ANA SAYFA > Yazarlar > Araştırmacı Bedri Cumhur Doğu > Kaf Sin Kaf'ın hâl-i pürmelâli

Kaf Sin Kaf'ın hâl-i pürmelâli

Araştırmacı Bedri CumhurDoğu
Sosyal Medya :
18 Mayıs 2024, Cumartesi 00:09
302 kez okundu

"Hali pür melal" ifadesi, eski Türkçe bir ifade olup, bir kişinin içinde bulunduğu durumun sıkıntılı, üzüntülü veya dertli olduğunu ifade etmek için kullanılır.

Bu yazımızda tarihi bilgilere bir es verip, Kaf Sin Kaf’ımızın güncel durumuna katkıda bulunma gayreti ile yazmak istedim. Bir sonraki yazımızda bu konu ile paralel olacak şekilde, kulübümüzün kurucularından, yıllarca genel sekterliğini yapmış olan Milli Mücadele kahramanı Malûl Gâzi M.Cemal Ahmed Umar’ın aktarımıyla erken Cumhuriyet dönemindeki kulüp vizyonundan bahsedeceğiz.

Geçen yazımızın ilk bölümünde kulübümüzün güncel durumunu değerlendirmiştik. Tüm branşlarda mevcut yönetimin başarısızlığından bahsetmiştik.

Tabi bu konu her ne kadar güncel yönetimi ilgilendirse de geçmişten gelen bir atalet camiamızda mevcut. Açıkça belirtmek gerekirse bizim kulüp yönetimi olarak paraya ihtiyacımız yok, vizyona ve akıllı yöneticilere ihtiyacımız var.

1912 yılında bir başkaldırı ile kurulmuş kulübümüzün manevi şahsiyetini ayağa kaldırmak vizyon işidir. Bizim taraftar olarak önce yapmamız gereken yapılan hataları ve eksiklikleri sorgulamak ilk işimiz olmalıdır.

Spor kulüplerinin kurumsallaşması, günümüzde spor endüstrisinin önemli bir parçası haline gelmiştir. Kurumsallaşma süreci, spor kulüplerinin daha profesyonel yapılar oluşturmasını, yönetim modellerini geliştirmesini ve ekonomik güçlerini artırmasını içerir. Bu süreç, kulüplerin sportif başarılarını sürdürülebilir kılmak ve rekabet gücünü artırmak için kritik öneme sahiptir.

Kimseye ders anlatma derdimiz yok ama hepsi birer iş insanı olan yönetim kurulumuza naçizane tavsiyelerimi sıralamak istiyorum, kurumsallaşmanın temel unsurları arasında şunlar bulunmaktadır:

  1. Stratejik Yönetim: Kulübün vizyonu, misyonu ve iş yapma felsefesi belirlenir.
  2. Profesyonelleşme ve Tesisleşme: Yönetim, teknik ekip ve sporcuların profesyonel standartlarda çalışması sağlanır. Şampiyonluklardan belki de daha önemli olan şey tesis yaratmaktır. Karşıyaka Stadı ve 100 dönüm arazinin bir an evvel kulübe kazandırılması her şeyden daha önemlidir.
  3. Marka ve Pazarlama: Mazisi pek az kulübe nasip olan bir kulübüz. Kulübün marka değerinin artırılması ve pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi hedeflenmelidir.
  4. Mali İşler: Finansal kaynakların etkin yönetimi ve gelirlerin artırılması üzerinde durulur.
  5. Kurumsal Sosyal Sorumluluk: Kulüpler, toplumsal değerlere ve normlara uygun hareket eder ve sosyal sorumluluk projeleri geliştirir.
  6. Şeffaflık ve Hesap Verebilirlik: Karar alma süreçleri ve finansal işlemler açık ve şeffaf bir şekilde yürütülür.

Bunlarla iç içe geçmiş konuları zenginleştirebiliriz. Kulüplerin altyapılarına yatırım yapmaları, genç yetenekleri keşfetmeleri ve geliştirmeleri de büyük önem taşımaktadır.

Bu konularda kafa yoran Karşıyakalı genç kardeşimiz Yekta Doğan’ın kişisel sosyal medya hesabından yayımladığı kulübümüzün kurumsallaşması adına reçete olabilecek bilgileri noktasına virgülüne dokunmadan yayımlıyorum. Teşekkürler sevgili Yekta.

“Uzun süredir spor pazarlamasında ülkemizin önde gelen ajanslarından birinin bünyesinde yer alan bir Karşıyakalı genç olarak kulübümüzün kurumsal tarafta neleri daha iyi yapması gerektiği konusunda bir flood hazırladım. Naçizane kendi görüşlerimdir, mutlaka çok daha iyi fikirleri olan büyüklerim/küçüklerim vardır, sizlerin de fikrini merak etmekle birlikte başlık başlık ayırdğım flooda başlıyorum.

-           MANEVİYAT

Endüstriyelleşmiş spor sektöründe tarihi ve kültürü ile var olan ender kulüplerden biriyiz. Peki ne kadar anlatabiliyoruz? Resmi hesaplarımızın biyografisinde ‘Mustafa Kemal Atatürk tarafından Ay-Yıldız’la onurlandırılmış kulüp’ ibaresi niye yok mesela?

Kulüp, tarihimiz hakkında gerekli araştırmayı yapmıyor. Tarih Kurulumuz yeterli değil, gençlere dokunabilecek bir bilgi akışı yok. Eskiler biliyor, yeniler öğrenemiyor. Kulübümüz yeşil-kırmızı renklerinin nereden geldiğine dair pek çok uydurma bilgi dolaşıyor. Ve daha bir çok konuda bulanık kısımlar var.

Kurumsal bir bilgi paketimiz yok. Renklerimizin tarihinden logolarımıza, faaliyet gösterdiğimiz branşların tarihinden kurucumuz Zühtü Bey’in biografisine kadar pek çok tarihi bilginin belgeleriyle ispatlanmış halde web sitemizde yer alması gerekir. Büyüklerimizin tarihi sadece bilmesi yetmez, biz gençlere de sosyal medya ve web sitesi kanalıyla doğru bir iletişimle iletmesi gerekir.

-           WEB SİTESİ

Web sitemiz yok. Kulübümüzün kurumsal gelişmelerini ve sponsorluklarını görebileceğimiz bir web sitesi oluşturmak ve bu web sitesinde kurumsal iletişime yer vermek de çok önemli.

-           REKLAM VE SPONSORLUK

Kulübümüze ulaşmak isteyen sponsorlar veya one-shot iş yapmak isteyen markalar bize ne kadar ulaşabiliyor? Cevap: Ulaşamıyor. Eğer Karşıyakalı bir iş adamı değilseniz kulübümüzün iletişim kanallarından resmi bir sponsorluk süreci yürütmeniz çok zor.

Kulübümüzde maddi gelir getirecek sponsorluklara ulaşabilecek bir birim yok. Marketing departmanımız yok. Dolayısıyla 2024 Dünya’sında bir kurumsal iletişim sürecimiz yok.

Marka yönetimine sahip değiliz. Mutlaka ama mutlaka kulübümüzün pazarlama-markalaşma ofisine sahip olması gerekir. Burada da Karşıyakalı ve Karşıyaka Spor Kulübü ekosistemini bilen insanlar görev almalı. Burada 2 kişiye verilecek maaşın kulübe dönüşleri yıllık milyonlarca lirayı rahatlıkla bulur, bulmalı.

Mustafa Kemal Atatürk Karşıyaka Spor Salonu ve Çiğli Selçuk Yaşar Tesislerimiz gibi önemli değerlere sahipken bu değerlere gelebilecek sponsorlara yeri geldiğinde bizim ulaşmamız gerek. Yaratıcı aktivasyonları en iyi kulübü bilen ve özümsemiş genç ve yetenekli arkadaşların başarabileceğini düşünüyorum.

  • STAJ ve GÖNÜLLÜLÜK

Karşıyaka, eğitim seviyesinde ülkemizin en önde gelen ilçelerinden biri, hatta oran olarak en yüksek oranda lisans öğretimi gören insan sayısına sahip ilçe. Dolayısıyla staj konusunda, özellikle finans-muhasebe-marketing-fizyoterapi-psikoloji vs. gibi sporun direkt içinde yer alan konularda elimizde çok büyük bir genç Karşıyakalı ağı var. Ne kadar kullanabiliyoruz? Gönüllü konusuna ise hiç girmeyeceğim zira çarşaf çarşaf CV ileten arkadaşlar yerine pek de bir yetkinliği olmayan arkadaşların seçildiğini görüyoruz.

Spor liseleri ve spor akademileri de burada etkin olarak görev alabilecek öğrencilerle dolu. Staj veya gönüllü olarak ulaşılacak gençler hem alanlarında çok fazla çalışarak kulübe katkı verecek hem de kulüp onlara muhteşem bir kariyer başlangıcı sunmuş olacak. Karşıyakalı gençler kazanacak, Karşıyaka Spor Kulübü kazanacak. Karşıyaka Spor Kulübü’nün gençlerce tamamen benimsenmesine olan katkısından bahsetmiyorum bile.

  • STORE

Store konusunda kulübün gerekli tasarım ve fikir desteğini düzenli olarak sağlaması çok önemli. Taraftardan gelen tasarımlar her ne kadar göz ardı edilse de kulübün satış yapacağı kişiler taraftarlar. Yani çok da söylenecek bir şey yok, Store’un ve kulübün taraftara (Yani bir nevi müşteri kitlesine) kulak vermesi şart. (Örn: Kenny Gabriel maskesinin tekrar üretimi, 100. Yıl formasının tekrardan üretimi vs gibi basit istekler artık görülmeli, duyulmalı.)

  • SOSYAL MEDYA

İçerik yok, akımları takip etmek yok. Özellikle basketbolda liginin çok çok gerisinde kalmış, küme düşmüş bir sosyal medya anlayışı var. KSK Basket, adını KSK Basket Haber olarak değiştirse kimse yadırgamaz diye düşünüyorum. Maç günü bilgisi, bilet bilgisi, oyuncular salona giriyor, ilk 5, maç sonucu ve Hoca’nın açıklamaları dışında bir akış yok. Sosyal medya ciddi maddi gelir getirecek bir alanken ve biz de basketbolda ülkenin en önde gelen 3 takımından biriyken sahada yaptıklarımızı sosyal medyada yapamayarak geride kalıyoruz ve hem imaj olarak hem maddi olarak büyük kayıplara uğruyoruz.

Kulüp sosyal medyamızda bazı önemli maçlardan alınan galibiyetler sonrasında kurumsal çizgiye bozmayacak mizahlara yer verilmeli. Maalesef bu da yok. KSK sosyal medyası Karşıyakalıları yansıtmak istiyorsa makara içerikler üretmek zorunda. Çünkü biz buyuz, keyfine ve eğlencesine düşkün bir yerde yaşıyoruz.

Diğer tüm branşlarımızda da farklı bir durum yok. Futbolda sosyal medya ekibimiz olmadığı için işler doğal olarak muhteşem ilerleyemiyor ancak bunun yanında gönüllü alımı da yapılmıyor ve ekipten yoksun bir şekilde içeriksiz bir işleyiş devam ediyor. Kulübümüzün burada maddiyatı düşünmesi normal ki benim de naçizane önerim bu tür konuları staj veya gönüllülükle iyi bir organizasyon kurarak çözmek.

  • BELEDİYE

Belediye ile var olan ilişkilerin geliştirilerek devam etmesi hem kulübümüz hem ilçemiz adına artı değer olacaktır. Adana’nın kebabı, Konya’nın Mevlana’sı varken Karşıyaka’nın Karşıyaka Spor Kulübü var. Bu gerçek hiçbir zaman unutulmamalı. KSK, Karşıyaka’nın en büyük değeridir. Karşıyaka Spor Kulübü taraftarları da Karşıyaka’nın en önde gelen gücüdür.

İlçenin dört bir yanının Karşıyaka Spor Kulübü’nün ağırlığını hissetmesi adına Belediye’nin kulübümüze vereceği katkılar önemli. Basketbol kortlarından afişlere ilçede bulunan tüm görünürlük sahibi konumlarda Belediye mutlaka Karşıyaka Spor Kulübü’ne yer vermeli.”

 


PAYLAŞ

Yazara Ait Diğer Makaleler

14.07.2024 Karşıyaka Stadı'nın 13 Yıllık Hikayesi

01.07.2024 “Bir Baba Hindi” Mustafa’nın Dedesi Milli Mücadele Kahramanı Çıktı!

14.06.2024 Karşıyaka’yı İdare Etmek Zor İştir – Cemal Ahmed Bey’in İdareciliği

14.05.2024 Kalbinde Kalmasın Acı Bir Sızı: 1952 Şampiyonluğa Doğru

23.04.2024 Karşıyaka'nın kuruluş öyküsü

15.04.2024 Karşıyaka Stadı Yalı'ya yapılacak!

15.03.2024 Muharrem Candaş ve Fazlı Arınç Türk Güreşinin Efsane Karşıyakalıları

08.03.2024 Cumhuriyet Dönemi Su Sporları Gururumuz Alparslan, Rasim ve Muhiddin

24.02.2024 Atatürk’ün İzlediği İlk ve Tek Tenis Müsabakası

14.02.2024 Bülent Zeren Unutulmadı / Karşıyakalı Petriçe

25.01.2024 Samim Kocagöz’den Spor Psikolojisi / Suat Gürbüzer ve Bülent Öztosun

12.01.2024 Queen's Park Rangers İzmir'de

29.12.2023 Milli Müdafilerimizden Lap Lap Lütfi

14.12.2023 Cumhuriyetin Muhafızı Karşıyaka / Türkiye Şampiyonu Muhafızgücü İzmir’de

30.11.2023 Atletizm'de Türkiye Şampiyonu: İbrahim Bey

09.11.2023 Kaf Sin Kaf'tan İsmet Paşa'ya Yıldırım İşaretli Telgraf / Bölüm 3

27.10.2023 Kaf Sin Kaf'tan İsmet Paşa'ya Yıldırım İşaretli Telgraf / Bölüm 2

14.10.2023 Kaf Sin Kaf'tan İsmet Paşa'ya Yıldırım İşaretli Telgraf / Bölüm 1

29.09.2023 İstanbulspor İzmir'de

10.09.2023 Bir Efsanenin Ardından: Mustafa Baykara (Bir Baba Hindi)

29.08.2023 Karşıyakamızın İlk Yönetim Kurulu - Son Yönetim Kurulu

14.08.2023 İstanbul'un yüz yıllık hegemonyası! / Refik Osman Top'un ziyaretleri

31.07.2023 Dostluk ve Barış Maçları / Denizciliği Tesis Eden Karşıyakalı: Rifat Bey

16.07.2023 Kaf Sin Kaf’ın Ping Pong Maçı – İlk Hakemlerimiz

27.06.2023 Spor tarihimizde yarım kalan Darüşşafaka maçı -1925

15.06.2023 Bisiklet tarihi / Bucalıların misafirperverliği

18.05.2023 Türkiye Yelken Şampiyonu: Karşıyaka

15.05.2023 Denizciliğin Başkenti: Karşıyaka

23.04.2023 Bilinmeyenle karşılaşmak

15.03.2023 Geçmişe Yolculuk / FB İlk Yurtiçi Seyahatinde Karşıyaka Belediyesi Ziyafet Listesi

24.02.2023 Anadolu’dan Göğe Selam Olsun

31.01.2023 146 Yıldır Spor Sahnesinde Rum Kulüpleri – Ermis/Pera/Beyoğlu

19.12.2022 Bugün 19.12, Dünya Karşıyakalılar Günü

10.11.2022 9 Eylül Kupası'nı Kaf Sin Kaf kazandı

29.10.2022 KAF SİN KAF’ın malül gazisi: Mustafa Cemal Ahmed Umar

09.09.2022 9 Eylül Kutlu Olsun!

30.08.2022 Zafer ve Tayyare Bayramı & Şehid Tayyareci Binbaşı Fazıl Bey

09.07.2022 Ay-Yıldız Meselesi & İsmet Paşa’nın Karşıyaka Spor Kulübü Ziyareti

31.05.2022 Yasaklar ve Kaf Sin Kaf!

19.05.2022 Donanmamızın Şanlı Kruvazörü: Hamidiye; Karşıyaka’ya Hoş Geldiniz

24.04.2022 Zorlu Yolculuk: Midilli – Bölüm 3

09.03.2022 Zorlu Yolculuk: Midilli – Bölüm 2

14.02.2022 Zorlu Yolculuk: Midilli

01.02.2022 İzmir Dayanışmanın Şehri

14.01.2022 Çitlembik ağacı ve Agora

10.01.2022 Bornova'nın ilk Türk kulübü: Bornova Gençler Birliği / KSK Bornova Lokali-1933 / Yamanlar Spor -1937

19.12.2021 Bornova Karşıyakalıdır!

12.11.2021 Kaf Sin Kaf Bisikletçileri

01.11.2021 1 Kasım 1912 - 1 Kasım 2021 Biz Karşıyakalıyız!

13.10.2021 Gazi Paşa’mız Karşıyaka’da – Atatürk’ün Adımlarıyla Karşıyaka

06.09.2021 Yavuz geliyor, Yavuz

22.08.2021 Körfezin ayırdığı biraderler… Karşıyaka Göztepe tarihteki ilk maç

26.07.2021 Konuşan Karşıyaka fotoğrafları - Karesi Mıntıkası Şampiyonu İzmir'de

17.06.2021 KSK tarihinde Macaristan dostluğu ve rekabeti

19.05.2021 İzmir'in ilk deniz müsabakaları-1924

16.04.2021 Karşıyaka İdman Ocağı - Karşıyaka'nın gençleri

07.03.2021 İzmir'in rengi: İtalyan Garibaldi/Spor Alemi Kupası Karşıyaka'nın

13.02.2021 Ay-Yıldızlı şanlı armamızı yurt dışında ilk kez dalgalandıran Karşıyakalı…

13.01.2021 Karşıyaka-Vefa-Altınordu-Muhtelit

19.12.2020 Dünya Karşıyakalılar Günü ve Karşıyaka’nın Konuşan Fotoğrafları:


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?