ANA SAYFA > Yazarlar > Atila İnce > Genç Kızlarımız Avrupa Şampiyonu

Genç Kızlarımız Avrupa Şampiyonu

Atilaİnce
Sosyal Medya :
31 Ağustos 2020, Pazartesi 20:46
2309 kez okundu

Voleybol Genç Kız Milli Takımımız Avrupa Şampiyonu oldu. Final maçımızı 30 Ağustos saat 21.00’de  Sırbistan ile oynadık. Millilerimiz maçı 3-2 kazanarak Avrupa şampiyonu oldular. Bu sonuçla 2021’de Genç Kızlar Dünya Şampiyonası'na doğrudan katılma hakkı elde ettiler.

Tebrikler kızlar, bravo kızlar… Bu şampiyonluğun 30 Ağustos günü olması ayrı bir anlam taşıyor. 30 Ağustos Zafer Bayramımız, bu şampiyonlukla daha büyük bir anlam kazanmıştır. 30 Ağustos 1922’de biz bir zafer başlatmıştık, Avrupa’ya dedik ki; biz bitmeyecek bir zafere imza atmıştık..!

Avrupa Şampiyonu olan U19 Genç Kız Milli Takımımız şu oyunculardan oluşmakta;  2 Sude Hacımustafaoğlu (Smaçör), 5 Çağla Salih (Kaptan) (Pasör), 7 Elif Su Eriçek (Smaçör), 10 Lila Şengün (Pasör), 11 Hanife Nur Özaydınlı (Orta Oyuncu), 12 İlayda Uçak (Orta Oyuncu), 14 Sude Naz Uzun (Orta Oyuncu), 15 İpar Özay Kurt (Pasör Çaprazı), 18 Aleyna Göçmen (Smaçör), 19 Beren Yeşilırmak (Pasör Çaprazı), 21 Gülce Güçtekin (Libero), 26 Ege Melisa Bükmen (Smaçör).

22-30 Ağustos tarihlerinde Bosna Hersek ve Hırvatistan’ın ev sahipliğinde düzenlenen U19 Genç Kızlar Avrupa Voleybol Şampiyonası’nda B Grubunda ev sahibi Hırvatistan, Bulgaristan ve Fransa ile mücadele ettik. İlk maçımızı Bulgaristan ile oynadık, maçı 3-0 kazanarak turnuvaya galibiyetle başladık. Oyuncularımız hücumda ve savunmada üstün bir oyun sergileyerek maçı kolay kazandılar. İkinci maçımızı, ev sahibi Hırvatistan ile oynadık. Genç millilerimiz hücumda etkili, savunmada dikkatli ve iyi servisler atarak Hırvatistan’ı da yenerek, gruptan çıkmayı garantiledik. Üçüncü maçımızı Fransa ile oynadık. Bu maçta kötü bir oyun ortaya koyduk. Fransa, hücumda ve savunmada çok etkiliydi. Bizim kötü günümüzde olmamızı çok iyi değerlendirdiler. İlk seti almamıza rağmen 3-1 yenildik. Acaba, buraya kadar mı, karşımıza güçlü bir takım çıkınca gücümüz bu kadarmıymış gibi sosyal medyadan değerlendirmeler yapıldı.

Fransa maçından sonra, facebook’ta kurucusu ve yönetici olduğum "voleybolege" grubunda şu yazıyı paylaştım;

“U19 Genç Kız Takımımız, dün akşam Fransa'ya, ilk seti almamıza rağmen 3-1 yenildi. Milli takımımız iyi oynayarak kaybetmedi. İyi oynayarak kaybetseydik daha kötü olurdu. Kötü oynadığımız için kaybettik. Bazen takımlar, maç kaybederler. Uzun süreli turnuvalarda, moral ve motivasyonu aynı düzeyde tutmak o kadar kolay değil. Bazen yenilmeye de hakkınız var. Bazen takımlar uyum konusunda aynı ritmi gösteremeyebilirler. Bazı yenilgiler, takımları güçlendirebilir. Bu olumsuz durumu fırsata çevirebilme becerisi test edilebilir. Bir takımın geriye düştüğü ve kaybettiği zamanlarda, ekip üyelerinin iyileştirici ve geliştirici özellikleri ortaya çıkabilir. Bazı yenilgiler, istenmeyen duyguların boşalmasına neden olur, buda sağlıklı bir süreç doğurur. Oyuncular ve ekibimiz için, geriye düştüklerinde tekrar güç kazanabilme becerisi ve kapasitelerinin farkına varmalarına fırsat yaratabilir. Bu takım, uyumlu ve başarıya inanmış bir takımdır. Başarılar çocuklar, yolunuz açık olsun”

Voleybolda ülke olarak takım oyunu oynuyoruz. Takım oyunu ne demek, tüm oyuncuların görevlerini yerine getirmeye çalıştığı, takım arkadaşlarının eksik ve yanlışlarını tamamladığı, oyun içinde ve dışında oyuncuların işbirliği ve dayanışma içinde olduğu, takım oyuncularının birbiriyle ilişkilerinde organik bir bağ oluşturduğu, başarı hedefine birlikte yürüyen, birbirlerine güç veren, moral ve destek sağlayan ekip anlayışı veya felsefesi demektir.

Takım oyununda; pasörün yetişemediğine liberonun hamle yapması, liberonun uzanamadığına pasör çaprazının dokunması, smaçörün vuramadığı topa orta oyuncunun vurması. Oyun içinde ve dışında oyuncuların birbirleriyle yardımlaşması, dayanışma ve moral desteğinde bulunmasıdır.

Antrenörlerin liderlik becerisi, hedefe ulaşma sürecinde oyuncuların kapasitelerinin yarattığı güce eşdeğerdir. Milli Takımımızın Baş antrenörü Şahin Çatma hoca, Fransa maçından sonra oyuncularını saha kenarında topladı, sıcağı sıcağına maç sonu toplantısı yaptı.

Gemiyi en son terk eden kaptandır sözü boşuna söylenmiş bir söz değildir. Antrenörler, başarısızlık durumunda oyuncuları suçlar, kınar, ayıplarsa gemiyi ilk terk eden kişi olur. Lider, kendini izleyenler tarafından güven duyulan, başarıya inanmış, yüksek moral değere sahip biri olmalıdır. Şahin Hoca, maç esnasında ve maç sonu toplantılarında, canlı yayında gördüğüm beden diliyle, oyuncularına güven verdi, onları başarıya olan inançlarını giderek güçlendirdi, oyuncularının aklına ve ruhunu hedefe yöneltti.

Turnuvada grup maçlarında ilk iki maçı kolay kazanırken, üçüncü maçı kötü oynayarak kaybettik. Yarı finalde, iyi hücum eden ve etkili blok savunma yapan Belarus’u 3-1’le geçmeyi bildik. Takım oyunu oynayarak kazandık. Oysa Belarus fizik güç ve hücumda bizden daha etkililer. Oyunun genelinde biz onlardan daha etkili oyun ortaya koyarak finale adımızı yazdırdık.

Final maçı, 2019’da Ankara’da yapılan A Milli Takımlar düzeyinde Avrupa Şampiyonası’nın kopyası gibiydi. Rakip yine Sırbistan, maç yine karar setine uzadı, karar setinde her iki maçta olduğu gibi öndeydik. Tek fark, karar setinin sonuna kadar Genç Milliler oyuna olan konsantrasyonunu kaybetmeyerek, maçı 3-2 kazanmasını bildiler.

Finalde, ilk seti çok dikkatli oynayarak, daha az hata yaparak, etkili hücum ederek aldık. İkinci ve üçüncü sette Sırbistan, ileride büyük yıldız olacak pasör çaprazları Saviç ve smaçörleri Kocareviç ile etkili hücum ettiler. Birde üstüne üstlük uzun oyuncularıyla blok savunma yapınca, bizi durdurdular. İkinci sette çok fazla etkili olamadık, ancak üçüncü sette Sırbistan’ı yakaladık, hücumlarını doğru ve yerinde blok savunma yaparak hücumcularının hızını kestik. Sırbistan’ın en önemli özelliği etkili hücum etmeleri ve file önü blok savunma yapmaları. Arkaya atılan toplarda çok iyi değiller, çok iyi servis atamıyorlar.

Sırbistan’ı takım oyunu ile yendik. Her oyuncumuz, bir başka oyuncunun açığını kapattı. Oyun içinde arkadaşlarının üstün yönünü ortaya çıkaracak pas ve pozisyon yarattılar. Geriye düştüklerinde kazanacaklarına olan inançlarını kaybetmediler. Şahin Çatma gibi lider bir antrenörün saha dışında oyuncularına olan saygın bir iletişim biçimi, doğru taktik, kazanma azmi bizi zafere taşıdı.

Çok iyi hücum eden takımlar, skor olarak hep önde giderlerse kazanıyorlar. Skor olarak geriye düştüklerinde, takım oyunu oynamadıklarından takımın güç dengesi bozuluyor. Özellikle voleybolda, takım oyuncularının mevkileri itibariyle yetenek ve kapasite bakımından birbirlerine yakın olmalıdır. Bizim takımın oyuncuları yetenek ve kapasite bakımından birbirine yakın oyunculardan kurulu.

Her işte olduğu gibi voleybolda da strateji önemli. Finalde, Sırbistan bir buçuk setlik hücumda etkili oyununu maçın tamamına yayamadı. Çünkü, takımın diğer mevkileri, hücum oyuncuları gibi etkili değildi. Bizim oyun zekamız rakipten daha iyiydi. Oyuncularımız bunu fark etti. Sırbistan’ın maçın belli bir döneminde etkili oyunlarını maçın tamamında gösteremeyeceklerini iyi etüd ettiler. Hele karar setinde Sırbistan çok demoralize oldu. Hücum edemediler. İlk dört sayıyı bizim basit hatalarımızdan aldılar.

Zafere inananlar, zafer kazanırlar. Ancak bu durum, hedefe giden yolda akli ve bilimsel yöntemleri kullanarak gerçekleşebilir. Biz, Fransa yenilgisiyle pes etmedik, bu bir yol kazası dedik, işimize baktık.

Tebrikler kızlar, tebrikler Şahin Çatma hoca, tebrikler tüm ekip ve kocaman bir tebrikte Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ ve federasyonun tüm çalışanları. 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda kazandığınız anlamlı zafer, tüm ülkede büyük bir sevinç yarattı.

Teşekkürler kızlar, bu anlamlı günde böyle bir Zafer’e ihtiyacımız vardı. Geçmişte bu vatan uğruna canını vermiş şehitlerimize, bu Zafer ruhlarına şad olsun.

Genç kızlarda ikinci kez Avrupa şampiyonu olduk. Bu kızlarımız, geçen yıl 1. Lig takımlarında ve kulüplerinin genç takımlarında oynuyorlardı. Bir çoğunun maçlarını canlı izledim. Gelişerek ve üzerine koyarak ilerleyeceklerine olan inancım ve kanaatim güçlenerek devam ediyor. Bravo, Cumhuriyetimizin genç kızları, bravo Türk kadını, bravo genç kızlarımıza inanan Voleybol Federasyonu'muz ve teknik ekibimiz.

İçinde bulunduğumuz çağ, akıl ve bilim temelli çağ. Şahin Hoca akıl yolunu ve sporda bilimsel yöntemleri kullanarak başardı. Oyuncuları fiziksel olarak güçlendirirken fizyoloji bilimden; takımdaşlık, moral ve motivasyon bakımından psikoloji biliminden; oyun strateji, hedefe belirleme, hedefe inandırma, süreç yönetimi bakımından yönetim bilimin liderlik becerisinden yararlandı.

Avrupa’nın göbeğinde bayrağımızı göklere çektirdiniz,  istiklal marşımızı dinlettiniz. Bundan daha büyük başarı olur mu? Bundan daha büyük zafer olur mu? Bundan daha büyük sevgi olur mu?

Genç kızlar ve geleceğin kadınları hepimizi çok sevindirdiniz, çok mutlu ettiniz. Bu zaferinizle hepimizi kederde, tasada, kıvançta birlik ettiniz. Başarınız, denize atılan bir taşında dalgalanarak okyanuslara ulaşması gibi tüm yurtta, herkesin yüreğinde ve kalbinde yer etmiştir.

Bir kocaman tebrik de bu oyuncularımızın anne ve babalarına. Biliyorum, ne kadar emek verdiğinizi, çocuklarınız zamanında antrenmana yetişsin diye kendi zamanınızdan verdiğinizi… Salonlarda çocuklarınızı yalnız bırakmadınız, işiniz oldu, misafiriniz oldu, hasta oldunuz, çocuğumuz mutlu olsun, bizi arkasında hissetsin diye peşinden gittiniz. Şimdi bunun karşılığını Avrupa Şampiyonluğu kazanarak elde ettiniz. Tebrikler sevgili anneler, tebrikler sevgili babalar, sizi yürekten tebrik ediyorum. Avrupa’da bu ülkenin başını bir kez daha dik yapacak yürekli evlatlar yetiştirdiniz. Bunlar sizin emeklerinizle oldu. Ne kadar övünseniz hakkınız. Kocaman bir alkış sizlere…

Hepimiz, sizleri çok seviyoruz..!

Sevgi ve saygılarımla..!


PAYLAŞ

Yazara Ait Diğer Makaleler

22.02.2021 Dostoyevski’nin “Yeraltından Notlar” Romanı

11.02.2021 Dostoyevski’nin “Kumarbaz” Romanı

05.02.2021 Fizyoterapist Eda Aslan’dan İnsanlık Dersi

01.02.2021 Tolstoy’un “Savaş ve Barış” Romanı

27.01.2021 Dostoyeviski’nin “Suç ve Ceza” Romanı

20.01.2021 Recep İvedik filmleri üzerine

14.01.2021 Travma paylaşımlarının ne yararı var?

08.01.2021 2020 Yılının Kahramanı Doktorlarımız Hemşirelerimiz ve Sağlık Çalışanlarımızdır

01.01.2021 Mutluluk

30.12.2020 Korku

26.12.2020 Üzüntü

21.12.2020 Kaygı

12.12.2020 Hurdacıdan çalar saat aldım

07.12.2020 Psikolojik sağlamlık

30.09.2020 30 Eylül Psikolojik Danışmanlar Günü kutlu olsun

25.09.2020 Neşet Ertaş’ı minnet ve saygıyla anıyoruz

20.09.2020 Çocukluğumuzdaki anılarımız yaşam kumbaramızdır

14.09.2020 İletişim Duygu Alışverişidir

08.09.2020 Taş’ın Hayatımızdaki Yeri

29.08.2020 Neden İyilik Ederiz..?

25.08.2020 Başkalarının Tesellisi Akılcı Olmalı

21.08.2020 İzmir’in Simgesi Hasanağa Bahçesi'ni Kirletmeyin

17.08.2020 Yüz Yüze Eğitimin Ertelenmesini Fırsata Dönüştürebiliriz

13.08.2020 Eğitim Fakültesi - 5

11.08.2020 Siyasal Bilgiler, İktisadi ve İdari Bilimler, İşletme ve İktisat Fakülteleri - 4

10.08.2020 Hukuk Fakültesi - 3

06.08.2020 Mühendislik ve Mimarlık Fakülteleri - 2

05.08.2020 Sağlık Alanında Eğitim Veren Bölümler - 1

30.07.2020 Meslek Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

23.07.2020 Liseleri Tanıyalım ve Hangi Liseyi Tercih Etmeliyim?

17.07.2020 Liselere Tercih İşlemleri Nasıl Yapılacak?

10.07.2020 Z Kuşağını Anlamak

04.07.2020 Y Kuşağı ile Nasıl İletişim Kurmalıyız?

01.07.2020 Kuşaklar

26.06.2020 Coronavirüs Sonrası Toplumsal Değişim

23.06.2020 Üniversite Adaylarına ve Anne-Babalara Öneriler

21.06.2020 LGS ve YKS'nin Haziran ayında yapılması doğrudur

19.06.2020 Ergüven: Önümüzdeki sezon Sultanlar Ligini hedefliyoruz


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Cengiz Şimşek Cengiz Şimşek 01.09.2020

Kalemine sağlık Atila Öğretmenim.

Cengiz Şimşek Cengiz Şimşek 01.09.2020

Kalemine sağlık Atila Öğretmenim.

Atila İNCE Atila İNCE 01.09.2020

Cengiz bey, güzel düşüncelerinize teşekkür ederim.

yükleniyor

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?