ANA SAYFA > Yazarlar > Araştırmacı Bedri Cumhur Doğu > Zorlu Yolculuk: Midilli – Bölüm 2

Zorlu Yolculuk: Midilli – Bölüm 2

Araştırmacı Bedri CumhurDoğu
Sosyal Medya :
09 Mart 2022, Çarşamba 18:05
690 kez okundu

İlk bölümünde Karşıyaka’mızın önce denizcilik işletmeleri tarafından Uşak vapuru ile Paskalya yortusunda Midilli’de olacak şekilde organize edildiği, ancak denizcilik idaresinin hava şartları sebebiyle kafilemizi götürmekten vazgeçtiğini, sonrasında uluslararası güzergahta seyahat edebilen Gülcemal Vapuru’nun bu organizasyon için olumsuz cevap vermesine müteakip, umumi katibimiz Cemal Ahmed (Umar) bey’in şahsi girişimleri ile Dikili’de özel motor (vapur) kiralayıp Midilli seyahatinin gerçekleştirileceğini, karayolu üzerinde Menemen şehidi Kubilay’ın mezarına ziyareti ve oradan Dikili’ye geçildiğini aktarmıştık.

Daha sonra, Dikili’de Cemal Ahmed bey’e söz veren özel vapur kaptanlarının sonradan vazgeçmesi sebebiyle İzmir spor kamuoyunun gazetelerde denizcilik işletmelerini, bu seyahat ve temasın asıl önemini anlamadıkları sebebiyle kınadığını, ancak uzun saatler sonrasında Kaplan isminde bir vapurun Bademli limanından Midilli’ye gitmeyi kabul ettiğini, Kaplan’ın da gece kayalıklara çarpmaktan korkması sebebiyle motorunun bozuk olduğunu bildirip, gitmek istemediğini aktarmıştık.

Dönem gazetelerinde Denizcilik idaresini kınamayan yok desek yeridir.

Karşıyakalıların centilmence yaptığı Yunanistan ziyaretleri hakkında gazetelerde:

 

  • Centilmen Karşıyakalılar, Midilli’ye, Sakız’a gittiler. Yunan gençleriyle sevişerek, anlaşarak geldiler. Buna eminiz ki bugün Midilli, Sakız’daki Yunanlılar; Karşıyakalı sportmenlerimizin o güzel adaları ziyaretlerinden sonra Türkiye’yi ve Türkleri sevmeye başladılar!

 

 

KARŞIYAKALILAR GECEYİ TAŞ VE KUMLARIN ÜZERİNDE GEÇİRİYOR!

 

GEMİMİZ ÜÇ DİREKLİ

    HEYAMOL… HEYAMOL…

TAYFASI ÇAPRAZ YELEKLİ

HEYAMOL… HEYAMOL…

KAPTANI ASLAN YÜREKLİ

HEYAMOL… HEYAMOL…

FERMANLIYIZ DÖNMEYİZ GERİ

HEYAMOL DEYİN TAYFALAR

 

 

Karşıyaka kafilesi arasında, kayalıklara çarpıp alabora olmaktan korkan kaptanı tehdit edip yola çıkmaya zorlayanlar olmuş olsa da,  kötü bir neticeye düşmemek için geceyi vapurda geçirmek en mantıklısı idi ve herkes başını dayayacak bir yer aramaya başlamıştı.

Önce, kafilede bulunan hanımlar kaptan kamarasına yerleştirildiler.

Milli şerefimizi gösterecek genç futbolcularımız ise baş altındaki kamarada soğuktan ve yağmurdan korunmaya çalışılıyordu.

Kafilenin önemli bir kısmı ise taş ve kumlar üzerinde uyumaya mecbur kalmışlardı.

Gece yarısına doğru bu sefer de açlık ve susuzluk baş göstermişti. Midilli’ye henüz varamadan su üzerinde suya muhtaç kalmışlardı!

Gece yarısı sonrası bütün bu zorluklara rağmen neşesini bozmayan kafilede, bir aralık Kuva-yi Milliye kahramanlarımızdan Saraç Riza bey’in yerlerde bir şeyler aradığını görenler sormuşlar:

  • Hayrola, ne arıyorsun?
  • Taşların yumuşaklarını arıyorum!

KAFİLEDE BİR KAHRAMAN: RIZA SARAÇ BEY!

Bu arada o tarihte 54 yaşında olan, Türk süvarilerini ilk karşılayanlardan Saraç Riza bey’i de rahmetle anıyorum.

Riza bey hakkında basın tarihimizden bir hatıra kalması açısından ilk kez biraz bilgi vereyim:

Osmanlı zamanında türeyen palikaryalarla göğüs göğüse çarpışan kahramanlarımızdan bir babayiğittir Saraç Riza!

Şimdiki gibi çakma zeybeklerden değil ha, bütün Ege bölgesinin en tavırlı, en kitaba uygun Zeybek oynayanlarındandır.

Hatta öyle ki Atatürk’ün misafiri İran Şehinşahı’nın  ziyaretlerinde zamanın en iyi zeybeği aranmış, nihayet Saraç Riza bey şah ve paşamız hazretlerine gösteri sunmuştur. İlerleyen zamanlarda nasipse daha detaylı bilgilerini aktaracağız.

İZMİR TELAŞ İÇERİSİNDE HABER BEKLİYOR!

Bademli koyunda ıztırapla sabahlanırken, İzmir’deki aileler, eş-dost ve büyükler telaşa düşüyorlar.

Kaf Sin Kaf’ın hâmi reisi(günümüzde fahri, himaye eden başkan olarak nitelendirebiliriz.) İzmir Müstahkem Mevkii Kumandanı Hüseyin Hüsnü (Erkilet) Paşa kafilenin izlerini bulmaya çalışıyor. Hatta öyle bir zaman geliyor ki telgraf hatları yalnızca Kaf Sin Kaf’lılar için çalışıyor.

“Hüseyin Hüsnü Erkilet Paşa kimdir?” diye sorulacak olursa, Osmanlı’nın son dönem kurmay subaylarından olup, Kurtuluş savaşına kurmay Türk subayı olarak katılmış, gösterdiği azim, kararlılık, mücadele ve entelektüel kişiliği ile savaş süresince çok önemli görevleri ifa etmiştir.

1930 yılı olağanüstü kongremizde kulübümüzün hâmi reisliğini de üstlenen paşa,1932 yılında Tümgenerallikten emekli olmuştur. Ancak tüm ömrü devletimize hizmet ile geçen paşa, 1941 yılında 2.Dünya savaşı sırasında Almanların Doğu cephesinde karargahında Hitler ile görüşmüş, Hitler’in karargahında ağırladığı ilk Türk paşası olması Türk-Alman ilişkileri açısından da önemlidir.

Enver Paşa gibi Türkçü/Turancı çizgisi hasebiyle Hitler için de General Erkilet, Türkiye’nin Sovyet Rusya’ya karşı Almanların yanında savaşa girmesine katkısı olacağına inanılan bir isimdir.

Ancak sanıldığının aksine General Erkilet’in (kamuoyunda etkili bir isim olmasına rağmen) özellikle askeri konulardaki görüşleri Cumhurbaşkanı İsmet İnönü tarafından pek dikkate alınmamıştır.

Bu bilgilerden sonra seyahate dönersek, Paşa Hazretleri; Dikili’ye çektikleri telgraf ile soruyorlar hareket edildiği bilgisini alıyorlar. Halbuki hareketten 4 saat sonra Midilli’den gelen telgraf oraya henüz ulaşmadıkları yönünde…

Ertesi gün Midilli’ye varana kadar azap ve heyecan içerisinde bekleyen hâmi paşanın bu korkusuna sebep olan ise seyrisefain idaresinin telsizle vermiş olduğu:

  • Gülcemal programını değiştirip, yolu üzerinde bile olsa Midilli’de duramaz!

Cevabında olduğu açık ve nettir.

Dönem gazetelerinde aktarıldığı şekilde, Atatürk’ün “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” sözüne fiilen iştirak etmek ve sporculuğumuzu dost topraklara götürmek isteyen kafilemizi bu duruma düşüren Seyrisefain / Denizcilik idaresidir.

 

MİDİLLİ’YE VARIŞ

Kafilemiz sabah saat 08:00 civarında Bademli koyundan yola çıkıyor. Yaklaşık iki saat sonra Midilli kordonuna varıldığında, ortalıkta kimseciklerin olmadığı gözüküyor. Sonradan anlaşılıyor ki dünkü sert havadan dolayı kafilenin gelemediğini düşünüyorlar.

Gemiye gelen jandarma ve doktor kafilemizi candan selamlayarak derhal sahile kayık göndererek Aris kulübü erkanına kafilenin geldiğini haber veriyorlar.

Karşıyaka Spor Kulübü kafilesi, Aris kulübünün kıymetli reisi, umumi kaptanları ve eşraftan bazıları tarafından sandallardan indirilip, sonunda adaya ayak basabiliyor.

Kulüp erkanı tarafından üç otele yerleştirilen Karşıyakalılar, kimisi dinlenmeye kimisi de üstünü başını Kaplan’ın pisliğinden temizlemekle meşgul oluyor.

Otelde biraz uyuyup üst başlar temizlendikten sonra davetli bulunulan Pallesviyakos – Panionios futbol maçına geçmek için otelden çıkılıyor.

Pallesviyakos (Παλλεσβιακός) Midilli adasının 1923 yılında kurulmuş kulübüdür. Pallesviyakos ile Kaf Sin Kaf tarihinde 1955 yılında Midilli’de yapmış olduğumuz maç herkes tarafından bilinir.

Panionios GSS (Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης ) ise bildiğiniz üzere 1890 yılında İzmir’de kurulmuş ve fakat istirdad(kurtuluş) sonrası Yunanistan/Atina’ya taşınmış Rum kulübümüzdür.

2 sene önce iki takımın maçında Panionios’un 6-2 gibi büyük bir farkla galip geldiği dolayısı ile tüm ada halkı bu maça bir intikam maçı olarak bakmaktaydı.

Ve Midilli gençleri Pallesviyakoslular bu intikam maçında Atinalı gençler Panionios’u 7-3 gibi bir skorla yenmişlerdir. Bu maçın orta hakemliğini, ilk milli futbolcularımızdan Nevzat bey, yan hakemliklerini ise Rıza ve Ziya beyler üstlenmişler ve başarı ile ifa etmişlerdir.

Maçtan sonra ise Atinalı, Midillili ve Karşıyakalı gençler Panionios şerefine Kapris salonunda verilen baloda hep birlikte ve samimi bir şekilde YAŞA! / ZİTO(ζητω)! Sesleri arasında dans ettiler, eğlendiler, güldüler ve güzel bir gece geçiriyorlardı…

İki ülke gençliği selamlaştılar, kulüp marşlarını söylediler ve uzun uzun alkışlandılar…

Ertesi gün üç kişilik bir heyet halinde konsolosumuz Ahmed Nesimi bey’in mihmandarlığında, valiyi ve belediye başkanını ziyaret ettik. Ahmed Nesimi bey bizi büyük bir nezaketle karşılıyordu.

Aynı gece yine Aris kulübü tarafından Karşıyakamızın şerefine bir müsamere düzenlendi. Milli danslar yapıldı ve piyangolar oynandı.

Devam edecek…

 


PAYLAŞ

Yazara Ait Diğer Makaleler

15.03.2024 Muharrem Candaş ve Fazlı Arınç Türk Güreşinin Efsane Karşıyakalıları

08.03.2024 Cumhuriyet Dönemi Su Sporları Gururumuz Alparslan, Rasim ve Muhiddin

24.02.2024 Atatürk’ün İzlediği İlk ve Tek Tenis Müsabakası

14.02.2024 Bülent Zeren Unutulmadı / Karşıyakalı Petriçe

25.01.2024 Samim Kocagöz’den Spor Psikolojisi / Suat Gürbüzer ve Bülent Öztosun

12.01.2024 Queen's Park Rangers İzmir'de

29.12.2023 Milli Müdafilerimizden Lap Lap Lütfi

14.12.2023 Cumhuriyetin Muhafızı Karşıyaka / Türkiye Şampiyonu Muhafızgücü İzmir’de

30.11.2023 Atletizm'de Türkiye Şampiyonu: İbrahim Bey

09.11.2023 Kaf Sin Kaf'tan İsmet Paşa'ya Yıldırım İşaretli Telgraf / Bölüm 3

27.10.2023 Kaf Sin Kaf'tan İsmet Paşa'ya Yıldırım İşaretli Telgraf / Bölüm 2

14.10.2023 Kaf Sin Kaf'tan İsmet Paşa'ya Yıldırım İşaretli Telgraf / Bölüm 1

29.09.2023 İstanbulspor İzmir'de

10.09.2023 Bir Efsanenin Ardından: Mustafa Baykara (Bir Baba Hindi)

29.08.2023 Karşıyakamızın İlk Yönetim Kurulu - Son Yönetim Kurulu

14.08.2023 İstanbul'un yüz yıllık hegemonyası! / Refik Osman Top'un ziyaretleri

31.07.2023 Dostluk ve Barış Maçları / Denizciliği Tesis Eden Karşıyakalı: Rifat Bey

16.07.2023 Kaf Sin Kaf’ın Ping Pong Maçı – İlk Hakemlerimiz

27.06.2023 Spor tarihimizde yarım kalan Darüşşafaka maçı -1925

15.06.2023 Bisiklet tarihi / Bucalıların misafirperverliği

18.05.2023 Türkiye Yelken Şampiyonu: Karşıyaka

15.05.2023 Denizciliğin Başkenti: Karşıyaka

23.04.2023 Bilinmeyenle karşılaşmak

15.03.2023 Geçmişe Yolculuk / FB İlk Yurtiçi Seyahatinde Karşıyaka Belediyesi Ziyafet Listesi

24.02.2023 Anadolu’dan Göğe Selam Olsun

31.01.2023 146 Yıldır Spor Sahnesinde Rum Kulüpleri – Ermis/Pera/Beyoğlu

19.12.2022 Bugün 19.12, Dünya Karşıyakalılar Günü

10.11.2022 9 Eylül Kupası'nı Kaf Sin Kaf kazandı

29.10.2022 KAF SİN KAF’ın malül gazisi: Mustafa Cemal Ahmed Umar

09.09.2022 9 Eylül Kutlu Olsun!

30.08.2022 Zafer ve Tayyare Bayramı & Şehid Tayyareci Binbaşı Fazıl Bey

09.07.2022 Ay-Yıldız Meselesi & İsmet Paşa’nın Karşıyaka Spor Kulübü Ziyareti

31.05.2022 Yasaklar ve Kaf Sin Kaf!

19.05.2022 Donanmamızın Şanlı Kruvazörü: Hamidiye; Karşıyaka’ya Hoş Geldiniz

24.04.2022 Zorlu Yolculuk: Midilli – Bölüm 3

14.02.2022 Zorlu Yolculuk: Midilli

01.02.2022 İzmir Dayanışmanın Şehri

14.01.2022 Çitlembik ağacı ve Agora

10.01.2022 Bornova'nın ilk Türk kulübü: Bornova Gençler Birliği / KSK Bornova Lokali-1933 / Yamanlar Spor -1937

19.12.2021 Bornova Karşıyakalıdır!

12.11.2021 Kaf Sin Kaf Bisikletçileri

01.11.2021 1 Kasım 1912 - 1 Kasım 2021 Biz Karşıyakalıyız!

13.10.2021 Gazi Paşa’mız Karşıyaka’da – Atatürk’ün Adımlarıyla Karşıyaka

06.09.2021 Yavuz geliyor, Yavuz

22.08.2021 Körfezin ayırdığı biraderler… Karşıyaka Göztepe tarihteki ilk maç

26.07.2021 Konuşan Karşıyaka fotoğrafları - Karesi Mıntıkası Şampiyonu İzmir'de

17.06.2021 KSK tarihinde Macaristan dostluğu ve rekabeti

19.05.2021 İzmir'in ilk deniz müsabakaları-1924

16.04.2021 Karşıyaka İdman Ocağı - Karşıyaka'nın gençleri

07.03.2021 İzmir'in rengi: İtalyan Garibaldi/Spor Alemi Kupası Karşıyaka'nın

13.02.2021 Ay-Yıldızlı şanlı armamızı yurt dışında ilk kez dalgalandıran Karşıyakalı…

13.01.2021 Karşıyaka-Vefa-Altınordu-Muhtelit

19.12.2020 Dünya Karşıyakalılar Günü ve Karşıyaka’nın Konuşan Fotoğrafları:


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?