ANA SAYFA > Yazarlar > > 17 Şubatlar unutulmasın...

17 Şubatlar unutulmasın...

  • Yazar :
  • E-posta :
Sosyal Medya :
07 Şubat 2021, Pazar 13:47
352 kez okundu

Salı günü 9 Şubat... Tüm Türkiye’de; Sağlık Bakanlığına bağlı kuruluşların, Üniversitelerin, Yeşilay’ın demokratik sivil kitle örgütlerinin, kamu ve özel kurumların, meslek örgütlerinin önderliklerinde, “Dünya Sigarayı Bırakma Günü” kutlanacak. İzmir’de de 53 yıldan beri olduğu gibi, Dr.Behçet Uz’un kurduğu, “İzfak” kısa adıyla anılan “İzmir İl Fakirlerine Yardım Derneği”nin öncülüğünde “Dünya Sigarayı Bırakma Günleri”, 9-12 Şubat günleri yaşanılacak. Ege Kültür Platformu Derneği’nin öncülüğünde 23 örgütten oluşan “Demokratik Sivil Kitle Örgütleri Birliği” mensupları da destek verecekler. 
Birleşmiş Milletler Sağlık Örgütü, l947 yılından itibaren her yıl 8 - 9 - l0 -11-12 Şubat günlerinden birinin “Dünya Sigarayı Bırakma Günü” olarak kutlanmasını, toplumun her kesimine sigaranın ve tütünün zararlarının anlatılmasını öngörüyor. Dünya genelinde 1.1 milyar sigara bağımlısı var. Yılda yaklaşık 8 milyon insan sigara kaynaklı hastalıklar nedeniyle can veriyor. Türkiye’miz nüfus oranlı sigara kullanımında yüzde 26 ile 40’ncı sırada yer alıyor. Salı gününden itibaren Dünyanın pek çok yerinde ve Türkiye’mizde de bazı bölgelerde; tiyatro, sinema,  televizyon programları, konferans, konser, sempozyum ve benzeri iletişimsel etkinliklerle sigaranın ve tütünün zararları halk kesimlerine anlatılıyor. Anlatılacak. Düzenleme Kurulu olarak, İzmir’de yetmiş bin üyemizle birlikte 5 gün süreyle sigara içilmemesi günlerini uygulayacağız. İzmir’lilere sigaranın ve tütünün zararlarını anlatacağız.                                        
Özellikle kanser, kalp, damar, cilt, göğüs hastalıkları gibi hastalıkların nedenleri de uzman üyelerimiz tarafından anlatılacak. 9 Şubat Salı günü resmi anlamda Türkiye’de de  “ecdat yadigarı Yeşilay’ın öncülüğünde” herkes, hepimiz çeşitli etkinliklerin içinde tütün ve tütün ürünlerinin zararlı taraflarına odaklanmış olacağız. 
Önümüzde ki hafta başı; 15 Şubat 2021 Pazartesi sabahından itibaren, 17 Şubatların İzmir ve İzmirliler için değerini ve önemini çeşitli etkinliklerle vurgulayacağız. 98 yıl önce emperyalizme karşı bir Anadolu İhtilali gerçekleştirerek   yaklaşık 3,5 yıl süren ve Türk halkının varını yoğunu ortaya koyarak, her şeyiyle katıldığı bir “kutsal direnişi”, İzmir’de    Milli Mücadele zaferiyle sonlandıran Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün, altı ay sonra yine İzmir’de, bu kez   “Yeni Türkiye” nin esaslarını belirleyen “1923 İzmir İktisat Kongresi”ni topladığı gün, bir 17 Şubat günüdür.  
İzmir’de ilk kez, çok ciddi olarak ele alınmış olan bu ilk milli kongre; 1335’i Halk Temsilcisi olan, yabancı ve yerli konuklarıyla birlikte yaklaşık 2200 kişinin ilk kez bir araya geldiği evrensel bir Atatürk Organizasyonudur.                                    
17 Şubat’dan 4 Mart’a kadar süren ve günlerce tartışılarak; ‘’Yeni Türk Devleti Nasıl bir Devlet Olmalı?” sorusunu cevaplandıran, tam Lozan Görüşmeleri yapılırken, İzmir’den tüm dünyaya güç ve kudret mesajlarının verildiği kongrede Misak-ı İktisadi’nin esasları da belirlenmiştir.                                      
Milli Mücadele Zaferi’nden 6 ay sonra, Cumhuriyetin ilanından 9 ay önce toplanan “1923 İzmir İktisat Kongresi” ile birlikte Kongre’nin yapıldığı ve Atatürk’e mütercimlik ve danışmanlık da yapmış, İzmirli Tüccar Şerif Remzi Reyend’e ait Kemeraltı’nda ki İncir Üzüm İşletmesi’nin bir bölümünde; Türkiye’nin ilk fuarcılık örneği sayılan ilk “Yerli Malları ve Tarım Aletleri Sergisi’ de o gün açılmıştır.                                                                 
Şimdiki “İzmir Enternasyonal Fuarı”nın da başlangıcı sayılan ilk “genel sergileme” de o gün başarıyla yapılmıştır.                                      
17 Şubat’ların bir diğer önemi de; “1923 İzmir İktisat Kongresi”nden 3 yıl sonra, 1926 yılında ilk kez, tüm dünyaya örnek, mükemmel hazırlanmış bir “Türk Medeni Kanunu”nun da TBMM’de Kabul Edilmiş Olmasının 95’nci yıl günü olmasıdır. Her 2 olayın da perde arkasında ki kahramanları İzmirlilerdir. 1923 İzmir İktisat Kongresi’nin Raportörü olan İzmirli Hukukçu Devlet Adamı Mahmut Esat Bozkurt, 3 yıl sonra, bu kez “Adalet Bakanı” ünvanıyla ilk “Türk Medeni Kanunu”nu da hazırlayan kişidir. Biz İzmirli Demokratik Sivil Kitle Örgütleri olarak,                      
53 yıldan beri, heyecan, ruh ve coşkumuzu her iki olayı da bizzat yaşamış, Mahmut Esat Bozkurt’un en yakın Dostu Dr. Behçet Uz’dan kazanmış olarak, her 17 Şubat’larda İzmir’de; “İzmir İktisat ve Medeni Hukuk Günü” nü kutluyoruz.                        
Türk Aydınlanma Devriminin bu 2 önemli olayını, gerektiğinde çeşitli sivil demokratik güçlerden de destek alarak, güncel ve ilginç konseptler belirleyerek geleneksel sempozyumumuzda  ve çeşitli etkinliklerle coşkuyla yaşıyoruz. Yaşatıyoruz.                                       
Bu yıl da “1923 İzmir İktisat Kongresi’nin 98’nci yıldönümü onuruna, 53’nci Geleneksel İktisat Sempozyumumuz, İzmir Konak Belediye Başkanımız Mimar Abdül Batur’un ilgi ve destekleriyle, 17 Şubat 2021 Çarşamba günü Saat: 11.00’de, Konak, Kemeraltı’nda ki “1923 İzmir İktisat Kongresi Anıtı” önünde “Atatürk ve Kongre’de ki Dava Arkadaşları” için saygı duruşu ile başlayacak. Ardından Saat: 13.00’de, İzmir Konak Belediyesi Güzelyalı Kültür ve Sanat Merkezi Salonları’nda geleneksel “53’nci İzmir İktisat ve Medeni Hukuk Sempozyumu”, “Pandemi Döneminde Ekonomik Yaşam ve Kriz Yönetimi” konseptiyle başlayacak. Düzenleme Kurulu olarak; “Bu yıl ki sempozyum da; Konak Belediye Başkanlığı ile birlikte belirlediğimiz amaç; yaşanılan zor günlerde zorluklarla mücadele eden, sıkıntı içinde bulunan “esnaf, tüccar ve sanayicilerimize”, ayrıca tüketici halkımıza moral ve dinamizm kazandırmaktır.” Cumhuriyet Türkiye’sinin 1923’den 2021’e kadar olan Sanayi – Ticaret – Tarım - Enerji ve Genel İktisadi Gelişimi, içinde Atatürk’le başlayan Sivil Toplum anlayışı, “Milli ve  Yerli Kalkınma” esprisi ile, en yetkili bilim insanları ve uygulama önderleri tarafından Açılış Sunumları olarak tartışmaya açılacak Türk ticari yaşamında milli sermayenin öncü ve önderleri olan Ege’li duayen işadamları da onare edilecekler.
Biz; Her yıl 17 Şubat’ları Konak Belediye Başkanlığı’nın ilgi ve destekleriyle İzmir’de mutlaka kutluyoruz. 17- l9 Şubat’ların özellikle İzmir’de, Devletimiz tarafından da,‘’İktisat ve Medeni Hukuk Bayramı’’ olarak kutlanması konusundaki görüşümüzü bu yıl da yineliyoruz. İfade ettiğim gibi; 17 - l9 Şubat’lar Türk Ulusu için en önemli Aydınlanma Devrimi’nin gerçekleştirildiği ve memleketin aydınlığa kavuştuğu günlerdir. Türkiye Tarihinin vazgeçilmez altın sayfalarıdır. Bizlere 17 Şubat’ları armağan etmiş; Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın ve ölümsüz dava arkadaşlarının ruhları şad olsun. Işıklar içinde yatsınlar…                      
Bu yazımda kayıp ve acı haberi vermek hiç istemiyordum. Ancak; maalesef, Ocak’ın son günü; yarım asrı aşkın tanıdığım, “babalarımızdan dostluğumuz olan”, herkesin çok svdiği ve değer verdiği müstesna kişiliklerden biri olan, pek çok olumlu özelliği üzerinde toplamış, gazeteci, yazar, arkeoloji ve miteoloji uzmanı, iletişimci, medya programcısı, eğitimci ve insanlık ustası Prof. Dr. Şadan Gökovalı’yı doğup, büyüdüğü Gökova’da bengiliğe uğurladık. Şubat’ın ilk günü ise; İzmir’i ve İzmirlileri çok seven, İzmir’e çok önemli hizmetlerde bulunmuş, “Mülkiyeli Yönetici Yazar Ali Külebi”yi de maalesef pandemiden kaybettik. Ali Külebi ile çok yakın dostluğumuz vardı. Ahmet Piriştina’nın Başkanlık döneminde “Üniversiad Dünya Olimpiyatlarını” İzmir’e getirmek ve İzmir’de düzenlemek için birlikte çalışmıştık ve çok başarılı olmuştuk. Çok çalışkan ve oldukça birikimli bir üst düzey Belediye yöneticisiydi. Babası Cahit Külebi gibi, O da çok başarılı bir yazardı. Ali Külebi, maalesef Kanada’da toprağa verilmiş. Mekanları cennet olsun. Işıklar hep yoldaşları olsun.                                                                                                       
Önümüzde ki Cuma günü ise l4 Şubat, Tüm dünyada bu günün ‘’Sevgi - Dostluk ve Dayanışma’’ teması ile, özel bir “Sevgi Günü” olarak kutlanması adet olmuş. Son yıllarda ise tüketimi arttırmak ve azdırmak amacıyla tüm 14 Şubat’ların adı ‘’Dünya Sevgililer Günü’’olmuştu.  Belediyeler, resmi kurumlar bile işin içindeydiler.                                  Bu yıl pandemi önlemleri nedeniyle, geçmiş yıllarda “günler öncesinden başlayan” kampanyalar, indirim günleri, hediye fuarları çeşitli etkinlikler biraz daha sessiz düzenleniyor.. Mağazaların, çarşıların özel alışveriş programları daha sakin bir bekleyiş içinde. Yine de bankalar özel kredi bile veriyorlar. Zaten iktisadi yıkım içinde bulunan iyice fakirleşmiş olan halkımız, daha fazla masraf yapmaya, neredeyse daha çok tüketmeye zorlanıyor. Sevmek, sevilmek, özellikle saygı ile birlikte sevgi görmek anlamlı ve önemlidir. Biz yine de bugünü, yani 14 Şubat’ları bir “sevgi ve dayanışma etkinliği” olarak içimize sindirerek yaşayalım.                                                      
Biz insanların aslında böyle moral ve direnç arttırıcı, mutluluk verecek unsurlara çok ihtiyacı var. Önemli olan hiç masraf yapmadan, ya da çok az bir harcama yaparak bu günleri, yani 14 Şubatları “bir sevgi günü” olarak yaşamak. Kutlamak. Evet bu 14 Şubat Sevgi Günü’nü de hepimiz yaşayalım.  Lütfen, bu günü yaşayınız ve sevdiklerinize de yaşatınız. Eşinize, Sevgilinize, Sözlünüze, Nişanlınıza, Arkadaşınıza en azından ‘’bir tek çiçek, bir de "Öpücük’’ armağan ediniz. Sevginizi, dostluğunuzu belli ediniz. Dostlarımızı, uzaktan değil, yakından sevelim. Sevdiğimizi haykırarak söyleyelim. Sevdiklerimizi saygılı anlamda, mesafeli olarak “seviyeli bir aşkla” ve oturaklı olarak, abartısız sevelim. Onlarla sıcak bir dayanışma ve dostluk ortamı kuralım.                                                                              
Ben; tüm içtenliğimle, bu yazımı okuyan herkesin,  bu anlamlı gününü bir hafta öncesinden, hatırlatarak “Sevgi - Dostluk ve Dayanışma Günü” olarak kutluyorum. Evet; “14 Şubat Sevgi ve Dayanışma Günü”nüz kutlu olsun. Dilerim ki; son günlerde yaşadığımız doğal afetler,  terör olayları, savaşlar, şehit acıları, can kayıpları,                                        trafik ve uçak felaketleri sona ersin.                                                               
Artık Şubat Günleri; her yerde her zaman,  “Sevgi- Birlik- Beraberlik- Dayanışma ve Dostluk Günleri”  olarak yaşansın. Şubat Ayı; Sevgi ve Dayanışma Ayı olsun.   İlk Altın Kelebek ve Altın Mikrofon Ödülleri’nin sahibi, Kadife Sesli Müstesna Ses Sanatçısı, “İlhan Telli”yi   Beşinci ölüm yıldönümünde hasretle ve rahmetle Anıyoruz…                          Şayet; 14 Şubat’ları, Biz gerçek anlamda bir,   “Dünya Sevgi, Dostluk ve Dayanışma Günü” olarak algılayacak olursak; aklımıza ilk gelecek sanatçı ismi İlhan Telli olmalıdır.  İlhan Telli’yi beş yıl önce bugün, maalesef  9 Şubat 20l6 günü yitirmiştik. Mükemmel ve müstesna, çok özel bir sesin sahibi olan İlhan Telli, bu Sevgi Günlerini kadife sesiyle, gönül zenginliğiyle, romantizmiyle ve kültürel birikimleriyle en güzel ve en anlamlı anlatan, sesi ve müziğiyle başarıyla yansıtan çok özel bir kişiyiydi., 1967 yılından itibaren tam 49 yıldır çok yakından tanıdığım, Altın Kelebek ve Altın Mikrofon Ödüllerinin sahibi, ünlü  “TPAO Batman Orkestrası’nın” şefi ve solisti olan, birbirinden güzel  şarkı ve bestelerin sahibi “İlhan Telli Ağabeyimizi”de  rahmet ve minnetle anıyoruz. Güleç yüzlü, merhametli, iyi ve temiz kalpli, herkesi çok sevmiş ve hepimizi çok seven ve her gün mutlaka telefonlaştığımız İlhan Telli Ağabeyim ile ölümünden  15 gün önce Sanatçı Dostu Ergüder Yoldaş’ın cenazesinde buluşmuştuk.                                                               Geride bıraktığımız yıl bu günlerde, Efsane Belediye Başkanı  İhsan Alyanak döneminin efsane belediye yöneticilerinden  68’li yol arkadaşım Türker Tunalı ile yine İhsan Alyanak’ın çok sevdiği “Tepecik çocuklarından”, işletmeci ve şoför Simav’lı Sadık Türkmen’i çok zamansız kaybetmenin ve  toprağa vermenin acısını yaşamıştık. Ailelerine başsağlığı diliyorum. Allah rahmetini esirgemesin. Genç yaşta kaybettiğimiz Karşıyaka değerlerinden, başarılı spor hekimi, “Ortopedist plastik cerrah Dr. Bülent Zeren”i de ilk ölüm yıldönümünde, çeşitli etkinliklerle 20 Şubat’a kadar anacağız. Hepsinin ruhları şad olsun. Şubat ayının, artık;  telafisiz ve tesellisiz acılar yaşanmadan geçmesini diliyorum.    


PAYLAŞ

Yazara Ait Diğer Makaleler

03.08.2021 İsmail Sivri'siz geçen 14 Yıl

19.07.2021 Güzel ve anlamlıydı o eski bayramlar

05.07.2021 Bu Kalpler Sizleri Unutur mu?

28.06.2021 Haziran ayı kayıplarla geçti

15.06.2021 Haziran ortasında İzmir esintileri

07.06.2021 Moralı, Anıl, Piriştina'yı anmak...

24.05.2021 Tanju Okan'ın Efes Antik hayali

18.05.2021 Milli Mücadele'nin 102. Yılında, Atatürk 140 yaşında.

10.05.2021 5 değerli İzmirliyi anacağız

04.05.2021 Hoş geldin Mayıs

25.04.2021 23 Nisanların önemi ve 24 Nisan safsatası

17.04.2021 Kemeraltı'ndan Süleyman Ferit Eczacıbaşı geçti

11.04.2021 Ramazan'ımız kutlu olsun... Nisan Hüzünleri...

04.04.2021 Milli Polis Gününde Turan Güneş'i anmak..

28.03.2021 Dario Moreno, 100 Yaşında…

21.03.2021 İnsanlar bıraktıkları izlerle yaşatılırlar

14.03.2021 İzmir'de mart ortası esintileri

07.03.2021 İzmir'de mart esintileri

28.02.2021 Alyanak'ı, Kibar'ı ve Baradan'ları unutmamak

21.02.2021 Şubat değerlerimiz

24.01.2021 Ocak hüzünleri

17.01.2021 Hatırlarsanız, hatırlanırsınız...

03.01.2021 Yeni yılın 3. günü

27.12.2020 Birbirimizi sevmesek de saymak zorundayız

13.12.2020 2021'e az kala...

06.12.2020 İnsanlık ustaları ve insan hakları

29.11.2020 153. Yılında belediyelerimiz

15.11.2020 Kasım ortasında İzmir

02.11.2020 Hoş geldin Kasım, çok yaşa Karşıyaka

25.10.2020 Yaşasın Cumhuriyet

18.10.2020 Nutuk’un ve Gençliğe Hitabı'nın 93. Yılı kutlu olsun

04.10.2020 İzmir'de Ekim esintileri

20.09.2020 Hayat arkadaşını kaybetmek

13.09.2020 Artık sonbahardayız...

26.07.2020 Işılay Saygın, Gazi Heykeli ve İsmail Sivri

19.07.2020 Efsane Kaf Sin Kaf'lılar ve Temmuz değerlerimiz

02.07.2020 Denizcilik Bayramı

14.06.2020 Babalarımızın günü kutlu olsun

21.05.2020 Kutlu olsun

03.05.2020 Bu günler de geçecek

26.04.2020 İnançlarımız güçlü olsun

19.04.2020 Millet Meclisimiz 100 yaşında...

12.04.2020 İzmir de nisan esintileri

22.03.2020 Her şeyden önce sağlık...

08.03.2020 Erozyon ve Esin Özgener gerçeği

01.03.2020 Alyanak ve Kibar'ı ard arda anmak...

16.02.2020 Atatürk'ün iktisat ve adalet günü kutlu olsun

02.02.2020 Şubat esintileri

07.01.2020 Ocak hüzünleri...

25.06.2019 Atatürk'ün Karşıyaka'sında haziran esintileri

07.01.2019 Kapanan İzmir Fuarının ardından...

07.01.2019 Yarattığımız canavar: Holigan kültürü...

07.01.2019 Atatürk’ün İzmir İktisat Kongresi 95 yaşında

07.01.2019 Kasım'ın son esintileri...

07.01.2019 Karşıyaka Halkevi'nde yapılan Cumhuriyet Baloları

07.01.2019 Okan Yüksel yaşarken anıtlaştı

07.01.2019 İzmir'i özlemek için...

07.01.2019 9 Eylül

07.01.2019 Yok edilen anıtlar

07.01.2019 Temmuz esintileri...

07.01.2019 Ramazan, yardımlaşma, hayır, bereket olsun

07.01.2019 İzmir’de erozyon

07.01.2019 Ocak hüzünleri

07.01.2019 Yeni yaşlarını kutladık

07.01.2019 Terör hüzünleri artık son olsun

07.01.2019 1912 Dünya Karşıyakalılar günü kutlu olsun…

07.01.2019 149 yıllık belediyelerimiz…

07.01.2019 Atatürk Anısına, Planlı şehircilik, tasarım ve yenileme çalıştayı

07.01.2019 Karşıyakalı Atilla İlhan

07.01.2019 Sonbahar’da ayrıcalıklıdır, Güzel İzmir’imiz…

07.01.2019 Aydın Erten'i anmak ve İzmir’de Ağustos Esintileri

07.01.2019 İEF, Demokrasi, Barış ve Huzur Fuarı olsun

07.01.2019 Zamansız kayan yıldızlar…

07.01.2019 Ramazan Kültürdür, yaşatalım…

07.01.2019 Ramazan ayının fazileti

07.01.2019 Kent Zirveleri

07.01.2019 17 Nisanların önemi

07.01.2019 Esintiler

07.01.2019 Nisan etkinlikleri

07.01.2019 İzmir'i sevmek bir tutkudur

07.01.2019 14 Şubat kutlu olsun; 17 Şubat'lar unutulmasın!..

07.01.2019 Güzel İzmir'in gerçekleri

07.01.2019 Bir hüzün ayı

07.01.2019 Ocak esintileri...

07.01.2019 2016 yılından beklentilerim

07.01.2019 İzmir ve Karşıyaka belediyelerinin doğum günü

07.01.2019 Ekim aylarında yitirdiğimiz değerlerimizi nasıl unutabiliriz?

07.01.2019 Güzel ve anlamlıydı o eski bayramlar...

07.01.2019 Ah nerede eski fuarlar

07.01.2019 Ağustos hüzünleri ve 84 yıllık İEF

07.01.2019 İsmail Sivri’siz geçen 8 yıl…

07.01.2019 Gazi Heykeli 83 yaşında...

07.01.2019 Taçlanan esintiler…

07.01.2019 15 Haziran'ların önemi

07.01.2019 Behçet Uz'dan Tanju Okan'a; Mayıs esintileri...

07.01.2019 Bıraktıkları güzel izlerle anılan; ''Güzel İzmirliler''

07.01.2019 Fuar İzmir ve Kültürpark gerçeği

07.01.2019 Erosyonlaşma

07.01.2019 Değişim ve yenilikler ayı: Şubat

07.01.2019 Ocak'ın güzellikleri, hüzünleri...

07.01.2019 Ocak ayı...

07.01.2019 İyi ki bitiyor, gidiyor...

07.01.2019 Hoşgeldin, 2014'ün son ayı...

07.01.2019 76 yıldır yeniden keşfedilerek yaşatılan tek dünya lideri: ATATÜRK

07.01.2019 Cumhuriyetle yürüdük ve büyüdük biz bu yollarda...

07.01.2019 Bayramlar bizim kültürel değerlerimizdir...

07.01.2019 Geleceğin fuarı nasıl olmalı?

07.01.2019 Fuar açıldı...

07.01.2019 İzmir Gazi Heykeli, İzmir'in planlı kentleşme sembolü

07.01.2019 ERSİN FARALYALI

07.01.2019 KSK bir efsane başkanını daha yitirdi

07.01.2019 ATATÜRK’ÜN KARŞIYAKA’SINDA; “HAZİRAN BULUŞMALARI

07.01.2019 İZMİR’DE; “HAZİRAN SÖYLENCELERİ”…

07.01.2019 MORENO VE ATTİLA İLHAN’LA PARİS GÜNLERİ

07.01.2019 BIRAKTIKLARI GÜZEL İZLERLE ANILAN; “GÜZEL İZMİRLİLER”…

07.01.2019 NASIL BAŞKAN İSTİYORUZ?

07.01.2019 HOŞ GELDİN HAZİRAN

07.01.2019 HAZİRAN’DA YAŞAMAK VE YAŞATMAK …

07.01.2019 CUMHURİYET’İN DEĞERLERİYLE YAŞIYORUZ…


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?