiminde, “Darbe ve Terör Şehitlerimizin Anılarına”, Ayrıca derneğimiz aracılığıyla muhtaçlara hizmet ve katkıda bulunmuşların anılarına “mevlid, kur’an, hatim ve dua etkinliği” düzenledik ve yaşadık. Bu etkinlikle bizleri “darbe felaketinden kurtarmışYüce rabbimize” minnetlerimizi sunduk. Ayrıca bu etkinliğimizde; Ağustos Ayı içinde yitirdiklerimizden; İzmir’in ilk batılı anlamda ki modern restoran kafe tesislerden olan, Bonjour Cafe’yi 60 yıl önce kurmuş ve yaşatmış Suzan Uslu ile Orhan Uslu’yu, Karşıyakalı’ların çok yakından tanıyıp, çok sevdikleri Matematik Öğretmeni Huriye Omaç Hocamızı, çok değerli bir dostum olan Sanayici Mehmet Emin Telyar’ı, Altın Kiremit Fabrikasının kurucusu Dr. Ahmet İrfan Egeli’yi, Ege Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Sermet Akgün’ü, 22 yıl önce bir trafik kazasında yitirdiğimiz İzmir’li Usta Gazeteci Barış Selçuk’u, 2 yıl önce yitirdiğimiz K.S.K.’nin efsane Başkanlarından ve Karşıyaka Belediyesinin 30 yıl Şube ve Eshot Müdürlüğünü yapmış Bedii Tuaç Ağabeyimizi, 10’ncu hasret yıl dönümünde Şair Can Yücel’i, 16’ncı hasret yıl dönümünde efsane belediyeci ve siyasetçi Aydın Erten’i, 17’nci yılında Marmara Deprem Faciası Şehitlerimizi, 26’ncı ölüm yıldönümünde Milli Ses ve Müzik Sanatçımız Ayla Dikmen’i, 10’ncu hasret yıldönümünde Ünlü Eğitimcilerden ve cemiyetçilerden Nuriye Kayacan’ı, 4’ncü hasret yılında Efsane İzmir Valimiz Hüseyin Öğütçen’i, 2’nci ölüm yıldönümünde Milli Hakem ve Gazete Yöneticisi Tayyar Eraslan’ı ve 7’nci ölüm yıldönümünde Karşıyaka’lı cemiyet önderimiz, Makine Yüksek Mühendisi ve turizmci  Fehim Yenice’yi de hep birlikte dualarımızla yad ettik.

2009 Yılının 3 Ağustos’un da Çeşme’de 80 yaşında vefat eden İzmirlilerin Yardım Meleği olarak tanıdıkları ,İyi ve Güzel insan Marika Korsini’yi de Ölümünün 7’nci Yıldönümü’nde İzmiri Sevenler Platformu Derneklerinin düzenlediği törenle, İsmail Sivri Ağabeyimiz ile birlikte andık. Sevgili Marika Korsini’mizin Karşıyaka Soğukkuyu Kabristanında ki “Katolik  Kabirleri Bölümünde” bulunan kabrinin başında yapılan dini törene de katıldık. Katolik Papaz tarafından Türkçe gerçekleştirilen ayinin sonunda papazın çağrısıyla Fatiha süresini okuyarak, hepimiz saygı duruşunda bulunduk.

Bu hafta da; önce, 9 Ağustos Salı günü Karşıyaka Soğukkuyu Kabristanı’nda yatan ve hizmetleriyle efsaneleşmiş K.S.K. Başkanımız ve 30 yıl süreyle aynen bir Belediye Başkanı gibi, Osman Kibar ve İhsan Alyanak’ın vekili olarak, Karşıyaka Belediye Şube Müdürlüğü ile Eshot Şube Müdürlüğü görevlerini eş sorumluluklarla, büyük başarılarıyla sürdürmüş, iyiliksever ve çalışkan yönetici, herkesçe çok sevilen ve sayılan Bedii Tuaç Ağabeyimizi, 2’nci ölüm yıldönümünde bu kez de; kabrini ziyaret ederek anacağız. 11 Ağustos 2016 Perşembe günü Saat: 11.00’de ise; 16 yıl önce mendebur kanser hastalığına kurban verdiğimiz Gültepe’nin efsane Belediye Başkanı ve 68’li Devrimci Gençlerin öncüsü ve lideri olarak çok sevdiğimiz, Arkadaşımız Aydın Erten’i İzmir, Gültepe Toros Kabristanı’nda anacağız. Evet, aradan tam 16 yıl geçti. 16 yıl önce İzmir’de yayınlanan tüm gazeteler, bir yıldızın kaydığını yazdılar. Aydın Erten’i  Benim gibi gerçekten sevenler üzüldüler.. Her zaman anılmaya değer bir kişi olan Aydın Erten’i, 16 yıl önce 11 Ağustos 2000 günü, kaybetmiştik. İzmir Gültepe Toros Mezarlığında 16’ncu ölüm yıl gününde Anmak için sevenleriyle bir araya geleceğiz. Hiç unutamam.Aydın Erten’in Alsancak Hocazade Camiinden cenazesinin kaldırıldığı 13 Ağustos 2000 Cuma günü en az 5000 kişi hazır bulunmuştu. 2000 yılının seçilmiş CHP Genel Başkanı Altan Öymen, CHP Eski Genel Başkanı Deniz Baykal, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Çakmur, DSP İstanbul Milletvekili ve DİSK Eski Genel Başkanı Rıdvan Budak, İzmir’in efsane Belediye Başkanı Merhum İhsan Alyanak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Priştina, Eski ve Yeni Parlementerler, Belediye Başkanları, Türkiye’nin her tarafından İzmir’e gelmiş, Devrimci 68’li gençlik kuşağının hayatta kalmış en önemli isimleri, gazeteciler, yazarlar hepsi Aydın Erten’in cenaze törenindeydiler. Aydın Erten, , adına yaraşırcasına hep , Atatürk Cumhuriyetçisi ve devrimci yaşantısından asla ödün vermemiş, “68’li Gençlik Hareketi” denilen olgu’nun Ege’deki ilk öncülerindendi. Devrimci ve ilerici görüşleriyle kendisini çok iyi yetiştirmiş, bu dünyadaki tüm olumsuzluklara ve çok sevdiği insanlara yapılan haksızlıklara her zaman karşı koyan onurlu ve gururlu bir halk çocuğuydu. Her zaman rüzgara karşı duran Aydın Erten, daima ezilenlerin, yoksulların ve mağdurların yanında yer almıştı. Çok küçük yaşlardan itibaren Atatürk’e ve Atatürkçülüğe gönül vermiş, okuduğu ilerici gazete ve dergilerden edindiği bilgilerle Türkiye’nin başına gelen ve gelecek sıkıntıların nedenlerini çok önceden öğrenmişti.. İzmir’in Gültepe’sin de başarılı halk hizmetleriyle 8,5 yıl süreyle sürdürdüğü vefakar ve cefakar Belediye Başkanlığı döneminde ki başarılı hizmetleri her zaman hatırlardadır.

Sancar Maruflu olarak Ben, Aydın Erten Kardeşimle Karşıyakalıydık. Zaten ailece tanıştığımız Aydın Erten’e “1968 Aydınlanma atılımları”nın başladığı 1967 yılında daha çok yakınlaştık. Aydın Erten, ABD karşıtı gösterileriyle hafızalarda kalan, gençlerin oluşturdukları; Talebe Cemiyetlerinden birinin Başkanıydı. Birlikte İstanbul seyahatlerimiz oldu. Bir tanesinde “6’ncı Filo’ya Defol” eylemlerine katıldık. Bir diğerinde ise, 47 yıl önce, 23 Eylül 1969’da İstanbul Beyazıt Meydanı’nın da faili meçhul kişilerce öldürülen Taylan Özgür’ün cenazesi nedeniyle düzenlenen etkinliklere katıldık. İstanbul’da her zaman babamdan kalma Kadıköy, Kızıltoprak’daki bahçe içinde ki, ağaçlar içinde ki korunmalı evimizde kalırdık.. Bu iki olay ve diğer siyasi olaylar nedeniyle daha çok yakınlaştık. 35 yılı aşkın dostluğumuz oldu. Son yıllarında bazı akşamlar Hatay semtinde İlhan Güre ile birlikte işlettiği kıraathane’de otururduk. Hastalığının yeni yeni ortaya çıkıp, ilerlediği son günlerinde, Karşıyaka Bostanlı’da Nihat Egemen’in kahvesinde benim içtiğim nargileye sigarasıyla ve çay’la eşlik ederdi. Dosttuk Arkadaştık. Vefa, Sevgi ve güzelliklerle yüklüydü yüreği...

Kin, öfke, nefret, intikam bilmezdi. Hoşgörülüydü. Ekonomik anlamda hiçbir vakit yüzü ve kesesi gülmemişti. Ancak hiç kimseye de muhtaç olmamıştı. Her zaman ekmeğini taştan çıkardı. Çalıştı, çabaladı. Ailesini geçindirdi.

Aşağıya dönük bıyıklarıyla, parkasıyla, İspanyol paça pantolon modasının estiği yıllarda Aydın Erten, Gençlik Kolu üyesi olarak kaydını yaptırdığı CHP’de sayısız demokratik, aktif eylemde bulundu. CHP’de Ali Rıza Bodur, Süleyman Genç, Ferhat Aslantaş, Neccar Türkcan, Yalçın Dağgüden, Ümit Erdem, Okan Yüksel, Sabri Ergül, Mustafa Tuna, Mustafa Sezen, Tufan Büyükönder, Pertev İtah, Recai Acar, Beyazıt Aykut, Ceyhan Akgün, Nimet Haytabay, Kemal Karataş, Hüseyin Günlü, Saim Akbulut, Muzaffer Gürlük, Tacettin Bayır, Hüsnü Oral, Ali Yılmaz, Hasan İpşir ve Benim gibi daha pek çok arkadaşlarıyla fırtına gibi esen Erten’e bu gözü pek tavrı, İhsan Alyanak’ın da destekleriyle Gültepe Belediye Başkanlığını kazandırdı. Erten, 1973 yılındaki yerel seçimde, Bülent Ecevit’li CHP’nin Gültepe Belediye Başkanı oldu. İl Başkanı Kaya Bengisu döneminde, Adalet Parti’nin kalesi olan Gültepe’de İsmet Uç’a karşı aday gösterildi. Ve kazandı.

Yaşamı boyunca defalarca darbe mağduru olmuş, 12 Mart’da da, 12 Eylül’de de mapushane ve işkence görmüş olan Aydın Erten, darbelere, darbecilere, diktacılara ve cuntacılara hep karşı durdu. Demokrat, anti emperyalist ve anti faşist kişiliğiyle Aydın Erten, özgürlüğün ve demokrasinin yılmaz savunucuydu. Halkını, ülkesini çok seviyordu. İyinin, doğrunun, güzelin ve temizin yanındaydı.

Yaşantısı boyunca her zaman düşündü... Fakir, fukara ve mağdur insanların, işçinin, emekçinin ve ezilen insanların siyasetçisi oldu.

Aydın Erten, ne yaptığını ve neler yapabileceğini bilen bir gençlik önderiydi. Halkına hizmet için sürekli fırsat kollayan, yakaladığı fırsatları sonuna kadar halkın çıkarına kullanan bir kişilikti. 11 Ağustos Perşembe günü Saat:11.00’de Aydın Erten için, Gültepe eski Toros Mezarlığında olacağız. Aydın Erten’i tanıyanları ve unutmayanları da aramıza bekliyoruz.

Aydın Erten’in yaşamı; halen “Ana Muhalefet Partisi” olan ve geleceğin Sosyal Demokrat İktidarının en güçlü adayı olması gereken C.H.P. mensuplarının örnek almaları gereken bir onurlu ve gururlu bir yaşamın öyküsüdür.

Büyük mücadelelerin yılmaz savaşçısı olan Aydın Erten, zaman zaman siyasette ve sosyal yaşamında uğradığı ciddi haksızlıklara rağmen hiç kimseye, özellikle partisine ve partililerine asla küsmemiştir. O zamansız kayan bir yıldızdır. Işığıyla hepimizi aydınlatacaktır. Karanlıklar Aydının ışığıyla bir gün mutlaka aydınlanacaktır.


PAYLAŞ

Yazara Ait Diğer Makaleler

03.08.2021 İsmail Sivri'siz geçen 14 Yıl

19.07.2021 Güzel ve anlamlıydı o eski bayramlar

05.07.2021 Bu Kalpler Sizleri Unutur mu?

28.06.2021 Haziran ayı kayıplarla geçti

15.06.2021 Haziran ortasında İzmir esintileri

07.06.2021 Moralı, Anıl, Piriştina'yı anmak...

24.05.2021 Tanju Okan'ın Efes Antik hayali

18.05.2021 Milli Mücadele'nin 102. Yılında, Atatürk 140 yaşında.

10.05.2021 5 değerli İzmirliyi anacağız

04.05.2021 Hoş geldin Mayıs

25.04.2021 23 Nisanların önemi ve 24 Nisan safsatası

17.04.2021 Kemeraltı'ndan Süleyman Ferit Eczacıbaşı geçti

11.04.2021 Ramazan'ımız kutlu olsun... Nisan Hüzünleri...

04.04.2021 Milli Polis Gününde Turan Güneş'i anmak..

28.03.2021 Dario Moreno, 100 Yaşında…

21.03.2021 İnsanlar bıraktıkları izlerle yaşatılırlar

14.03.2021 İzmir'de mart ortası esintileri

07.03.2021 İzmir'de mart esintileri

28.02.2021 Alyanak'ı, Kibar'ı ve Baradan'ları unutmamak

21.02.2021 Şubat değerlerimiz

07.02.2021 17 Şubatlar unutulmasın...

24.01.2021 Ocak hüzünleri

17.01.2021 Hatırlarsanız, hatırlanırsınız...

03.01.2021 Yeni yılın 3. günü

27.12.2020 Birbirimizi sevmesek de saymak zorundayız

13.12.2020 2021'e az kala...

06.12.2020 İnsanlık ustaları ve insan hakları

29.11.2020 153. Yılında belediyelerimiz

15.11.2020 Kasım ortasında İzmir

02.11.2020 Hoş geldin Kasım, çok yaşa Karşıyaka

25.10.2020 Yaşasın Cumhuriyet

18.10.2020 Nutuk’un ve Gençliğe Hitabı'nın 93. Yılı kutlu olsun

04.10.2020 İzmir'de Ekim esintileri

20.09.2020 Hayat arkadaşını kaybetmek

13.09.2020 Artık sonbahardayız...

26.07.2020 Işılay Saygın, Gazi Heykeli ve İsmail Sivri

19.07.2020 Efsane Kaf Sin Kaf'lılar ve Temmuz değerlerimiz

02.07.2020 Denizcilik Bayramı

14.06.2020 Babalarımızın günü kutlu olsun

21.05.2020 Kutlu olsun

03.05.2020 Bu günler de geçecek

26.04.2020 İnançlarımız güçlü olsun

19.04.2020 Millet Meclisimiz 100 yaşında...

12.04.2020 İzmir de nisan esintileri

22.03.2020 Her şeyden önce sağlık...

08.03.2020 Erozyon ve Esin Özgener gerçeği

01.03.2020 Alyanak ve Kibar'ı ard arda anmak...

16.02.2020 Atatürk'ün iktisat ve adalet günü kutlu olsun

02.02.2020 Şubat esintileri

07.01.2020 Ocak hüzünleri...

25.06.2019 Atatürk'ün Karşıyaka'sında haziran esintileri

07.01.2019 Kapanan İzmir Fuarının ardından...

07.01.2019 Yarattığımız canavar: Holigan kültürü...

07.01.2019 Atatürk’ün İzmir İktisat Kongresi 95 yaşında

07.01.2019 Kasım'ın son esintileri...

07.01.2019 Karşıyaka Halkevi'nde yapılan Cumhuriyet Baloları

07.01.2019 Okan Yüksel yaşarken anıtlaştı

07.01.2019 İzmir'i özlemek için...

07.01.2019 9 Eylül

07.01.2019 Yok edilen anıtlar

07.01.2019 Temmuz esintileri...

07.01.2019 Ramazan, yardımlaşma, hayır, bereket olsun

07.01.2019 İzmir’de erozyon

07.01.2019 Ocak hüzünleri

07.01.2019 Yeni yaşlarını kutladık

07.01.2019 Terör hüzünleri artık son olsun

07.01.2019 1912 Dünya Karşıyakalılar günü kutlu olsun…

07.01.2019 149 yıllık belediyelerimiz…

07.01.2019 Atatürk Anısına, Planlı şehircilik, tasarım ve yenileme çalıştayı

07.01.2019 Karşıyakalı Atilla İlhan

07.01.2019 Sonbahar’da ayrıcalıklıdır, Güzel İzmir’imiz…

07.01.2019 Aydın Erten'i anmak ve İzmir’de Ağustos Esintileri

07.01.2019 İEF, Demokrasi, Barış ve Huzur Fuarı olsun

07.01.2019 Ramazan Kültürdür, yaşatalım…

07.01.2019 Ramazan ayının fazileti

07.01.2019 Kent Zirveleri

07.01.2019 17 Nisanların önemi

07.01.2019 Esintiler

07.01.2019 Nisan etkinlikleri

07.01.2019 İzmir'i sevmek bir tutkudur

07.01.2019 14 Şubat kutlu olsun; 17 Şubat'lar unutulmasın!..

07.01.2019 Güzel İzmir'in gerçekleri

07.01.2019 Bir hüzün ayı

07.01.2019 Ocak esintileri...

07.01.2019 2016 yılından beklentilerim

07.01.2019 İzmir ve Karşıyaka belediyelerinin doğum günü

07.01.2019 Ekim aylarında yitirdiğimiz değerlerimizi nasıl unutabiliriz?

07.01.2019 Güzel ve anlamlıydı o eski bayramlar...

07.01.2019 Ah nerede eski fuarlar

07.01.2019 Ağustos hüzünleri ve 84 yıllık İEF

07.01.2019 İsmail Sivri’siz geçen 8 yıl…

07.01.2019 Gazi Heykeli 83 yaşında...

07.01.2019 Taçlanan esintiler…

07.01.2019 15 Haziran'ların önemi

07.01.2019 Behçet Uz'dan Tanju Okan'a; Mayıs esintileri...

07.01.2019 Bıraktıkları güzel izlerle anılan; ''Güzel İzmirliler''

07.01.2019 Fuar İzmir ve Kültürpark gerçeği

07.01.2019 Erosyonlaşma

07.01.2019 Değişim ve yenilikler ayı: Şubat

07.01.2019 Ocak'ın güzellikleri, hüzünleri...

07.01.2019 Ocak ayı...

07.01.2019 İyi ki bitiyor, gidiyor...

07.01.2019 Hoşgeldin, 2014'ün son ayı...

07.01.2019 76 yıldır yeniden keşfedilerek yaşatılan tek dünya lideri: ATATÜRK

07.01.2019 Cumhuriyetle yürüdük ve büyüdük biz bu yollarda...

07.01.2019 Bayramlar bizim kültürel değerlerimizdir...

07.01.2019 Geleceğin fuarı nasıl olmalı?

07.01.2019 Fuar açıldı...

07.01.2019 İzmir Gazi Heykeli, İzmir'in planlı kentleşme sembolü

07.01.2019 ERSİN FARALYALI

07.01.2019 KSK bir efsane başkanını daha yitirdi

07.01.2019 ATATÜRK’ÜN KARŞIYAKA’SINDA; “HAZİRAN BULUŞMALARI

07.01.2019 İZMİR’DE; “HAZİRAN SÖYLENCELERİ”…

07.01.2019 MORENO VE ATTİLA İLHAN’LA PARİS GÜNLERİ

07.01.2019 BIRAKTIKLARI GÜZEL İZLERLE ANILAN; “GÜZEL İZMİRLİLER”…

07.01.2019 NASIL BAŞKAN İSTİYORUZ?

07.01.2019 HOŞ GELDİN HAZİRAN

07.01.2019 HAZİRAN’DA YAŞAMAK VE YAŞATMAK …

07.01.2019 CUMHURİYET’İN DEĞERLERİYLE YAŞIYORUZ…


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?