''Ya hiç başlama, ya erkenden bırak''

Ülkemizde her yıl 1-7 Mart tarihleri arası “Yeşilay Haftası” olarak kutlanıyor. Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü (BATI) Müdürü Prof. Dr. Hakan Coşkunol, “Bağımlılıkla mücadeleyi sadece bir…

Karşıyaka Haber

Ege Üniversitesi Yeşilay Öğrenci Topluluğu ile ortak çalışmalar düzenlediklerini ifade eden Prof. Dr. Coşkunol, ''Yurtdışında benzer şekilde olan ülkelerle bağımlılıkla ilgili, ‘bizde de olabilir’ düşüncesiyle ortaklaşa projeler yapıyoruz. Biz de bir grup öğrenciyi Bosna-Hersek'e gönderdik. Oradaki çalışmaların raporlamasını yaptılar. Bir başka proje olarak bağımlıları meslek edindirme yoluna gittik. Bağımlılık ve bağımlık nedeniyle suç işlemiş olan kişilerde zorunlu tedavi uygulaması kapmasında fotoğrafçılık eğitimi vererek sertifika almalarını sağladık. Aynı zamanda yaşamlarına bir uğraşı katarak bağımlılıklarından kurtulmalarını amaç edindik'' diye konuştu.

KİŞİ ÖNCE KENDİ İSTEMELİ

Çalışmaların ne derece başarıya ulaştığı konusuna da değinen Prof. Dr. Coşkunol, ''Kişinin istekli olduğu ve bağımlılığın şiddetinin az olduğu durumlarda başarı oranımızın çok yüksek olduğunu gördük. Ama bazen bağımlılığın şiddeti çok fazla oluyor ve kişinin elinden kendi gücünü bile alabiliyor. Böyle durumlarda gücümüzü kullanmakta zorluk çekebiliyoruz. Üzerinde durduğumuz önemli noktalar bulunuyor. Bunlar  ya hiç başlama, ya erkenden bırak ve böylece hayatını güzel bir şekilde yaşamaya devam et'' dedi.

UYGULAMALAR OLUMLU

Ülkemizde uygulanan kapalı alanlarda sigara içme yasağı ve saat 22:00'den sonra alkol satış yasağı konularına da değinen Prof. Dr. Çoşkunol, sigaranın sadece kullanana değil çevresindeki bireylere de zararı olduğunu ve saat 22:00'den sonra alınan alkolün oluşturabileceği zararların çok daha fazla olması nedeniyle bu uygulamalara olumlu baktığını aktardı.