Yorgancılar: Türkiye’de işsizlik değil mesleksizlik sorunu var

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye’de işsizlik değil mesleksizlik sorunu bulunduğunu söyledi. Gençlere hayata atılırken hata yapmaktan korkmayın çağrısında bulunan Yorgancılar, “Omlet yaparken yumurtayı tavaya getirmek…

Karşıyaka Haber

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir’de işsizlerin, nitelikli iş arayanların, yeni mezun ve öğrenime devam eden üniversite öğrencilerinin işverenlerle buluştuğu 3. İstihdam Zirvesi’nde ‘Genç İcat Çıkarın’ konulu panele konuk oldu.  PERYÖN Türkiye İnsan Yönetimi Derneği Ege Bölge Başkanı Serdar Kalaycıoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen panelde konuşan Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, meslek sahibi olmanın önemine değindi. EBSO olarak mesleksizlik kaderimiz olmasın diye çok önemli bir proje olan Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi’nin İzmir ayağının koordinasyonunu yürüttüklerini  ara eleman ihtiyacının giderilmesi ve mesleki eğitimdeki yetersizliğin giderilmesi için çaba harcadıklarını kaydetti. Yorgancılar, “Üretim yoksa kalkınmak hayaldir görüşünü her ortamda dile getiriyorum. Ürettiğimiz müddetçe Türkiye’nin önünde hiçbir engel yok” dedi.

Stajı yapmış olmak için yapmayın

Yorgancılar, küçük- büyük iş ayrımı yapmanın yanlışlığına değindiği konuşmasında “Staj yapmaya gelen gençler,  staj yaptı kağıdını almaya odaklanıyor. Hedefiniz staj değil, işi öğrenmek olsun. İşin büyüğü, küçüğü olmadığını aklınızdan çıkarmayın. Ne olursa olsun, işinizi sevin” diye konuştu. Girişimciliğin geliştirilmesi konusunda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin kadın girişimciler ve genç girişimciler programı başlattığını ifade eden Yorgancılar, “2020- 2030’lu yıllarda Türkiye’nin son derece iyi eğitim almış 35- 55 yaş kuşağı olacak. İşte o kuşağın, ülkemizin geleceği açısından kadın, erkek demeden sistemin içinde yer alması gerekiyor” dedi.

Başarıya giden yol

Başarılı ya giden yolda hedefi olmanın, sabırlı olmanın yenilik ve eleştirilere açık olmanın önemine değinen Yorgancılar şöyle devam etti,  “Başarı fark yaratmaktır. İskoçya’da bir mezar taşında ‘kendinden güçlü insanlarla çalışıyordu’ diye yazar. Katkı sağlayan, benim eksiğimi gösteren insanlarla oldum. Benim eksiğimi göstermeyen sistemde mutlaka bir hata vardır. Eleştiriye açık olmak gerekir. Sorunları çözmek için sürekli çabaladığımdan, pes etmediğimden,  başarıya ulaşabiliyorum. Pes ettiğiniz anda kayıp var. Omlet yaparken yumurtayı tavaya getirmek lazım. Ama yumurta tavaya denk gelmezse yılmayın. Sonuna kadar deneyin. Hata yapmaktan korkmayın ” dedi.