Prof. Uysal: Türkiye'de işsizlik değil, mesleksizlik sorunu var

AK Parti İzmir Milletvekili Aday Adayı, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi eski Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tancan Uysal, sanayicinin ara elaman ihtiyacının karşılanabilmesi için meslek liselerine ve meslek yüksekokullarına büyük iş…

Karşıyaka Haber

Sanayicinin en büyük sorununun teknik eleman ihtiyacı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tancan Uysal, meslek okullarının sayısının artırılması ve niteliklerinin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Meslek liselerinin müfredatının daha işlevsel hale getirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Tancan Uysal, şunları söyledi:

BOŞ BİLGİLERLE DOLUYORLAR

“Öğrenciler gelecekte hiç işlerine yaramayacak bilgilerle dolduruluyorlar. Meslek okullarında alınan derslerin gelecekte sahada kullanacağı teknik becerilerle en ufak entegrasyonu yok. Çocuklar gereksiz ve anlamsız ders yoğunluğuyla boşa yıllarını harcıyorlar. Oysa meslek okullarında eğitimlerinin büyük çoğunluğunu sanayide staj yaparak geçirseler, mesleğe çok daha donanımlı olarak atılabilirler. Hem kolay iş bulurlar, hem de sanayicinin arayacağı teknik eleman profiline sahip olurlar.”

EĞİTİM REVİZE EDİLMELİ

Mesleki eğitim ve ara elaman ihtiyacının bu ülkenin sanayicisinin öncelikli konularından birisi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Uysal, mühendis ve işçi unvanlarının arasında nitelikli teknik personel bulunamadığını kaydetti. Türkiye'de işsizlik değil, ciddi bir mesleksizlik sorunu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Uysal, eğitim politikamızın revize edilmesi gerektiğini belirtti. Yurt dışında yerine göre ara elemanların mühendisten daha fazla değer gördüğünü kaydeden Uysal, şöyle devam etti:

VASIFSIZ YETİŞTİRİYORUZ

“Ülkemizde, üniversite mezunu olmayan gençlerimiz, iş gücüne katılım gösterirken zorlanıyorlar. Herhangi bir uzmanlıkları olmadığı için vasıfsız eleman yaftasıyla iş hayatına girmeye çalışıyorlar. Biz gençlerimizi vasıfsız yetiştiriyoruz. Gelişmiş ülkelere baktığınızda, birçoğunun daha lise düzeyinde gençlerini bir meslek dalına yönlendirdiğini görüyorsunuz. Buradan çıkan gençler ara eleman, teknik eleman olarak üretime ciddi katkı sunuyorlar. Almanya'da ara eleman, yerine göre mühendisten daha fazla değer görüyor. Çünkü birebir tüm cihazları teknik olarak ayrıntısıyla biliyor. Problem çıkarsa hemen gideriyor. Bakıyorsunuz hepsi bir meslek okulu mezunu.

OSB'LERE OKUL AÇILMALI

Ülkemizde ise bu işi mühendislerimiz yapmak durumunda kalıyor. Bir nevi teknisyenlerimizin yerine mühendislerimizi çalıştırır olduk. Aslında sanayicimizin en büyük ihtiyaçlarından biri teknik eleman. Bu yüzden eğitim politikamızın bu yönde revize edilmesi gerekli. 2023 hedefleri doğrultusunda üreten, güçlü bir Yeni Türkiye için sanayicimizin ara eleman ihtiyacını gidermeliyiz. Organize sanayi bölgelerimiz için de dev meslek lisesi/meslek yüksekokulu kompleksleri kurmalıyız. Hatta öyle ki, yeni açılacak organize sanayi bölgelerinde ilk olarak meslek okullarının yerini planlamalıyız. Meslek okulları, bu ülkenin sadece bugününe değil, geleceğine de yatırımdır. Meslek liseleri bu ülkenin ve sanayicinin gözbebeğidir."