ANA SAYFA > Yazarlar > > NASIL BAŞKAN İSTİYORUZ?

NASIL BAŞKAN İSTİYORUZ?

  • Yazar :
  • E-posta :
Sosyal Medya :
07 Ocak 2019, Pazartesi 17:53
1795 kez okundu

Türkiye’miz, Ege’miz ve özellikle İzmir’imiz Nisan ayının bu ilk günlerinde, bahar’ın güzelliklerini yaşıyor.
Ekonomik, sosyal ve güncel sıkıntılarımızı ancak Güzel İzmir’imizde, içimize sinen doyumsuz “bahar güzellikleriyle” kaynaşarak unutabiliyoruz. 30 Mart akşamı sona eren ve 7 ay süreyle hepimizi meşgul eden “yerel seçim kargaşalıklarından” artık kurtulmuş gibiyiz. Görüntülü ve yazılı medyada seçim sonuçlarıyla ilgili çok yoğun değerlendirmeler yapılıyor. Ben; Kim nasıl kazandı?, kim nasıl kaybetti? tartışmalarına girmek istemiyorum. Ancak genel siyasetin yerel siyasetin çok üzerinde olması nedeniyle ülke bütününde yerel projelerden ziyade iktidarla muhalefetin birbirlerini yüksek dozlarla suçladıkları, gerilimi oldukça yüksek bir seçim süreci yaşadık. Güzel İzmir’imize hizmet etmek heyecan ve coşkusu içinde, İzmir’lilere karşı duydukları sorumluluk bilinci ile “İzmir yerel seçimlerinde” İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışının diğer illere nazaran yepyeni projelerle, daha yapıcı ve daha yaratıcı bir hava içinde geçmesini sağlamış; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Adaylarımızdan; en başta seçimin galibi olan, C.H.P. Adayı Aziz Kocaoğlu Başkanımıza, AK PARTİ Adayı Binali Yıldırım’a, M.H.P. Adayı Murat Taşer’e ve diğer değerli adaylarımıza teşekkürler ediyorum. Hepsini kutluyorum. Ben şahsen; tüm adaylarımızın İzmir’imizi daha çağdaş ve daha yaşanabilir bir kent yapmak adına geliştirdikleri tüm projelerden çok yararlandım. Bu projelerin Büyükşehir ve ilçe belediyeleri anlamında tüm seçilen belediye başkanlarımıza ışık ve rehber olmasını diliyorum. Artık seçimler bitmiştir. Bundan sonra herkesin; her ilçede, İzmir için elele vererek “hizmet birlikteliği” yapmalarını diliyorum.
İzmir’in Belediye hizmetleri anlamında eksiklikleri mutlaka vardır. Önümüzdeki 5 yıllık hizmet döneminde seçilmiş Belediye Başkanlarımızın hepsinin yepyeni hizmetleriyle göz dolduracaklarına inanıyorum. En başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu olmak üzere yeni seçilen ve görevlerini halkdan yetki alarak sürdürecek, hepsi birbirinden kaliteli olan, “Belediye Başkanlarımızın”, Belediye Meclisi Üyelerimizin” ve Muhtarlarımızın önümüzdeki 5 yıllık görev süreleri içinde başarılı hizmet ve çalışmalar sergilemelerini diliyorum. Hepsini yürekten kutluyorum. Yeni seçilen “ya da güven tazeleyen” belediye başkanları artık görevlerine başladılar. Ülkemiz ve seçim bölgeleri için; Hayırlı, uğurlu olsunlar. Elbette biliyorlardır, ama ben yine de yazayım; Belediye nedir; ne yapar? Bu soruların cevabı, Belediye Kanunu’nda açık açık yazılıdır. Belediyeler Kanunu; belediyeyi aynen şöyle tarif eder: “Belediyeler; Belediyesi bulunan beldelerde yerleşim yeri sakinlerinin; mahalli ve müşterek nitelikteki tüm ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organı; seçmenleri tarafından seçilerek oluşturulmuş, idari ve mali özerkliğe sahip kamu tüzel kişisidir.” Yani; O “beldede oturan insanlar için hizmet yeridir.” Belediye ve “karar organını seçmenler seçer. Belirler.” Öyleyse, “Belediye başkanlarının ilk ve tek temel görevi; beldelerinde oturanlara , onların tümüne; mahalli müşterek ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla hizmet etmeleridir.” Yani eşine dostuna, yakınlarına, ailesine, kendine ya da partisine hizmet etmek değil!...
Belediye Başkanları, “seçim bittiği ve başkan koltuğuna resmen oturdukları andan itibaren”, artık “mensubu oldukları siyasi partinin ve kendilerini seçen çevrenin değil, bütünüyle seçildikleri beldenin ve bu beldede oturan bütün insanların belediye başkanlarıdır... Ben, Ege ve İzmir’de; 123 Demokratik Sivil Kitle Örgütleri adına çeşitli görevler üstlenmiş bir kişi olarak; Yeniden ya da yenilenerek seçilmiş herkesi bir kez daha kutluyorum...
Bu arada “gidenler” de var; onlara da; Teşekkürlerimizi sunmalıyız. Görevde bulundukları; 5 ya da 10 yıl süreyle yaptıkları hizmetler nedeniyle “şükran duygularımızı” da iletmek; kaçınılmaz görevimizdir. Karşıyaka’da Cevat Durak, Bornova’da Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Konak’ta Hakan Tartan, Buca’da Ercan Tatı, Çiğli’de Av.Metin Solak ve Urla’da Selçuk Karaosmanoğlu Benim yakın temasım olan Belediye Başkanlarıydı. Altı’sı da “pırıl pırıl” çalışkan ve başarılı başkanlardı, çok çalıştılar ve halkları için iyi, doğru ve kalıcı hizmetler verdiler; daha da verebilirlerdi; ancak; siyasi yaşamda“particiliğin acımasız dişlileri” buna izin vermedi. Onlar artık “gönüllerimizin başkanı” olarak kalacaklar;daima da kalmayı sürdürecekler.
Hiç unutmayalım ki; 5 yıl kısa bir süredir. Çabucak geçecektir. Siyaset bu. Yarınlarda “neler olabileceğini” kim bilebilir. Belediye Başkanlığına veda eden Başkanlarımızın hepsi kendilerinden beklenilen kutsal ve unutulmaz hizmetleri başarıyla yerine getirdiler. Çok sevildiler ve sayıldılar. Şayet kendilerini güncel gündemden düşürmezlerse; bir gün gelir, mutlaka; yeniden kazanacaklardır. Onların önleri daima açık olacaktır. Ben bu isimlere Dikili’nin eski Belediye Başkanı Osman Özgüven’i, Torbalı eski Belediye Başkanı İsmail Uygur’u ve Kemalpaşa’nın eski Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı’yı da dahil etmek istiyorum. Belediye Başkanlığı acımasız yönleri de olan, zorlu bir görevdir. Aziz Kocaoğlu Başkanımız ve diğer başkanlarımız görev yaptıkları süreç içinde haksız ve sıkıntılı durumlarla da karşılaştıdılar. Selçuk Karaosmanoğlu, Cemil Şeboy, Muhittin Dalgıç, Osman Özgüven ve Ertan Avkuran başkanlarımız da yakın geçmişte çok ciddi sıkıntılar yaşamışlardı. “Fare Kapanı”, “Arı Kovanı” gibi bazı medyatik adlar takılan operasyonlarla, gözaltına alınan toplumun takdir edip, sevdiği bu değerli insanları “suç işledikleri kesinleşmiş gibi” teşhir etmek (ki; çoğu tutuklanmalarından kısa bir süre sonra serbest bırakıldılar, ayrıca henüz aralarında mahkum olan da yok.) Bu yaşanmışlar; “hukuk devleti ve insan hakları açısından” asla doğru olmayan uygulamalardır.
Medyaya özellikle fısıltılanarak, insanların onur ve gururlarıyla oynanarak Yaşanılmış bu sözde hukuki operasyonlar hepimize ciddi dersler vermiştir. Görev üstlenmiş Belediye Başkanlarımız böyle art niyetlilere fırsat vermemek için; şeffaf olmak, şeffaf çalışmak zorundadırlar. Özellikle kamu kaynaklarını kullanarak Gerçekleştirecekleri ihale süreçlerinde şeffaf ve adil olmak durumundadırlar. Bana göre başkan seçilmişler, yemeden yedirmeden çalışmalıdırlar. Aslında başkanlar seçim sürecinde taahhüt ettiklerini yapsalar tüm Türkiye güllük gülistanlık olur. Halklar olarak bizler de, hepimiz yaşadığımız kentlerde, Dünya standartlarına yakın hizmetler almaya başlarız. Başkan dediğin kendini ve siyasi partisini değil, kentini ve kentinin halkını tanıtmalıdır. Kentini markalaştırmalıdır. Kentinin markalaşması bir belediye başkanının boynunun borcudur. Bu konuda “etkin pazarlama iletişimi” ve “stratejik iletişim” tekniklerini kullanmalıdır ve “kentimi nasıl bir plan ve bütçeyle markalaştırır ve bunu nasıl sürdürebilirim” diyerek, bu konuda gayret sarf etmelidir. Başkan dediğimiz, medyadan korkmamalıdır. İş, aş vererek onları etkisizleştirme ya da kendisini en azından eleştirmeyen ya da çoğunlukla pohpohlayan bir “yandaş medya” yaratmak yerine, özgür kalemlere destek vermelidir. Belediye Başkanları, nitelikli, yapıcı ve yaratıcı kadrolarla çalışmalıdırlar. Şakşakçı, yağcı, el pençe divan duran bir takım ile değil; aksine, çalışkan, üretken, yenilikçi ve çağdaş düşünen, birbirine güven duyan, motive eden, gerektiğinde öz eleştirisini de yapabilen, onurlu,doyumlu, nitelikleri işine uygun ve dürüst bir kadroyla çalışmak zorundadırlar. Belediye Başkanları; kültür’e, sanat’a, sivil demokratik toplum çalışmalarına, kitlesel faaliyetlere önem ve değer vermelidirlder. Belediye Başkanlarının, iddiası ve hedefi mutlaka olmalıdır. Belediye Başkanı; inanç ve ideoloji sahibi olmak zorundadır. “Ben kentimi 5 yılda bulunduğu yerden, daha yukarlara yükselteceğim.” iddiasında olmalıdır. Bu iddiasını da sık sık vurgulamalıdır. Şeffaflık onun vazgeçilmezi olmalıdır. Her ay, ya da sık sık geniş katılımlı halk toplantılarıyla kamuoyuna yaptıklarını ve yapamadıklarını, mutlaka anlatmalıdır. Varsa; aşamadığı sıkıntılar için kamuoyundan destek istemelidir.
Aynı zamanda vicdanlı olmalıdır. Makamda çok oturmak yerine sık sık sorumlusu olduğu sokaklarda dolaşıp, halkını dinlemelidir. Yoksul halk kesimlerini iş sahibi yapacak temel mesleki eğitimlerin önünü açmalıdır.
Bu konuda AB ve Kalkınma Ajansları gibi kaynaklardan da istifade etmek için “proje takımları” kurmalıdır. Sıkı çalışmalıdır. Gerektiğinde çok yoksul insanlara akut gıda, ihtiyaç maddesi ve yakacak yardımı yapmaktan da çekinmeyecektir. Evet, Sayın seçilmiş başkanları, Ben Sizlere burada, geçtiğimiz yakın tarihte 90’ncı doğum gününü kutladığımız efsane Koca Reis, Halkçı Başkan İhsan Alyanak’ın, yine efsanevi başkanlarımızdan; Dr. Behçet Uz’un, Reşat Leblebicioğlu’nun, Osman Kibar’ın, Ahmet Piriştina’nın ve Dr. Burhan Özfatura’nın başarılarla geçen hizmet dönemlerindeki uygulamalarını anlatmaya çalıştım. Bu kentin halkı olarak Bizler de, önümüzdeki 5 yıl boyunca sizleri yakından izleme konusunda kararlıyız. Bu anlamda ciddi bir gayret içinde olacağız. Ve o koltuklarda siz Başkanları ve Çalışma Kadrolarınızı artık rahat oturtmayacağız, sizi; “kamu kaynaklarını” dikkatli ve doğru kullanmanız için uyaracağız. Çünkü size verdiğimiz yetkide sizlere oy veren bizlerinde sorumluluklarının olduğunun bilincindeyiz. Her konuda; daha duyarlı bir “Sivil Toplum Gücü” olarak bizlerde iş başındayız… O makama yöre halkına hizmet için geldiniz, sakın bireysel çıkarlarınızı öne çıkartmayınız. Çalışkan ve dürüst başkanlar olunuz. Bizde sizleri başımızın tacı yapalım. Sizlerle övünç ve gurur duyabilelim. Hepinize ve herkese sağlıklı ve başarılı bir hafta sonu diliyorum.
 


PAYLAŞ

Yazara Ait Diğer Makaleler

03.08.2021 İsmail Sivri'siz geçen 14 Yıl

19.07.2021 Güzel ve anlamlıydı o eski bayramlar

05.07.2021 Bu Kalpler Sizleri Unutur mu?

28.06.2021 Haziran ayı kayıplarla geçti

15.06.2021 Haziran ortasında İzmir esintileri

07.06.2021 Moralı, Anıl, Piriştina'yı anmak...

24.05.2021 Tanju Okan'ın Efes Antik hayali

18.05.2021 Milli Mücadele'nin 102. Yılında, Atatürk 140 yaşında.

10.05.2021 5 değerli İzmirliyi anacağız

04.05.2021 Hoş geldin Mayıs

25.04.2021 23 Nisanların önemi ve 24 Nisan safsatası

17.04.2021 Kemeraltı'ndan Süleyman Ferit Eczacıbaşı geçti

11.04.2021 Ramazan'ımız kutlu olsun... Nisan Hüzünleri...

04.04.2021 Milli Polis Gününde Turan Güneş'i anmak..

28.03.2021 Dario Moreno, 100 Yaşında…

21.03.2021 İnsanlar bıraktıkları izlerle yaşatılırlar

14.03.2021 İzmir'de mart ortası esintileri

07.03.2021 İzmir'de mart esintileri

28.02.2021 Alyanak'ı, Kibar'ı ve Baradan'ları unutmamak

21.02.2021 Şubat değerlerimiz

07.02.2021 17 Şubatlar unutulmasın...

24.01.2021 Ocak hüzünleri

17.01.2021 Hatırlarsanız, hatırlanırsınız...

03.01.2021 Yeni yılın 3. günü

27.12.2020 Birbirimizi sevmesek de saymak zorundayız

13.12.2020 2021'e az kala...

06.12.2020 İnsanlık ustaları ve insan hakları

29.11.2020 153. Yılında belediyelerimiz

15.11.2020 Kasım ortasında İzmir

02.11.2020 Hoş geldin Kasım, çok yaşa Karşıyaka

25.10.2020 Yaşasın Cumhuriyet

18.10.2020 Nutuk’un ve Gençliğe Hitabı'nın 93. Yılı kutlu olsun

04.10.2020 İzmir'de Ekim esintileri

20.09.2020 Hayat arkadaşını kaybetmek

13.09.2020 Artık sonbahardayız...

26.07.2020 Işılay Saygın, Gazi Heykeli ve İsmail Sivri

19.07.2020 Efsane Kaf Sin Kaf'lılar ve Temmuz değerlerimiz

02.07.2020 Denizcilik Bayramı

14.06.2020 Babalarımızın günü kutlu olsun

21.05.2020 Kutlu olsun

03.05.2020 Bu günler de geçecek

26.04.2020 İnançlarımız güçlü olsun

19.04.2020 Millet Meclisimiz 100 yaşında...

12.04.2020 İzmir de nisan esintileri

22.03.2020 Her şeyden önce sağlık...

08.03.2020 Erozyon ve Esin Özgener gerçeği

01.03.2020 Alyanak ve Kibar'ı ard arda anmak...

16.02.2020 Atatürk'ün iktisat ve adalet günü kutlu olsun

02.02.2020 Şubat esintileri

07.01.2020 Ocak hüzünleri...

25.06.2019 Atatürk'ün Karşıyaka'sında haziran esintileri

07.01.2019 Kapanan İzmir Fuarının ardından...

07.01.2019 Yarattığımız canavar: Holigan kültürü...

07.01.2019 Atatürk’ün İzmir İktisat Kongresi 95 yaşında

07.01.2019 Kasım'ın son esintileri...

07.01.2019 Karşıyaka Halkevi'nde yapılan Cumhuriyet Baloları

07.01.2019 Okan Yüksel yaşarken anıtlaştı

07.01.2019 İzmir'i özlemek için...

07.01.2019 9 Eylül

07.01.2019 Yok edilen anıtlar

07.01.2019 Temmuz esintileri...

07.01.2019 Ramazan, yardımlaşma, hayır, bereket olsun

07.01.2019 İzmir’de erozyon

07.01.2019 Ocak hüzünleri

07.01.2019 Yeni yaşlarını kutladık

07.01.2019 Terör hüzünleri artık son olsun

07.01.2019 1912 Dünya Karşıyakalılar günü kutlu olsun…

07.01.2019 149 yıllık belediyelerimiz…

07.01.2019 Atatürk Anısına, Planlı şehircilik, tasarım ve yenileme çalıştayı

07.01.2019 Karşıyakalı Atilla İlhan

07.01.2019 Sonbahar’da ayrıcalıklıdır, Güzel İzmir’imiz…

07.01.2019 Aydın Erten'i anmak ve İzmir’de Ağustos Esintileri

07.01.2019 İEF, Demokrasi, Barış ve Huzur Fuarı olsun

07.01.2019 Zamansız kayan yıldızlar…

07.01.2019 Ramazan Kültürdür, yaşatalım…

07.01.2019 Ramazan ayının fazileti

07.01.2019 Kent Zirveleri

07.01.2019 17 Nisanların önemi

07.01.2019 Esintiler

07.01.2019 Nisan etkinlikleri

07.01.2019 İzmir'i sevmek bir tutkudur

07.01.2019 14 Şubat kutlu olsun; 17 Şubat'lar unutulmasın!..

07.01.2019 Güzel İzmir'in gerçekleri

07.01.2019 Bir hüzün ayı

07.01.2019 Ocak esintileri...

07.01.2019 2016 yılından beklentilerim

07.01.2019 İzmir ve Karşıyaka belediyelerinin doğum günü

07.01.2019 Ekim aylarında yitirdiğimiz değerlerimizi nasıl unutabiliriz?

07.01.2019 Güzel ve anlamlıydı o eski bayramlar...

07.01.2019 Ah nerede eski fuarlar

07.01.2019 Ağustos hüzünleri ve 84 yıllık İEF

07.01.2019 İsmail Sivri’siz geçen 8 yıl…

07.01.2019 Gazi Heykeli 83 yaşında...

07.01.2019 Taçlanan esintiler…

07.01.2019 15 Haziran'ların önemi

07.01.2019 Behçet Uz'dan Tanju Okan'a; Mayıs esintileri...

07.01.2019 Bıraktıkları güzel izlerle anılan; ''Güzel İzmirliler''

07.01.2019 Fuar İzmir ve Kültürpark gerçeği

07.01.2019 Erosyonlaşma

07.01.2019 Değişim ve yenilikler ayı: Şubat

07.01.2019 Ocak'ın güzellikleri, hüzünleri...

07.01.2019 Ocak ayı...

07.01.2019 İyi ki bitiyor, gidiyor...

07.01.2019 Hoşgeldin, 2014'ün son ayı...

07.01.2019 76 yıldır yeniden keşfedilerek yaşatılan tek dünya lideri: ATATÜRK

07.01.2019 Cumhuriyetle yürüdük ve büyüdük biz bu yollarda...

07.01.2019 Bayramlar bizim kültürel değerlerimizdir...

07.01.2019 Geleceğin fuarı nasıl olmalı?

07.01.2019 Fuar açıldı...

07.01.2019 İzmir Gazi Heykeli, İzmir'in planlı kentleşme sembolü

07.01.2019 ERSİN FARALYALI

07.01.2019 KSK bir efsane başkanını daha yitirdi

07.01.2019 ATATÜRK’ÜN KARŞIYAKA’SINDA; “HAZİRAN BULUŞMALARI

07.01.2019 İZMİR’DE; “HAZİRAN SÖYLENCELERİ”…

07.01.2019 MORENO VE ATTİLA İLHAN’LA PARİS GÜNLERİ

07.01.2019 BIRAKTIKLARI GÜZEL İZLERLE ANILAN; “GÜZEL İZMİRLİLER”…

07.01.2019 HOŞ GELDİN HAZİRAN

07.01.2019 HAZİRAN’DA YAŞAMAK VE YAŞATMAK …

07.01.2019 CUMHURİYET’İN DEĞERLERİYLE YAŞIYORUZ…


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?