ANA SAYFA > Yazarlar > Araştırmacı Bedri Cumhur Doğu > Ay-Yıldız Meselesi & İsmet Paşa’nın Karşıyaka Spor Kulübü Ziyareti

Ay-Yıldız Meselesi & İsmet Paşa’nın Karşıyaka Spor Kulübü Ziyareti

Araştırmacı Bedri CumhurDoğu
Sosyal Medya :
09 Temmuz 2022, Cumartesi 01:57
1057 kez okundu

Spor kulüpleri için ülkesinin kurucularının ziyaretleri elbette ki çok önemli ve değerlidir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kulübümüzü iki defa ziyareti ile şereflendirmesi, Türkiye’de başka hiçbir kulübe nasip olmayan bir hatıradır.

Bildiğiniz üzere 1926 yılı Kaf Sin Kaf için çok önemli bir yıldır. 13 Ekim 1925 tarihinde, Atatürk’ün kulübümüzü ilk ziyaretinde şeref defterimize buyurdukları:

“Karşıyaka Spor Kulübünde karşı karşıya bulunduğum gençlik iftihar’a çok şayandır. Bu gençlik muvacehesinde istikbalin kuvvet-i saadeti ne bariz görülmektedir.” Sözlerinden tam altı ay sonra, 9 Nisan 1926’da İzmir ligi final maçında, Altınordu'yu
2-0 yenerek, iki senedir şampiyon olan Altay kulübünden sonra İzmir’deki ilk şampiyonluğunu almıştır.

Haziran ayının sonunda ise, Gazi Paşa’ya yapılması planlanan suikastı açığa çıkarılmış, 24 Haziran 1926 tarihinde Gazi Paşa güvenilir semt olarak gördüğü Karşıyaka’ya gelmiştir. Ve Karşıyaka Spor Kulübü’nü ikinci kez şereflendirmiştir.

TARİHE NOT: ARMAYA İLAVE EDİLEN AY-YILDIZ MESELESİ

Semtimizde bu ziyaret münasebeti ile çeşitli anma etkinlikleri ile her sene kutlanmakta olduğunu biliyorsunuz. Ancak bu sene Karşıyaka Belediyesi himayesinde gerçekleşerek, büyük bir organizasyona döndüğü için mutlu ve sevinçliyim. Kulübümüz efsanelerinden Semra Aksu adına açılan Atletizm Parkı gibi nice faaliyetlerde bulunmasını arzu ediyorum belediyemizin. Belediye Başkanımız Sn. Cemil Tugay’ın Kaf Sin Kaf’ı düşünerek çalıştığını hem görüyor, hem de bundan dolayı mutlu oluyorum.

Ancak itiraz edeceğim bir konu var.

Bu organizasyon tanıtımlarında gördüğüm kadarı ile Atatürk’ün Karşıyaka’ya armasında “Ay-Yıldız” kullanma hakkının verildiği yıl olarak anlatılması ve bunu bir takım rivayetlerle sunması.

Bu iddia yakın zamanlardan beri ortaya atılır, dile getirilirdi. İlk kez kurumsal anlamda bu seviyede dile getirilmiş oldu.

Bildiğiniz üzere, üç yılı aşkın süredir Karşıyaka Spor Kulübü’nün kuruluş ve erken Cumhuriyet dönemi faaliyetlerini ve hatta II. Meşrutiyet’ten erken Cumhuriyet dönemine kadar olan İzmir’in spor tarihini araştırmaktayım. Tarihçi değilim, kendimi “araştırmacı” olarak nitelendirebilirim.

Her ne kadar yolun henüz başında da olsam, kulübümüze ve kent tarihimize ait bilinmeyen bir çok şeyi ortaya çıkarttığım için mutluluk duyuyorum.

Bugüne kadar yapmış olduğum araştırmalara bakarsanız, tüm bu araştırmalar, belgeli, kaynaklı ve mesnetlidir.

Çünkü tarih yazımı belgesiz ve kaynaksız olmaz. Eğitimim her ne kadar başka bir lisans eğitimi olsa da, tarihe olan sevgim ve saygım kuşkusuz akademik metodolojiye uygun yazılar yazmama vesile oluyor.

Bu vesile ile Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki kıymetli araştırmacı, tarihçi ve akademisyen hocalarımızla “Spor Tarihi Araştırmaları Derneği” isminde bir de dernek kurduk ve yakın zamanda Türkiye’ye faaliyetlerimizi duyuracağız.

Bunları anlatmamdaki amaç şudur ki; Karşıyaka Belediyesi tarafından yapılan “Ay-Yıldız” taşıma hakkının verilmesi mevzusu hatalıdır.

Hem hatalıdır, hem de anakroniktir.

Koskoca Karşıyaka Belediyesi tarihi bir organizasyonda böylesine bir hata yapmış olabileceğini düşününce ve tarihi gerçekliği olmayan bir olayın, böylesine saygın ve hem tarihe hem de değerlere saygılı bir kurum tarafından deklare edilmesini ise, niçin yapıldığını tahmin etsem de, yorum yapmak istemiyorum.  

Atatürk bu ülkenin yapı taşıdır. Kulübümüzün kuruluş felsefesidir. Bu ülkedeki tüm faaliyetler, O’nun üstün zekası ve gayretleriyle mümkün olmuştur.

Ancak, Karşıyaka Spor Kulübü “Ay-Yıldız” taşıma hakkını 24 Haziran 1926 tarihinde almamıştır.

Bu gerçeği haykırmak, tarihe ve Atatürk’e olan saygı gereğidir. Yoksa her önüne gelen, istediği gibi tarih yazar ve işin içinden çıkılamaz.

22 Nisan 1925 tarihinde, Karşıyaka Gençler Birliği olarak çalışan kulübümüzün Karşıyaka Spor Kulübü ismiyle isimlendirilmesi sonrası, Osmanlı Türkçesi harflerle bildiğimiz ve gördüğümüz armamız kullanılmaya başlanmıştır.

Kaf Sin Kaf, “Ay-Yıldız”’ı, 1.Dünya Savaşı sırasında, Harbiye Nezareti’ne(günümüzde Milli Savunma Bakanlığı olarak belirtebiliriz) bağlı Müdafaa-yı Milliye Cemiyeti himayesinde resmen örgütlendiğinde armasına “mânen” takmıştır.

Kurucuları İttihatçıdır. Kuruluşu İttihat ve Terakki Cemiyeti mensupları tarafından gerçekleşmiştir. Çanakkale’de şehit düşen de vardır, Akhisar’da Gazi olan da. Filistin, Galiçya veya Yunanistan’da esir düşen de.

Bu kentin ilk Türk sporcularını; futbolcu, atlet ve kürekçilerini, işgal altında çıkarmıştır Kaf Sin Kaf.

İşte daha yeni tespit ettik, kurtuluş sonrası kulübümüze aşık olmuş Kenan Or’u, her yerde gururla aktarıyoruz, kıymetli okuyucularımız için.

Keşke belediye yetkilileri “her şeyi biz biliriz” tavrından, ehline, bir spor tarihçisine veya akademisyen tarihçilere danışsaydı. Hiç olmazsa Sn. Yaşar Aksoy’un kitabını inceleselerdi, 1925 yılında kullanılmaya başlandığını öğrenirlerdi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi; “Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan yapana sadık kalmazsa değişmeyen hakikat, insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır.” 1931 (Hasan Cemil Çambel, T.T.K. Belleten, Cilt: 3, Sayı: 10, 1939, S. 272)

İSMET PAŞA’NIN KARŞIYAKA SPOR KULÜBÜ ZİYARETİ

İsmet İnönü…

Gazi Paşa’nın silah arkadaşı…

Çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucularından…

ilk Başvekil’i… ikinci Reis-i Cumhur’u…

İsmet Paşa, bir çok defalar Güzel İzmir’imizi ziyaret etmiştir. 1926’da kulübümüze yapmış olduğu ziyarette, hem kürekçi sporcularımızla kürek çekmiş hem de futbol maçımızı Alsancak stadında izlemiştir.

1932 yılı Temmuz ayında, gazetelerde şu haber aktarılıyordu:

“İzmir, vatanın ve kendilerinin halaskarına minnet ve şükranlarını bir defada tuncun ve mermerin lisanile anlatmak, fezanın içine ve toprağın üstüne bu şükranı müheykel ve mücessem göstermek için
Gazi Hazretlerinin bir heykelini yaptırmaya karar vermişti. Heykeltıraş Kanonika tarafından ihtimamla hazırlanan bu büyük eserin yerine konması bitmiştir. Temmuzun 27 inci Çarşamba günü heykelin açılma merasimi, İzmirin en tarihi günlerinden biri olacaktır. O gün; Başvekilimiz İsmet Paşa Hazretleride İzmirde bulunacak ve resmi küşadı bizzat icra edecektir.”

Balıkesir’den trenle yola çıkan Başvekil, her istasyonda “Yaşa Gazi” sesleri ile durdurulmuş ve mukabele edilmiştir. Menemen’de, Çiğli’de ve Hacı Hüseyinler(Şemikler)’de aynı tezahüratlarla istasyon inletilmiştir.

Tren, Hacı Hüseyinler(Şemikler)’de durduğunda ise, köylü bir kişi paşaya üç tane köy buketi takdim etmiş ve burada bir köylü yurttaş:

“Bu Halk Fırkası ayranıdır paşam. Onun için halistir.” Diyerek yaptığı ayranı ikram etmiştir. 

27 Temmuz 1932 tarihinde İsmet Paşa’nın açılışını yapacağı, Cumhuriyet Meydanındaki Gazi Heykeli münasebeti ile bir dizi ziyaret gerçekleştiren paşamız, açılış öncesi şehrimizin eski kulüplerinden, Eşrefpaşa’da mukim Şarkspor kulübünü ziyaret eder ki bu kulüp 1936’da Eşrefpaşaspor ile birleşerek Egespor’u, 1937’de ise Vali Fazlı Güleç’in emri ile Göztepe,İzmirspor ve Egespor birleşerek Doğanspor’u kurmuşlardır.

Şarkspor ziyareti sonrası otomobille Karşıyaka’ya geçen paşa, yanında Hariciye vekili Tevfik Rüştü, Nafia Vekili Hilmi, Maarif Vekili Mahmud Esad, Vali Kazım Paşa, C.H.F.Müfettişi Hacim Muhiddin bey, Belediye reisi Behçet Salih bey, Kolordu kumandanı Ali Hikmet bey, müstahkem mevkii kumandanı ve K.S.K. hami reisi Hüseyin Hüsnü Erkilet, Fahreddin Paşalarla birlikte, kulübümüz umumi katibi Cemal Şahingeri bey tarafından karşılanmış ve 6 sene önce olduğu gibi kulübümüzü şereflendirmeleri ve futaları ile gezinti teklifi yapılmıştı.

Paşa ise umumi katibimizi kıramamış, “Vadetmiş olmamak şartıyla, gelirim.” Cevabını vermiştir. Ve oradan Kaf Sin Kaf’a geçmişlerdir.

İsmet Paşa’ya kulübümüz namına bir de buket çiçek takdim edilmiştir.

Kulübümüzde bir müddet kalan İsmet Paşa, tenis ve denizcilik faaliyetlerimiz hakkında malumat almışlardır. Kaf Sin Kaf’ın futalarını soran Paşa’ya, 6 sene evvel bindikleri futadaki fotoğraf takdim edilmiştir. Kulübümüz hatıra defterine ise aynen şunları yazmıştır:

“Karşıyaka Spor Kulübü’nde arkadaşlarla muhabbetle konuştuk. Her geldiğim zaman arkadaşlarım daha canlı, daha şereflidirler.”

Ziyaretten kısa bir süre sonra, Karşıyakalı denizciler, Ankara’da, Başvekilimize, denize atlayan bir sporcu heykeli hediye ve takdim etmişlerdir.

Bu araştırmamız ile çok önemli bir ziyareti daha aydınlatmamızın gururunu yaşıyoruz. Ülkemizde sporun yükselişi için 110 senedir çalışan Karşıyaka Spor Kulübü, İsmet Paşa’nın belirttiği gibi, 110 yıl sonra da şerefiyle Türkiye, Avrupa ve Dünya liglerinde mücadele edecek sporcu yetiştirmeye, kentimizin yüz akı olmaya devam ediyor.

Çok yaşa şanlı Kaf Sin Kaf, çok yaşa…


PAYLAŞ

Yazara Ait Diğer Makaleler

23.04.2024 Karşıyaka'nın kuruluş öyküsü

15.04.2024 Karşıyaka Stadı Yalı'ya yapılacak!

15.03.2024 Muharrem Candaş ve Fazlı Arınç Türk Güreşinin Efsane Karşıyakalıları

08.03.2024 Cumhuriyet Dönemi Su Sporları Gururumuz Alparslan, Rasim ve Muhiddin

24.02.2024 Atatürk’ün İzlediği İlk ve Tek Tenis Müsabakası

14.02.2024 Bülent Zeren Unutulmadı / Karşıyakalı Petriçe

25.01.2024 Samim Kocagöz’den Spor Psikolojisi / Suat Gürbüzer ve Bülent Öztosun

12.01.2024 Queen's Park Rangers İzmir'de

29.12.2023 Milli Müdafilerimizden Lap Lap Lütfi

14.12.2023 Cumhuriyetin Muhafızı Karşıyaka / Türkiye Şampiyonu Muhafızgücü İzmir’de

30.11.2023 Atletizm'de Türkiye Şampiyonu: İbrahim Bey

09.11.2023 Kaf Sin Kaf'tan İsmet Paşa'ya Yıldırım İşaretli Telgraf / Bölüm 3

27.10.2023 Kaf Sin Kaf'tan İsmet Paşa'ya Yıldırım İşaretli Telgraf / Bölüm 2

14.10.2023 Kaf Sin Kaf'tan İsmet Paşa'ya Yıldırım İşaretli Telgraf / Bölüm 1

29.09.2023 İstanbulspor İzmir'de

10.09.2023 Bir Efsanenin Ardından: Mustafa Baykara (Bir Baba Hindi)

29.08.2023 Karşıyakamızın İlk Yönetim Kurulu - Son Yönetim Kurulu

14.08.2023 İstanbul'un yüz yıllık hegemonyası! / Refik Osman Top'un ziyaretleri

31.07.2023 Dostluk ve Barış Maçları / Denizciliği Tesis Eden Karşıyakalı: Rifat Bey

16.07.2023 Kaf Sin Kaf’ın Ping Pong Maçı – İlk Hakemlerimiz

27.06.2023 Spor tarihimizde yarım kalan Darüşşafaka maçı -1925

15.06.2023 Bisiklet tarihi / Bucalıların misafirperverliği

18.05.2023 Türkiye Yelken Şampiyonu: Karşıyaka

15.05.2023 Denizciliğin Başkenti: Karşıyaka

23.04.2023 Bilinmeyenle karşılaşmak

15.03.2023 Geçmişe Yolculuk / FB İlk Yurtiçi Seyahatinde Karşıyaka Belediyesi Ziyafet Listesi

24.02.2023 Anadolu’dan Göğe Selam Olsun

31.01.2023 146 Yıldır Spor Sahnesinde Rum Kulüpleri – Ermis/Pera/Beyoğlu

19.12.2022 Bugün 19.12, Dünya Karşıyakalılar Günü

10.11.2022 9 Eylül Kupası'nı Kaf Sin Kaf kazandı

29.10.2022 KAF SİN KAF’ın malül gazisi: Mustafa Cemal Ahmed Umar

09.09.2022 9 Eylül Kutlu Olsun!

30.08.2022 Zafer ve Tayyare Bayramı & Şehid Tayyareci Binbaşı Fazıl Bey

31.05.2022 Yasaklar ve Kaf Sin Kaf!

19.05.2022 Donanmamızın Şanlı Kruvazörü: Hamidiye; Karşıyaka’ya Hoş Geldiniz

24.04.2022 Zorlu Yolculuk: Midilli – Bölüm 3

09.03.2022 Zorlu Yolculuk: Midilli – Bölüm 2

14.02.2022 Zorlu Yolculuk: Midilli

01.02.2022 İzmir Dayanışmanın Şehri

14.01.2022 Çitlembik ağacı ve Agora

10.01.2022 Bornova'nın ilk Türk kulübü: Bornova Gençler Birliği / KSK Bornova Lokali-1933 / Yamanlar Spor -1937

19.12.2021 Bornova Karşıyakalıdır!

12.11.2021 Kaf Sin Kaf Bisikletçileri

01.11.2021 1 Kasım 1912 - 1 Kasım 2021 Biz Karşıyakalıyız!

13.10.2021 Gazi Paşa’mız Karşıyaka’da – Atatürk’ün Adımlarıyla Karşıyaka

06.09.2021 Yavuz geliyor, Yavuz

22.08.2021 Körfezin ayırdığı biraderler… Karşıyaka Göztepe tarihteki ilk maç

26.07.2021 Konuşan Karşıyaka fotoğrafları - Karesi Mıntıkası Şampiyonu İzmir'de

17.06.2021 KSK tarihinde Macaristan dostluğu ve rekabeti

19.05.2021 İzmir'in ilk deniz müsabakaları-1924

16.04.2021 Karşıyaka İdman Ocağı - Karşıyaka'nın gençleri

07.03.2021 İzmir'in rengi: İtalyan Garibaldi/Spor Alemi Kupası Karşıyaka'nın

13.02.2021 Ay-Yıldızlı şanlı armamızı yurt dışında ilk kez dalgalandıran Karşıyakalı…

13.01.2021 Karşıyaka-Vefa-Altınordu-Muhtelit

19.12.2020 Dünya Karşıyakalılar Günü ve Karşıyaka’nın Konuşan Fotoğrafları:


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?