Nesrin Beykoz: Sağlık hizmetlerini paralı ve özel yaptılar

İzmir 2. bölge milletvekili adayadayı Diş Hekimi Nesrin Beykoz, yaklaşan 14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle AKP iktidarının sağlıkta dönüşüm adlı politikalarını değerlendirdi.

Karşıyaka Haber

Beykoz,  “Bugünkü gerçeğimiz şudur. Devlet kendi yurttaşına parayla sağlık hizmeti sunuyor.” dedi.  “Yoksulluğun, gelir adaletsizliğinin hüküm sürdüğü, çocuk cenazelerinin çuvallarla taşındığı yurdumuzda katkı, katılım, reçete vs. derken 1 çocuğun 1 aylık süt parasını  devlet anasının çantasından alıveriyor.” diye ekledi. Gerek İl Genel Meclisi Sağlık ve Çevre Komisyonu Başkanlığı, gerek Bornova Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’ndeki görevleriyle sağlık konusunda pek çok kademede rol almış deneyimli bir sağlıkçı olan Nesrin BEYKOZ, kamuda katkı, katılım, oda, malzeme, istisnai, reçete derken tam 10 ayrı kalemde sağlık hizmetlerine para ödendiğini belirtti. Tecrübeli bir siyasetçi olan BEYKOZ sözlerine şöyle devam etti:

“13 yıldır iktidarda olan AKP’nin sağlıkta dönüşüm masalı devletin kendi yurttaşına parayla sağlık hizmeti sunmasıdır. Türk Tabipler Birliği’nin verilerine göre 2002 yılından bu yana kamu hastanelerine başvuru sayısı 2.5, üniversite hastanelerine başvuru sayısı 3 katına çıkmıştır. Özel sağlık merkezlerine başvuru sayısı ise 13 kat artmıştır. İlk yıllarda, özel sağlık kurumlarında hastadan alınabilecek fark %30 ile kısıtlanmışken devlet artık özel kurumlara  %200’e kadar fark alması için izin vermiştr. Bu değişim kamu yerine, kamu gibi özel sağlık kurumlarına başvurabileceğini sanan vatandaşlarımızı mağdur etmektedir.“

“Çözüm: Herkeze eşit, nitelikli ve ücrtsiz sağlık hizmeti”

Kendisinin de meslek odaları aracılığıyla Sağlık Politikaları konusunda yıllardır çalıştığını anlatan 2. bölge adayadayı Nesrin BEYKOZ, İzmir Diş Hekimleri Odası Temsilcisi olarak Karşıyaka Kent Konseyi çalışmalarına katıldığını da hatırlattı. BEYKOZ, çözüm olarak CHP’nin sağlık politikalarıyla tüm vatandaşlara eşit, nitelkli, erişilebilir ve ücretsiz sağlık hizmeti sunacaklarını vurguladı. Bir gün içinde randevu verilen hasta sayısının sınırlanmasının bakılan hastaya hakettiği ilgiyi sağlayacağını hatırlatan BEYKOZ:

“100 hasta bakan hekimden hastaya fayda beklenemez. Muayne odasında 5 dakikanın faturası ya eczanede ya bordroda vatandaşa ödetilmektedir. Böyle sağlık hizmeti olmaz” dedi.