ANA SAYFA > Yazarlar > Atila İnce > Liselere Tercih İşlemleri Nasıl Yapılacak?

Liselere Tercih İşlemleri Nasıl Yapılacak?

Atilaİnce
Sosyal Medya :
17 Temmuz 2020, Cuma 17:22
2423 kez okundu

Liselere Geçiş Sistemi Sınavı 20 Haziran 2020 Cumartesi günü 81 ilde yapıldı. Bu yıl ilk kez öğrenciler kendi okullarında sınava girdiler. İki oturum şeklinde uygulandı. İlk oturuma 1.472.088, ikinci oturma 1.472.303 öğrenci katıldı. 353 bin öğretmen görev yaptı.
Bu sene salgın hastalık nedeniyle sekizinci sınıfta eğitim gören 1.671.337 öğrencinin tamamı sistem üzerinden otomatik olarak başvurusu alındı.
1.472.088 öğrenci (yüzde 88,08) sınava katıldı.
2019 LGS sınavına 1.029.555 öğrenci girmişti. Geçmiş yıllarda LGS sınavlarına giren öğrenci sayısı bu civarlarda oluyordu. Bu sene 4+4+4 olarak bilinen kademeli eğitim sisteminin LGS sınavına giren ilk öğrencileri olması nedeniyle önceki yıla göre yüzde 43’lük bir artış gerçekleşti. Bu artışın nedeni 2012 yılında 60 ve 72 aylık çocukların aynı yıl okula başlaması.
İptal edilen soru yok. İki oturumda toplam 90 soru soruldu. Geçen yıla göre Fen Bilimleri testinin doğru cevap sayısında bir artış oldu. Anne ve babaların eğitim düzeyi arttıkça, öğrencilerin başarı düzeyinde bir artış görüldü. Öğrencilerin okul başarısı ile sınav başarısı arasında güçlü bir benzerlik olduğu görüldü.
42 farklı ilden 181 öğrenci soruların tamamını doğru cevaplayarak 500 tam puan aldılar. Kız öğrenciler matematik testi hariç diğer tüm testlerde erkek öğrencilerden daha başarılı sonuç elde ettiler.
Merkezi Yerleştirme Sınavı sonucuna göre; Fen Liseleri: 46 bin 710, Sosyal Bilimler Liseleri: 12 bin 846, Anadolu Liseleri: 71 bin 494, Anadolu İmam Hatip Liseleri: 42 bin 8, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri: 40 bin 70 öğrenci alacaklar.
Yerleştirme süreci; bir kez tercih, iki kez nakil tercihleri dönemi olarak üç dönem halinde öğrenciler tercih başvurusunda bulunacaklar.
İlk Tercih Dönemi; 20-29 Temmuz 2020 tarihleri arasında başvuruların alınması,
1. Nakil Tercih Dönemi; 10-14 Ağustos 2020 tarihleri arasında nakil tercih başvuruların alınması,
2. Nakil Tercih Dönemi; 17-21 Ağustos 2020 tarihleri arasında nakil tercih başvuruların alınması,
Hiçbir yere yerleşemeyen öğrencilerin yerleştirme işlemleri, 24-26 Ağustos 2020’de boş kalan kontenjanlara, İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarınca yapılan başvuruların değerlendirilmesi sonucunda gerçekleştirilecek.
Öğrencilerin ellerinde iki farklı kaynaktan elde ettikleri başarı sonuçları var.
Birincisi: Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında elde ettikleri başarı sonucu,
İkincisi: Öğrencilerin ikamet adresi, okul başarı puanları ve devam-devamsızlık durumuna göre elde ettikleri başarı sonucu,
Öğrenciler üç farklı okul grubuna tercihte bulunabilecekler
1. Yerel Yerleştirme ile Öğrenci Alan Okullar; Öğrencinin okul başarı puanları ve devam-devamsızlık durumuna göre elde ettikleri başarı sonuçlarına göre; Anadolu Liseleri, Anadolu İmam Hatip Liseleri ve Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri
2. Merkezi Yerleştirme ile Öğrenci Alan Okullar; Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı sonuçlarına göre; Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Özel Program ve Proje Uygulayan Anadolu Liseleri, Fen ve Sosyal
Bilimler Programı Uygulayan Anadolu İmam Hatip Liseleri ile Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin Anadolu Teknik ve Meslek Programları.
3. Pansiyonlu Okullar; Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı sonuçlarına ve okul başarı puanları ve devam-devamsızlık durumuna göre elde ettikleri başarı sonuçlarına göre; Tüm okul gruplarından pansiyonlu liseler,
Yani, LGS sınavına giren öğrenciler üç farklı gruptan tercih yapabilecekler. LGS sınavına girmeyen öğrenciler iki farklı gruptan tercih yapabilecekler.
Tercihler nasıl yapılacak?
1. Öğrenci ve velisi tarafından https://eokul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden yapılabilecektir.
2. Yapılan tercihler mutlaka ilgili ortaokul müdürlüklerine onaylatılacaktır.
3. Tüm öğrenciler, LGS’ye giren öğrencilerde dahil, Yerel Yerleştirme ile Öğrenci Alan okullara tercihte bulunmak zorundalar.
4. Yerel Yerleştirme ile Öğrenci Alan okullara tercihte bulunmayan öğrencilere Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Okullar ile Pansiyonlu Okullar tercih ekranı açılmayacaktır.
5. Yetenek Sınavıyla Öğrenci Alan Liseler ile Özel Öğretim Kurumlarına (Özel Liseler) kayıt (aday kayıt/ön kayıt) yaptıran öğrencilere tercih ekranı açılmayacaktır. Ancak bu öğrenciler, tercih süresi içerisinde kayıtlarını iptal ettirmeleri durumunda tercihte bulunabilecektir. Bu okullara kesin kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, tercihte bulunamayacaklar.
6. Öğrenciler, tercih yaparken ilk olarak;
a) Yerel Yerleştirme ile Öğrenci Alan Okullar ekranından tercih yapacaklar. Açılan ekranda renklerle belirtilen okulların özellikleri şöyle;
Yeşil renk; “Kayıt Alanında” öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu Kayıt Alanında yer alan Okullar. (İkamet ettiği il veya ilçedeki okullar)
Mavi renk; “Komşu Kayıt Alanında” öğrenci için ikamet adresine göre Komşu Kayıt Alanında yer alan okullar. (Örneğin; Karşıyaka ilçesinin Çiğli sınırları yakınında ikamet eden bir öğrenci için, ikametine yakın olan Çiğli ilçesindeki birkaç okul sistemden görünebilir. Yine Karşıyaka ilçesinde Bayraklı ilçesi sınırları yakınında ikamet eden bir öğrenci için, ikametine yakın olan Bayraklı ilçesindeki birkaç okul sistemden görünebilir)
Kırmızı renk; “Diğer” ise öğrenci için ikamet adresine göre bulunduğu Kayıt Alanında ve Komşu Kayıt Alanında olmayan il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarında bulunan okullar. (Türkiye’nin değişik il ve ilçelerindeki Liseler)
b) Yerel yerleştirme tercihlerinden ilk 3 (üç) okulu Kayıt Alanından (yeşil renk) seçmek şartıyla en fazla 5 (beş) okul tercihinde bulunabilecekler. Ancak; aynı okul türünden (Anadolu Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) en fazla 3 (üç) okul seçilebilecek.
Yani öğrenci, Yerel yerleştirme tercihi yaparken, beş tercihin içinde ilk üçü kayıt alanından olmak şartıyla okul türlerinden aynı okul türünden 3 (üç) okuldan fazla tercihte bulunamayacak.
Örnek bir tercih;
1. Gökyüzü Anadolu Lisesi (Kayıt Alanından)
2. Yaylalar Anadolu Lisesi (Kayıt Alanından)
3. Galaksi Anadolu Lisesi (Kayıt Alanından)
4. Bulutlar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Komşu Kayıt Alanı)
5. Denizler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Diğer)
Bu tercihte, ilk üç tercihi kayıt alanından olmak üzere, aynı türden en fazla üç okul (Anadolu Lisesi 3 okul ve Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 2 okul) tercih yapma kuralına uydum.
Bir örnek daha;
1. Gökyüzü Anadolu Lisesi (Kayıt Alanından)
2. Irmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Kayıt Alanından)
3. Tabiat Anadolu İmam Hatip Lisesi (Kayıt Alanından)
4. Kanyon Anadolu Lisesi (Komşu Kayıt Alanı)
5. Dere Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Komşu Kayıt Alanı)
Bu tercihte, ilk üç tercihi kayıt alanından olmak üzere, aynı türden en fazla üç okul (Anadolu Lisesi 2 okul, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 2 okul ve Anadolu İmam Hatip Lisesi 1 okul) tercih yapma kuralına uydum.
Son kez bir tercih örneği daha;
1. Gökyüzü Anadolu Lisesi (Kayıt Alanından)
2. Irmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Kayıt Alanından)
2. İklim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Kayıt Alanından)
4. Dağlar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Diğer)
5. Serin Hava Anadolu İmam Hatip Lisesi (Diğer)
Bu tercihte, ilk üç tercihi kayıt alanından olmak üzere, aynı türden en fazla üç okul (Anadolu Lisesi 1, Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi 3 okul ve Anadolu İmam Hatip Lisesi 1 okul) tercih yapma kuralına uydum.
Not: Okul adları mevcut okulların adları ile karışmasın, kafa karışıklığı olmasın diye okulların adlarını temsil adlar kullandım.
7. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullara tercihlerini yapan öğrenciler,
a) İstemeleri halinde merkezi sınavla öğrenci alan okullar için açılacak Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Okullar ekranından en fazla 10 (on) okul (Türkiye’nin herhangi bir il ve ilçesindeki merkezi sınavla öğrenci alan okullar),
b) Pansiyonlu Okullar tercih ekranından da en fazla 5 (beş) okul (Türkiye’nin herhangi bir il ve ilçesindeki okullar)
olmak üzere toplamda 20 (yirmi) okul tercihinde bulunabilecektir.
Tercih sonuçları 10 Ağustos’ta açıklanacak.
8. Tercih sonuçlarına göre bir ortaöğretim kurumuna yerleşen veya yerleşemeyen öğrenciler, 2 (iki) dönemde daha tercih yapabileceklerdir. Her iki dönemde; Merkezi Sınav Puanı ile öğrenci alan okullar en fazla 3 (üç), yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar en fazla 3 (üç), pansiyonlu okullar en fazla 3 (üç) okul tercihinde bulunabileceklerdir.
9. Nakil tercih döneminde tercih yapan öğrenci, ilk tercih yaptığı ve yerleştiği okul, nakil tercih döneminde yerleşemezse, ilk tercih yaptığı ve yerleştiği okul saklı kalacaktır. Yani yerleştiği okul kazanılmış bir hak olarak saklı kalacaktır.
10. Tercih yapmayan veya tercihleri doğrultusunda hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenciler, açık öğretim kurumlarına yönlendirilecektir.
Tüm öğrenci, anne ve babalara sağlıklı ve başarılı bir tercih dönemi diliyorum.


PAYLAŞ

Yazara Ait Diğer Makaleler

22.02.2021 Dostoyevski’nin “Yeraltından Notlar” Romanı

11.02.2021 Dostoyevski’nin “Kumarbaz” Romanı

05.02.2021 Fizyoterapist Eda Aslan’dan İnsanlık Dersi

01.02.2021 Tolstoy’un “Savaş ve Barış” Romanı

27.01.2021 Dostoyeviski’nin “Suç ve Ceza” Romanı

20.01.2021 Recep İvedik filmleri üzerine

14.01.2021 Travma paylaşımlarının ne yararı var?

08.01.2021 2020 Yılının Kahramanı Doktorlarımız Hemşirelerimiz ve Sağlık Çalışanlarımızdır

01.01.2021 Mutluluk

30.12.2020 Korku

26.12.2020 Üzüntü

21.12.2020 Kaygı

12.12.2020 Hurdacıdan çalar saat aldım

07.12.2020 Psikolojik sağlamlık

30.09.2020 30 Eylül Psikolojik Danışmanlar Günü kutlu olsun

25.09.2020 Neşet Ertaş’ı minnet ve saygıyla anıyoruz

20.09.2020 Çocukluğumuzdaki anılarımız yaşam kumbaramızdır

14.09.2020 İletişim Duygu Alışverişidir

08.09.2020 Taş’ın Hayatımızdaki Yeri

31.08.2020 Genç Kızlarımız Avrupa Şampiyonu

29.08.2020 Neden İyilik Ederiz..?

25.08.2020 Başkalarının Tesellisi Akılcı Olmalı

21.08.2020 İzmir’in Simgesi Hasanağa Bahçesi'ni Kirletmeyin

17.08.2020 Yüz Yüze Eğitimin Ertelenmesini Fırsata Dönüştürebiliriz

13.08.2020 Eğitim Fakültesi - 5

11.08.2020 Siyasal Bilgiler, İktisadi ve İdari Bilimler, İşletme ve İktisat Fakülteleri - 4

10.08.2020 Hukuk Fakültesi - 3

06.08.2020 Mühendislik ve Mimarlık Fakülteleri - 2

05.08.2020 Sağlık Alanında Eğitim Veren Bölümler - 1

30.07.2020 Meslek Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

23.07.2020 Liseleri Tanıyalım ve Hangi Liseyi Tercih Etmeliyim?

10.07.2020 Z Kuşağını Anlamak

04.07.2020 Y Kuşağı ile Nasıl İletişim Kurmalıyız?

01.07.2020 Kuşaklar

26.06.2020 Coronavirüs Sonrası Toplumsal Değişim

23.06.2020 Üniversite Adaylarına ve Anne-Babalara Öneriler

21.06.2020 LGS ve YKS'nin Haziran ayında yapılması doğrudur

19.06.2020 Ergüven: Önümüzdeki sezon Sultanlar Ligini hedefliyoruz


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?