ANA SAYFA > İZMİR > Çiğli’de ''Tiyatronun Bugünü ve Geleceği'' konuşuldu

Çiğli’de ''Tiyatronun Bugünü ve Geleceği'' konuşuldu

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Çiğli’de ''Tiyatronun Bugünü ve Geleceği'' konuşuldu

Çiğli Belediyesi tarafından, Dünya Tiyatrolar Günü etkinlikleri kapsamında “Salgın Döneminde Dijitalleşen Sanat ve Tiyatro” söyleşisi gerçekleştirildi.

Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün organize ettiği etkinlik, Çiğli Belediyesi Fakir Baykurt Salonu’nda düzenlendi. Teknolojinin ve dijitalleşmenin, tiyatro üzerindeki etkilerinin tartışıldığı söyleşiye Prof. Dr. Hülya Nutku, Prof. Dr. Seda Kulluk Yerdelen, Deniz Turhan Hotiç, Melike Aslı Kılan, Selvinaz Aydoğan Çetiner ve Cenk Oral katılım gösterdi. Etkinlik, Çiğli Belediyesi ve Başkan Utku Gümrükçü’nün sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayınlandı. 

Başkan Gümrükçü: “Sanatsız bir gelecek düşünülemez”
Sanatsız bir geleceğin düşünülemeyeceğini ifade eden Başkan Gümrükçü, “Pandemi koşulları her alanı olduğu gibi sanatsal etkinliklerin biçim ve içeriğini de etkiledi. Salgın sebebiyle uzun süredir ara verdiğimiz kültür-sanat etkinliklerimizi dijital mecraya taşımaya başladık. Son olarak, Dünya Tiyatrolar Günü kapsamında önemli bir söyleşi düzenledik. Birbirinden değerli konuşmacıların yer aldığı söyleşide, dijitalleşmenin tiyatro üzerindeki etkileri tüm boyutlarıyla ele alındı. Vatandaşlarımızın sanatla olan bağını kuvvetlendirmek için tiyatro ve diğer sanat dallarıyla ilgili çalışmalarımızı aynı kararlılıkla sürdüreceğiz. İçerisinden geçtiğimiz bu zorlu süreci, sanatsal etkinliklerin toplumumuza sağladığı moral ile geride bırakacağız” dedi. 

Prof. Dr. Selda Kulluk Yerdelen: “Eğitimin aksamaması için mücadele ettik”
Tiyatro eğitimi anlamında salgına hazırlıksız yakalanıldığını belirten Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Tasarımı Anasanat Dalı Başkanı Prof. Dr. Selda Kulluk Yerdelen, “İlk başlarda sürecin bu kadar uzun süreceğini tahmin etmemiştik. O süreçte teorik derslerimizi çevrimiçi olarak verdik. Pratik derslerimizi ertelemek zorunda kaldık. Topluluk hissinin yok olmasından kaynaklı öğrencilerde meydana gelen kırılganlığı ve motivasyon eksikliğini engellemek için çok fazla çalıştık. Bu zorlu günleri tamamen atlatıp alışık olduğumuz eğitim sürecine bir an önce yeniden kavuşmayı diliyorum” dedi. 

Cenk Oral: “Dijitalleşme amaç değil araçtır”
Bir yıldır tiyatro için bir geçiş dönemi yaşandığını söyleyen dekor ve kostüm tasarımcısı Cenk Oral, “Dijitalleşme konusunu doğru anlamak ve konumlandırmak gerekiyor. Kostüm ve dekor tasarımlarında biz de teknolojinin sağladığı imkanlardan yararlanıyoruz. Ancak dijitalleşme tiyatro için amaç değil bulunduğumuz şartlar itibarıyla bir araçtır. Tiyatro oyunları kesinlikle oyuncu ve izleyicinin bir arada bulunduğu, duygu geçişinin sağlanabileceği ortamlarda icra edilmelidir” dedi. 

Selvinaz Aydoğan Çetiner: “Tiyatro sinemalaşmamalı”
Söyleşiye konuşmacı olarak katılan fotoğraf sanatçısı Selvinaz Aydoğan Çetiner, “Salgın, yaşam politiklerimizi bireysel ve sosyal olarak direk etkiledi. Bu süreçte tiyatronun sahnelerden dijital mecraya taşınması, tiyatronun içerisinde barındırdığı duygu yoğunluğunu azalttı. Tiyatroyu sinemalaştırdı. Tiyatronun tekrar sahnelere dönmesini ve yüz yüze gerçekleştirilmesini umut ediyorum” dedi. 
 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Başkan Sandal: Vatandaşımıza yakında müjdeyi vereceğiz
Sonraki Haber İzmir Konfederasyonu'ndan Başkan Soyer'e ödül

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?